Alibaba, ChatGPT rakibi yapay zeka modelini tanıttı

Alibaba, ChatGPT rakibi yapay zeka modelini tanıttı

Çin merkezli teknoloji devi Alibaba, ABD merkezli OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'ye rakip olarak geliştirdiği, "binlerce sorudan elde edilen gerçek" anlamına gelen "Tongyi Qianwen" isimli yapay zeka büyük dil modelini tanıttı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada yeni teknolojinin yakın zamanda Alibaba'nın tüm aplikasyonlarına entegre edileceği aktarıldı.

Alibaba CEO'su Daniel Zhang, Tongyi Qianwen'i tanıttığı sırada modelin ilk aşamada şirketin Slack benzeri işyeri mesajlaşma uygulaması Dingtalk'e entegre edilerek toplantı notlarını özetlemeye, e-posta yazmaya ve iş teklifleri taslağı hazırlamaya yardımcı olacağını; daha sonrasında ise Alibaba'nın sesli asistanı Tmall Genie'ye entegre edileceğini bildirdi.

Bloomberg'te yayınlanan habere göre; bu teknolojinin üretim, çalışma ve hayatı yaşama şekillerinde büyük değişiklikler getireceğini ifade eden Zhang, Tongyi Qianwen gibi yapay zeka modellerinin "gelecekte yapay zekayı daha popüler hâle getirmek için büyük resim" olduğunu da sözlerine ekledi.

İngilizce ve Çince dillerinde hizmet vereceği belirtilen Tongyi Qianwen'e yakında görüntü tanıma ve metin girdisinden görüntü oluşturma gibi yetenekler de ekleneceği aktarıldı.

Alibaba'nın bulut birimi Alibaba Cloud, modeli test etmeleri için geçtiğimiz cuma günü itibarıyla kurumsal kullanıcılara davetiye kodları sunmaya başladı.

Alibaba, kendi modellerini eğitmek için büyük işlem gücüne ihtiyaç duyacak olan bulut bilişim platformu için daha fazla müşteriyi daha düşük fiyatla ikna ederek daha fazla fayda sağlamayı umduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay tanıttığı "Ernie Bot" ile Çin'den yapay zeka yarışına katılan ilk şirket Baidu olurken SenseTime da büyük yapay zeka modeli SenseNova ve sohbet robotu SenseChat'i tanıtmıştı. Bir başka Çin merkezli teknoloji devi olan Tencent'in ise yapay zeka modeli geliştirmek üzere çalışmalarına devam ettiği biliniyor.

Yapay zeka modelini tanıtmasını takiben Alibaba hisseleri Hong Kong'da %3,8'e kadar yükselirken Baidu'nun hisseleri %6,4 düştü. SenseNova ve SenseChat'i tanıtmasıyla hisseleri %11 değerlenen SenseTime ise bu yükselişten elde ettiği kazancın çoğunu kaybetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN