Halef ne demek, anlamı nedir?

Halef ne demek, anlamı nedir?

Siyasette sıkça kullanılan 'halef' kelimesinin TDK'ya göre anlamı, bir işten, bir görevden ayrılan birinin ardından gelip onun yerine geçen kimsedir. 'Halef' kelimesinin zıttı, görevde bulunan önceki bulunan kişi anlamındaki 'selef'tir. İşte detaylar...

Halefin tanımı; bir başkasının rütbesini, görevini, görevlerini veya imtiyazlarını devralan bir kişi olarak ifade edilir. Sözlükte 'bir şeyin yerine geçen şey, bedel' ve selefin karşıtı olarak 'sonraki nesil veya kişi' anlamlarına gelir. 

HALEF NEDİR?

'Halef' kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Arapçada 'halef' ve 'half' kelimeleri bazı dilcilere göre aynı anlamı ifade etmektedir. Türkçede yerleşik olarak çok uzun yıllardan bu yana kullanılan ve günümüzde hâlâ değerlendirilen kelimelerden biridir.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre halefin anlamı, bir kişinin ardından gelerek onun makamına geçen kişidir. Aynı zamanda 'selef karşıtı' ya da 'ardıl' olarak da söylenir.

Günlük hayattaçok yaygın kullanılmasa da özellikle edebi eserlerde ve yazılı kaynaklarda değerlendirilen bir kelimedir.

HALEF NE DEMEK?

Bir nevi makamı devralma olarak da bilinen 'halef', özellikle eski dönemlerdeki devletlerde çok sık karşılaşılan bir durum olarak öne çıkıyor. Günümüzde ise Cumhuriyet yapısı içerisinde yer almayan bir terimdir. Fakat günümüz siyaset dilinde hâlâ kullanılır.

Özellikle herhangi bir makam için aday olan ve bu makamı geçecek kesin kişiler adına dile getirilen bir sözcüktür. Pek çok tarihi kitapta ve yazılı kaynakta sıkça karşılaşılan bir kelime olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda amaca uygun olarak gündelik yaşamda Türkçede bu kelimeyi değerlendirme şansını ele alabilirsiniz.

HALEF KELİMESİNİN GEÇTİĞİ ÖRNEK CÜMLELER

* Genel müdürün halefi burada başkan yardımcısıydı.

* Yavaşça, ancak, halefine katkıda bulunan babasının bölgesini yeniden inşa etti.

* Bundan sonra bu işin halefi sensin, sen nasıl yönetmek istersen öyle olacak.

* Bu yasa göç özgürlüğü için uluslararası kabul görmüş standartlara uymayan kısıtlamalar içermektedir; ayrıca, bu yasa birçok halefi devlete adapte edilmiş kanunlar için bir model görevi görmüştür.

* Diğer ülkeler sonunda dört güç ülkesine ve onların halefine gelen devletlere yetişmişlerdir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN