Tekinsiz dünyadan düşlere kaçan bir ceylan

Tekinsiz dünyadan düşlere kaçan bir ceylan

İstanbul Modern’in ‘Ildikó Enyedi Hakkında Her Şey’ retrospektifinde çağdaş Macar sinemasının ödüllü yönetmeni Enyedi’nin uzun ve kısa filmleri bu hafta sonu izleyiciyle buluşacak. Yönetmenin Berlinale’de ‘Altın Ayı’ kazanan ‘Beden ve Ruh’ filmi rüyalarında bir ceylana dönüşen Mária ile her gece kendisini bir geyik olarak gören Endre’nin kendilerini tedirgin hissettikleri gerçek hayattan önce rüyalarında buluşmalarını konu ediniyor.

İstanbul Modern Sinema, pandemi sonrası yeni dönemin ilk programında çağdaş Macar sinemasının usta yönetmenlerinden Ildikó Enyedi’nin filmlerini sinemaseverlerle buluşturuyor. Usta yönetmen için Türkiye’de ilk kez hazırlanan bu özel retrospektif, Türk Tuborg A.Ş.’nin katkıları ve Macar Kültür Merkezi iş birliğiyle hayata geçti. Michael Haneke ile başlayan, Krzysztof Kieślowski, Chantal Akerman, François Ozon ve Agnès Varda ile devam eden serinin altıncısı ‘Ildikó Enyedi Hakkında Her Şey’ retrospektifi kapsamında yönetmenin filmografisinden üç uzun, dört kısa film bugün ve yarın izleyiciye sunulacak.

Sinemasında evren ile insan ruhunun esrarlarını çözmeye çalışan yönetmen Enyedi’nin, bilimkurgudan büyüye, Yunan mitolojisinden halk masallarına farklı kaynaklardan beslenerek geleneksel Macar sinemasının sosyal gerçekçi üslubuna karşı ülke sinemasının tarihine yeni bir anlatı ve anlatım getirdiği filmler yaklaşık beş aydır beyazperdeden ayrı kalan sinemaseverlere ilaç gibi gelecek. Kovid-19 var, sinemada ne işimiz var demeyin. Gösterimlerin yapılacağı İstanbul Modern Sinema’da Kovid-19’a karşı çok sıkı tedbirler alınıyor. Her seans sonrası salondaki koltuklar özel dezenfektanlarla siliniyor ve salon havalandırılıyor. Tüm çalışanların sağlık durumu da yakından takip ediliyor. Bu nedenle salona sadece 26 izleyici alınıyor ve maske kuralı asla ihlal edilmiyor. Biletlerinizi İstanbul Modern’in sinema sekmesinden alabilirsiniz. İyi seyirler.

TAMAS VE JULI-1997

Enyedi, bu filmini Fransız televizyonu için, on farklı ülkeden yönetmenin katılımıyla gerçekleşen ....’nın Gözünden 2000 yılı (2000 Vu Par) adlı proje kapsamında çekti. Madenci Tamas ile utangaç yuva öğretmeni Juli’nin engellerle dolu aşkını perdeye taşıyan yönetmen, dönemin ulusal ve küresel endişelerini bir kenara bırakarak temelde insanın ihtiyaçlarına kendine has sosyal gerçekçi üslubu ve büyülü görselliği ile odaklanıyor.

BÜYÜCÜ SİMON-1999

Paris polisi, bir cinayeti aydınlatmaya yardımcı olması için doğa üstü güçlere sahip büyücü Simon’dan yardım ister. Simon, Paris’e adım attığı anda dikkatini çeken genç Jeanne’ı bir türlü aklından çıkaramaz. Cinayeti kolayca çözdükten sonra Paris’te kalmaya devam eder ve Jeanne’ı yeniden bulur. Bu ikili birbirleriyle aynı lisanı konuşamasalar da aralarında bir aşk doğar. Film, hikayesini günümüz Parisi’ne uyarlayan fantastik bir drama imza atıyor.

ENYEDİ’DEN ‘KISSALAR’

Reprosektif kapsamında Enyedi’nin kısa filmleri de izleyiciyle buluşuyor. tanımadığı bir erkekle karanlık ve ıssız bir otoparkta buluşan bir genç kızın ilk aşk hikayesini edinen ‘İlk Aşk’, Enyedi’nin kendisinin ünlü bir Macar doktor tarafından hipnotize edilmesini kaydettiği ‘Flört’, kurmaca bir ülkenin kurmaca bir şehri ilkel görünümlü bir yaratık ordusu tarafından istila edilişini ele alan ‘İstila’, Macar sinemasının on yönetmeninin yer aldığı ‘Avrupa’dan Avrupa’ya’ kısaları izleyiciyle buluşacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN