Muflon nedir?

Muflon nedir?

Muflon, Kıbrıs adasında yaygın olan bir yabani koyun cinsidir. Türkiye'nin yüksek merkezlerinde de görülebilmektedir. Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan muflon koyunlarının derileri, tekstil ve giyim sektöründe kullanılmaktadır.

Tüm koyun ırkının atası olduğu tahmin edilen muflon koyunları; Kıbrıs, Kuzey İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'de görülmektedir. Yabani olmasından dolayı besicilikte kullanılmaktadır. 'Muflon' isminin, 1841 yılında zoolog Edward Blyth tarafından verilmiştir.

MUFLON KOYUNLARI HAKKINDA BİLGİLER

Muflon koyunları, koyu kahverengi, kısa tüylü, koyu arka şeritlere, siyah karın bölgelerine ve açık renklere sahiptir. Erkekleri boynuzludur. Bazı dişiler boynuzluyken diğerleri boynuzsuzdur. Yetişkin muflonların boynuzları 85 cm'e kadar kavislidir. Omuz yüksekliği yaklaşık 90 cm'dir. Vücut ağırlıkları 50 kg (erkekler) ve 35 kg (dişiler) vardır.

Çiftleşme mevsimi, sonbaharın sonundan kışın başlarına kadardır. Erkek muflon koyunları, üstünlük elde etmek ve dişilerle çiftleşme fırsatı kazanmak için birbirleriyle savaşır. Muflonun 'ovis orientalis musimon' adı verilen bir alt tür koyun cinsleri de, Fransa'nın Korsika ve İtalya'nın Sardinya adalarında bulunuyor.

muflon-ovis-aries-musimon-e1c38715-9bfd-4c2b-892b-db2a329343fb.jpg

AVLAYANLARA 15 BİN TL PARA CEZASI

2005 yılında Ağrı Dağı'nda görüldü. Doğayı Koruma Şube Müdürlüğü ekiplerinden Orman Mühendisi Taner Tazegün ve Orman Mühendisi Mehmet Karagöl, "Küçük ve büyük Ağrı civarında yaptığımız gözlemlerde, muflon koyununun su içmeye indiğini gördük" dedi.

Yaklaşık 10 adet oldukları tahmin edilen muflon koyunlarının kışın küçük Ağrı tarafından İran'a geçtikleri, ilkbaharda ise tekrar Ağrı Dağı'na döndükleri tahmin ediliyor. Bu yaban hayvanlarının neslinin tükenmemesi için sınırdaki askerlere, muflonlara yapılan müdahalelere karşı dikkatli olunması istendi.

Türkiye'de, muflonları izinsiz avlayanlara 15 bin TL para cezası veriliyor.

1200px-mouflon-in-zoo-001.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN