Son dakika! İzmir'de son durum: Bilanço ağırlaşıyor, işte son ölü ve yaralı sayıları

Son dakika! İzmir'de son durum: Bilanço ağırlaşıyor, işte son ölü ve yaralı sayıları

Son dakika haberi... AFAD, İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 111'e yükseldiğini açıkladı.

Son dakika haberi... AFAD, İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 111'e yükseldiğini açıkladı. 

BİN 562 ARTÇI SARSINTI

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, 30 Ekim'deki deprem sonrasında büyüklüğü 4'ün üzerinde 44 artçı olmak üzere, toplam bin 562 artçı sarsıntı tespit edildi.

Depremde 109 kişi hayatını kaybetti, 1036 kişi yaralandı, yaralılardan 898'i taburcu edildi, 138 kişinin tedavisi devam ediyor.

İzmir'de arama-kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 13'ünde çalışmalar tamamlandı, 4 binada ise faaliyetler sürüyor.

basliksiz-1.jpg

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bugün düzenlediği basın toplantısında depremden en çok etkilnen Bayraklı ilçesinde hasar tespit çalışmalarının 2 gün içinde tamamlanacağını söyledi.

Kurum "Acil yıkılacak ağır hasarlı binalarda yıkım sürecini hızlı şekilde yürüteceğiz, 2 binada yıkım tamamlandı. 11 bin 97 binada, 81 bin 817 bağımsız bölümde hasar tespiti yaptık. Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık 124 bina, 2698 bağımsız bölüm var" dedi. 

Kurum'un açıklamaları şöyle: 

"Enkaz altından kurtarılanların sayısının bugün kurtarılan Ayda Gezgin ile 107'ye ulaştı. Arama kurtarma çalışmaları 17 binada başlatılmıştı. Şimdi 17 binanın 13'ünde çalışmalar fiilen tamamlandı, 4 binada çalışma yapıyoruz. Hasar tespit çalışmalarımızı başlattık. Önceliğimiz Bayraklı ilçemizde yoğunlaşmak ama diğer alanlarda da çalışmalarımız yapılıyor.

Hedefimiz, Bayraklı ilçesinde 2 gün içinde enkaz alanları ve etrafındaki alanlarda hasar tespit çalışmalarını tamamlamak. Önceliği buraya vermemizin sebebi, hasarın daha fazla hissedildiğini, binalarda daha fazla hasar oluştuğunu gördük ve buraya yoğunlaştık. İnşallah 2 gün içinde bu enkaz alanları ve etrafından hasar tespit çalışmalarını toparlayacağız.

"HASAR TESPİTİNE GÖRE REZERV ALANLARINI ARTIRACAĞIZ"

Daha önce Elazığ'da, Van'da ne yaptıysak İzmir'imizle de aynı anlayışla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bilhassa 17 binamızın yıkıldığı alan etrafında projelerimizi gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde yerinde hızlı bir şekilde proje çalışmalarını başlattık. Yerinde gerçekleştiremediğimiz, imkan olmadığı yerlerde ise rezerv alanda yapacağız.

Rezerv alanımızı da Şehir Hastanemizin hemen yanında belirledik, 1.5 milyon metrekarelik alanda, yaklaşık 3 bin konutluk rezerv alanında da çalışmalar başlatılmış durumdadır. İnşallah TOKİ'miz hem yerinde hem de rezerv alanında çalışmaları bir ay içinde sahada fiilen başlamak suretiyle, en geç de bir yıl içinde tamamlamak suretiyle ihale süreçlerini yürütmektedir, proje süreçleri devam etmektedir. Hasar tespit durumuna göre de sayıları ve rezerv alanlarını artıracağız.

"KİRA ÖDEMELERİ BAŞLADI"

11 bin 97 binada, 81 bin 817 bağımsız bölümde hasar tespiti yaptık. Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık 124 bina, 2698 bağımsız bölüme ulaştık, 730 az hasarlı, 119 da orta hasarlı binamız var. Yıkım çalışmalarını başlattık. Bilhassa acil yıkılacak, ağır hasarlı binalarda yıkım sürecini hızlı bir şekilde yürüteceğiz. İki binada yıkım çalışması tamamlandı.

Vatandaşlarımıza, taşınma ve kira yardımı olarak 30 bin lira eşya ödemesi, ağır hasarlı binalara 13 bin lira, kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı ödemeleri dün itibarıyla başlatıldı. Bu ödemeler, esnafımızın, vatandaşımızın hesaplarına yapılmaya başlandı.

"5 BİN LİRA TAŞINMA VE KİRA YARDIMI YAPACAĞIZ"

Kurum, dün yaptığı açıklamada da vatandaşlara eşya yardımı yapılacağını belirtere "Ağır ve hasarlı bina sahiplerimize 13 bin lira, kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı yapacağız. Sahil bölgesinde hem depremden hem de tsunamiden zarar gören esnafımıza kısmi ödemeler yapılacak" diye konuştu. 

"5 MİLYON LİRA DAHA YARDIM ÖDENEĞİ AKTARACAĞIZ"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrü Selçuk da İzmir'deki deprem ile ilgili "Sosyal yardım alanında geçen cuma 5 milyon lira kaynak aktarmıştık AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödeneklerine ilaveten. İnşallah bugün bir 5 milyon lira daha yardım ödeneği aktaracağız" dedi.

Selçuk "Kreşlerimiz ve anaokullarımız da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından öncelendi. Hasar tespiti tamamlanmış olan kreşlerimiz ve anaokullarımız hizmetlerine devam edecekler. Öncelikli olarak onların hasar tespitleri yapılacak" diye konuştu.

Selçuk "Kamu misafirhanelerinde 7 bini aşkın kapasitemiz var. Bu rakam ihtiyaca göre daha da artırılacak. Kış geliyor, vatandaşlarımızı yurtlarda kalmaya yönlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

65 SAAT SONRA 'ELİF' MUCİZESİ

İzmir'deki şiddetli depremin ardından Doğanlar apartmanında 65 saat enkaz altında yaşam mücadelesi veren 3 yaşındaki Elif Perinçek yaralı olarak kurtarıldı.

Türkiye'yi sevince boğan haberin ardından Elif bebeğin, enkazdan çıkarılırken çekilen fotoğrafı ise çok konuşuldu.

Elif'in kurtarma görevlisinin parmağını tuttuğu an, adeta İzmir depreminin simgesi oldu.

elif-perincek.jpgElif'i enkazdan çıkaran İBB İtfaiye ekibinden Muammer Çelik "Elif'i bulduğumuz andan itibaren parmağımı hiç bırakmadı" dedi.

Doğanlar apartmanı enkazında kalan anne Seher Dereli Perinçek ile üç çocuğu depremden bir gün sonra enkazdan çıkarılmış, oğlu Umut Perinçek hayatını kaybetmiş ve enkaz altındaki diğer çocuğu Elif Perinçek'e de 65 saat sonra 2 Kasım sabahı enkaz altından kurtarılmıştı.

İKİZLERDEN KAHREDEN HABER

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Rıza Bey apartmanının enkazından ise 16 yaşındaki ikiz kardeşler Çınar ve Sayla Akgündüz'ün cansız bedenleri çıkartıldı. 

riza.jpg

ÜÇ TORUNUYLA CAN VERDİ 

Rıza Bey apartmanı enkazından gelen başka bir haber ise tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Günlerdir ulaşılmaya çalışılan Arefe Yücel ve torunları Vera Yücel, Lena Yücel, Feda Yücel, Diren Yücel yaşamını yitirdi. 

riza-bey-enkaz.jpg

ÜNİVERSİTELİ SEDA'DAN DA ACI HABER GELDİ 

Çalışmaların devam ettiği Doğanlar apartmanının enkazında kalan ve yeri belirlenen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Seda Dinçer’den de acı haber geldi. Ekipler depremden saatler sonra genç kızın cansız bedenine ulaştı. 

seda-dincer.jpg

İZMİR DEPREMİNDE HAYATINI KAYBEDENLER 

RIZA BEY APARTMANI 

Fatih Ağar (49) 

Beril Gidiş (27) 

Ayşe Melahat Köse (58) 

Nilüfer Daloğlu (45)  

Asya Daloğlu (11) 

Ekrem Özgür Duman 

Çınar Akgündüz (16) 

Sayla Akgündüz (16) 

Vera Yücel (6) 

Lena Yücel (4) 

Feda Yücel (10) 

Diren Yücel (2) 

Arefe Yücel (60) 

DOĞANLAR APARTMANI 

Mert Küçükyumuk 

Eda Küçükyumuk 

Ateş Küçükyumuk (2) 

Umut Perinçek (7) 

Ali Çağın Kaygusuz 

EMRAH APARTMANI 

Hasene Argüder (55) 

Rabia Uzun 

Hayati Uzun (17) 

İpek Şirin (8) 

YAĞCIOĞLU APARTMANI 

Burcu Yüksel 

Ege Ilgaz Yüksel 

Dila Yüksel 

BARIŞ SİTESİ 

Çınar Eren (10) 

Ünal Eren 

BİVA TOWER 

Melih Dağbaşı 

DİĞER 

Fatma Erçetin (86) 

Elif İnan (10) 

Buse Demir (27) 

Arda Baran Demir (17) 

İzmir'de 30 Ekim'de öğle saatlerinde merkez üssü Seferihisar olan 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Deprem başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hissedildi.

Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem 6,9 büyüklüğünde, AFAD'a göre 6,6 büyüklüğünde. 

  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN