Sisam (Samos) Adası nerede, hangi ülkede, Türkiye'ye yakın mı?

Sisam (Samos) Adası nerede, hangi ülkede, Türkiye'ye yakın mı?

Geçen hafta Ege Denizi'nde yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem İzmir, Aydın, Bodrum'un yanı sıra Yunanistan'ın Sisam (Samos) Adası'nda güçlü bir şekilde hissedildi. Samos Adası, Aydın'ın Kuşadası ilçesine 22 km, İzmir'in merkezine 71 km uzaklıktadır.

Dünyanın en hareketli deprem fay hatlarından biri olan Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Sisam (Samos) Adası, sıklıkla meydana gelen zelzeleler neticesinde sarsıntıya uğramaktadır. Son olarak 30 Ekim 2020 Cuma günü yaşanan Sisam Adası merkezli depremde, İzmir'de birçok bina yıkıldı ve onlarca vatandaşımız hayatını kaybetti.

SİSAM ADASI NEREDE, HANGİ ÜLKEDE?

Sisam (Samos) Adası, Yunanistan'a bağlı Ege adalarından biridir. Bu adanın en büyük yerleşim merkezi olan şehri Ahikerya'dır. Kent merkezinin 2001 nüfusu 12 bin 500, Sisam Adası'nın 2001 nüfusu 37 bindir.

Türkiye'de Aydın iline bağlı Kuşadası ilçesinde bulunan Dilek Yarımadası'na oldukça yakındır. Sisam Adası, İzmir'in Menderes ilçesi Gümüldür mahallesinden rahatlıkla görülebilir, Tavşan Adası'nın tam karşısındadır.

Kuşadası'ndan günlük işleyen birkaç seferle deniz yolunda yaklaşık 90 dakikada ulaşılabilen Sisam Adasının görülmeye değer pek çok yeri vardır. Bunlar arasında antik kent, kente su taşıma amaçlı MÖ 6. yüzyıldan kalma tünel, Hera tapınağı, herkesin Türkçe konuştuğu Karaveli köyü, Yenikarlovası balıkçı kasabası sayılabilir.

Pisagor ve Aristarkus bu adada doğmuştur. Yunanistan'ın Osmanlı'dan en son aldığı adadır. Tarihte kurulan 12 İyon kolonisinden biri burada kurulmuştur.

SİSAM ADASI'NIN HARİTADAKİ YERİ

2020-11-02-134654.jpg

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

SİSAM ADASI'NDAKİ DEPREM İZMİR'İ DE VURDU

Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesi ile Samos Adası arasında 30 Ekim 2020 Cuma günü meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 85'e yükseldi. Yaralı sayısı ise 994'e çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN