Duende nedir?

Duende nedir?

Duende, bir sanat eserinin izleyiciyi baştan çıkarırcasına etkileyecek kadar güçlü olması anlamına gelir. İspanyolca bir kelime olan duende, başka bir dile çevrilemeyen ve başka bir dilde karşılığı olmayan ifadelerden biridir.

Duende, bir sanat çalışmasının bir insanı derinden etkileyen gizemli gücü demektir. Biraz gizem, biraz hüzün barındıran en yoğun duygunun yaşandığı doruk noktasını ifade etmek için kullanılan duende için Ayşe Arman, 'insanda fazladan olan vites' tanımını yapmıştı.

DUENDE NE DEMEK?

İspanyolca yoğun bir duygu, dışa vurum ve sahicilik yansıması olarak kabul edilen duende, herhangi bir sanat eserinin insanda yarattığı gizemli etki ve sonucunda ortaya çıkan duygusal ve fiziksel tepki anlamında kullanılır. İnsanların, bir sanat eseri, tiyatro oyunu veya müzik dinletisi karşısında duyduğu hayranlığı, ilhamı ya da buna benzer bir duyguyu fiziksel ya da duygusal olarak tepki göstermesine 'duende' denir.

DUENDENİN ANLAMI NEDİR?

Ayrıca flamenko müziğinin de kalpten icra edilmesi anlamını da taşır. Duende, güçlü bir flamenko sırasında ortaya çıkan esriklik anı, esriklikle umarsızlığın birbirine karıştığı yoğun duygu durumudur. Flamenko müziğinin en karakteristik özelliklerinden biri olup, içinde barındırdığı hüznün güzelliğini ve bu hüznü terk etmek istemeyen insanların nadir ve sıra dışı anlardaki ruhu olarak tanımlanabilir.

Google Çeviri'de İspanyolca kelime 'duende'nin Türkçe anlamı 'cin' olarak verilmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN