Sanal mağazalar arasındaki rekabet kızışırken markalar bazı kuralları çünemesi nedeniyle ceza alıyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen mağazalarından biri olan Alibaba Group, rekabet dışı hareketleri nedeniyle 140,68 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
Türkiye ve dünyada sanal mağaza kullanım oranları her geçen gün artıyor. Pastadan büyük dilimi kazanmak isteyen markaların rekabetleri de kızışıyor. Mahkemeler, rekabetin dozunu kaçıran şirketlerin peşini bırakmıyor.
140 MİLYON DOLARLIK CEZA
T24'te yer alan habere göre Pekin Yüksek Halk Mahkemesi, Alibaba ile birlikte Zhejiang Tmall Network CO ve Zheijang Tmall Technology Co’nun da tekelcilik yaptıklarına, piyasa hakimiyetini kötüye kullandığına ve Çinli e-ticaret platformu JD.com’un ciddi zarar görmesine neden olduklarına karar verdi.
Karar sonucunda Alibaba, 1 milyar yuan (140,68 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.
JD.com, kararın ardından yaptığı açıklamada, "Bu, Çin'in tekel karşıtı yasal sürecinde önemli bir an olacak" diyerek şunları söyledi:
"Bu karar yalnızca JD'nin 'ikiden birini seç' tekeline karşı direnişi açısından adil bir karar değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğü yoluyla piyasa adaletini ve rekabet düzenini korumada bir dönüm noktasıdır.”
GEÇTİĞİMİZ YILLARDA DA CEZA ALMIŞTI
Alibaba’nın suçlu bulunduğu “ikiden birini seçme” taktiği, markalara ve satıcılara kendi satıcılarında faaliyet göstermek istiyorlarsa başka bir platformda faaliyet göstermemeyi şart koymak anlamına geliyor. Şirket, 2021 yılında geçirdiği bir antitröst soruşturmasında yine pazar hakimiyetini kötüye kullanmaktan suçlu bulunmuş ve 2.75 milyar dolarlık rekor bir para cezasına çarptırılmıştı.
O dönemde Antitröst gözlemcisi Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR), Alibaba’nın 2015’den itibaren çevrimiçi satıcıları yalnızca mağaza açmaya ve yerel alışveriş platformlarındaki promosyonlara katılmaya zorlayarak, Çin’in çevrimiçi perakende platformu hizmet pazarındaki hakim pazar konumunu kötüye kullandığını söyledi.