Manifesto ne demek? İşte TDK'ya göre kelime anlamı...

Manifesto ne demek? İşte TDK'ya göre kelime anlamı...

Manifesto, toplumsal bir hareketin duyurulması ve savların belirtilmesi üzerine kurulan bir akımın, bir hareketin oluşunu bildiren yazılardır. Manifestonun gemicilik sektöründe kullanılan başka bir anlamı daha bulunmaktadır. İşte, Manifestonun anlamı...

Manifesto terimi, halk arasında 'bildiri' anlamında kullanılır. Fakat gemi ticaretinde, bir yük gemisinde bulunan ticaret mallarını gösteren ve kaptan tarafından yükün boşaltılacağı liman gümrük yönetimine verilen bildirge' anlamında da kullanılır.

MANİFESTO NEDİR?

Manifesto, herhangi bir topluluk hareketinin kamuoyuna duyurulması, hareket ve düşüncelerin bildirilmesini içeren yazılardır.

Genellikle akımlarla bütünleştirilen manifesto, Türkçede 'bildiri' anlamında kullanılır. Bazı tarihi kaynaklarda kullanılan 'muhtıra' kavramı da manifestoyla benzer anlamları taşır.

MANİFESTONUN ANLAMI

Manifesto, yeni kurulmuş bir oluşumun savlarını beyan etmek için maddeler halinde yazılan açıklama metnidir. Genellikle tek sayfadır ve hepsinin bir başlığı olur. Kanaat önderleri tarafından kaleme alınan manifestolarda, yeni bir toplumsal hareketin temel hedefleri halka arz edilir.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre manifestonun anlamı, toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açık ifadesidir.

Latince 'el basılmış şey' anlamına gelen 'manifestum' sözcüğünden evrildiği belirtilir. Bazı kaynaklar ise Fransızcada 'yeminli ifade veya imzalı bildiri' anlamına gelen 'manifeste' kelimesinden geldiğini yazar.

Türk siyasetinde manifesto ifadesini ilk kez Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, 2002 genel seçimleri kampanyasında kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN