Muzdarip nasıl yazılır? Muzdarip mi, müzdarip mi, mustarip mi? TDK'ya göre doğru yazımı

Muzdarip nasıl yazılır? Muzdarip mi, müzdarip mi, mustarip mi? TDK'ya göre doğru yazımı

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre doğru yazılışı 'muzdarip' olan kelimenin anlamı, ızdırap ve acı çeken kişidir. Yazımı sıklıkla karıştırılan muzdarip; müstarip, mustarip, müzdarip şeklinde yanlış yazılabiliyor. İşte, muzdarip kelimesinin cümle içinde doğru kullanım örnekleri...

Muzdarip kelimesi, Türkçe diline başka dillerden geçen çok sayıda yabancı kökenli kelimelerden dolayı en çok yanlış yazılan sözcükler arasında yer alıyor. Zira, özellikle Arapça ve Farsça dillerden dilimize geçen kelimelerin Türkçe yazılışı karıştırılabiliyor.

MUZDARİP, MUSTARİP, MÜZDARİP DOĞRU YAZIMI HANGİSİ?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre 'muzdarip' kelimesi 'mustarip' ya da 'müstarip' diye yazılmaz. Doğru yazılışı 'muzdarip'tir.

Müzdarip (Yanlış kullanım)
Mustarip (Yanlış kullanım)
Muzdarip (Doğru kullanım)

MUZDARİP NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, muzdarip kelimesi ızdırap ve acı çeken anlamına gelir. Aynı zamanda üzüntülü, bir şeyden rahatsız, şikayetçi anlamlarına da gelir.

Muzdarip kelimesinin cümle içinde kullanımına örnek:

* Bu konu ile ilgili endişelerini dile getirememekten muzdaripti.

* Büyük bir millet, gururunda, haklarında, tarihinde mağdur ve muzdaripti. (Ahmet Hamdi Tanpınar)

* Bu son olay onu kırmış, hayallerine dalmış, içine kapanmış, sessiz ve muzdarip, kimsenin göremeyeceği bir kıyıya kıvrılıp oturmuştu.

* Hz. Mevlana'nın, "Gel, gel, ne olursan ol yine gel!" çağrısı da, bütün muzdariplere, çaresizlere, ümitsizlere bir kurtuluş davetidir.

* Bu diş ağrısı iki gündür beni muzdarip ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN