Limoniye Adası nerede, hangi ülkeye ait?

Limoniye Adası nerede, hangi ülkeye ait?

Ege Denizi'nde yer alan Limoniye Adası'nın Yunanistan tarafından işgal edildiği öne sürüldü. Limoniye Adası'nın uluslararası anlaşmalara göre Türkiye'ye ait olduğunu belirten Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, adada 5 aydır Yunan bayrağının dalgalandığını söyledi. İşte, Limoniye Adası hakkında bilgiler...

1923 Lozan Anlaşması ve 1947 Paris Anlaşması'na göre Ege Denizi'nde silahsız olması gereken Eşek, Bulamaç ve Koyun adaları gibi 23 adaya asker çıkaran Yunanistan'ın, Limoniye Adası'nı da yerleşime ve turizme açtığı iddia edildi. İşgal edilen bu adaların Türkiye'ye karşı askeri üs olarak kullanılmasından endişe ediliyor.

LİMONİYE ADASI NEREYE BAĞLI, KİME AİT?

Atina ile Ankara arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başladığı bir süreçte yeni bir işgal iddiası daha geldi. Ege Denizi'ndeki Limoniye Adası'nın uluslararası anlaşmalara göre Türkiye'ye bağlı olduğunu aktaran Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, 5 ay önce adaya Yunanistan bayrağı çekildiğini ve turistik gezilerin yapıldığını söyledi.

Saygı Öztürk'ün haberine göre Ümit Yalım, son işgalle ilgili iddiasını şöyle açıkladı:

"Limoniye Adası'nın değişik yerlerinde hem Yunan hem de Bizans bayrağı dalgalanıyor. Yunanistan, Rodos Adası'ndan Muğla Limoniye Adası'na günlük tekne turları düzenleyerek turist taşıyor. Yunanistan, buraya 'Alimia Adası' diyor. Türkiye, Kardak kayalıklarına dikilen Yunan bayraklarını 3 gün içinde indirirken, Limoniye Adası'na dikilen Yunan ve Bizans bayrakları 5 aydır dalgalanıyor."

c0ebadfa2407867a47eaf9cb138c82a8.webp

LİMONİYE ADASI NEREDE?

Ege Denizi'nde yer alan Limoniye Adası, Rodos ve Herke adaları arasında bulunuyor. Limoniye Adası, en yakınındaki Türkiye yerleşim yeri olan Marmaris Bozukkale'ye yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunuyor.

Sahiller kayalık iken adanın içleri ekilebilir topraklara sahiptir. Adada eskiden beyaz badanalı küçük köyler ve kaplıca tatil köyleri vardı. İçinde karayolu bulunmayan adanın iç kısmı dağlıktır.

Kıyılar kayalık olsa da adada turunçgiller, şaraplık üzüm, sebzeler, zeytin ve diğer mahsullerin yetiştirildiği ekilebilir arazi şeritleri vardır.

Limoniye Adası yarı kurak sıcak yaz mevsimli Akdeniz iklimine sahiptir. En sıcak ay ortalaması 26-28 derece, en soğuk ay ortalaması 8-10 derecedir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 derecedir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.

2. Dünya Savaşı'na kadar bir yerleşim bulunan ada, bu tarihten sonra tahliye edilerek boşaltıldı.

LİMONİYE ADASI'NIN HARİTADAKİ YERİ

2021-02-27-163403-1.jpg

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN