Amerikan şirketleri daha da büyüdü: İnternet devlerinin önlenemez yükselişi sürüyor

Amerikan şirketleri daha da büyüdü: İnternet devlerinin önlenemez yükselişi sürüyor

Amazon, Apple, Alphabet gibi internet devlerinin dünya piyasasını domine eden büyümesi tüm çekince ve eleştirilere rağmen sürüyor. Dünya internet piyasasında en önemli 100 şirket arasında pazar değeri olarak ABD’li şirketler yüzde 80’lik paya sahip.

KARAR/ALMANYA

Global düzeyde hizmet veren en büyük 100 internet platformu arasında ABD’li şirketlerin pazar değeri payı yüzde 80. Asya bölgesinde ise global hizmet veren şirketler gittikçe küçülüyor. Çinli internet şirketleri 2017 yılından beri yarı yarıya bir küçülme yaşayarak yüzde 15,8’e düştü. Avrupa’nın pazar payı da yüzde 2’ye düşerek yarı yarıya bir küçülme yaşadı.

Dünyadaki reklam gelirlerinin yarısı, Alphabet (Google), Meta, Amazon, Alibaba ve Tiktok (Beytedance) tarafından paylaşılıyor. En fazla gelişme Amazon’da gözlemleniyor. Sadece ürün satışı değil ürünlerin satmak isteyen şirketlere de platform sunan Amazon, transaksiyon, reklam ve logistik hizmetleri ile kazancına kazanç katıyor. Global düzeyde tüketicilerin yüzde 60’ı ürün aramaya Amazon’da başlıyor. Başka yerden satın alsalar da Amazon’u bir kıyas platformu olarak kullanıyorlar.

EN ÇOK MİCROSOFT BÜYÜDÜ

Databricks, Shopify, Netflix, Meta ve Uber geçen yıla göre en çok büyüme gösteren şirketler oluren, geçen yıla göre küçülen şirketler arasında Naspers (Güney Afrika), JD.Com (Çin), X/Twitter, Checkout (İngiltere), ve Goto (Endonezya) bulunuyor.

En çok değer kazanan firmala ise geçtiğimiz yıla kıyasla 485 milyar artış kaydeden Microsoft olurken, Beytedance’ın değerini 300 milyer dolardan 220 milyar dolara düşmesi dikkat çekiyor.

ÇİN DEĞER KAYBEDİYOR

Cin firmaların değer kaybetmesinin en büyük nedeni olarak, ülkede yoğun şekilde uygulamaya sokulan yeni resmi yasa ve yaptırımlar gösteriliyor. ABD şirketleri ise yeni modellere sürekli yatırımlar yaparak, dış platformlardan hizmet alarak kar marjlarını yükseltiyor.

ABD’li internet devlerinin yapay zeka dalgası ile birlikte esas gelişmeyi yaşayacağı tahmin ediliyor. ChaptGPT gibi yapay zeka sistemleri insan desteği olmadan anlaşmalar analiz edebilen, resimler ve reklam kampanyaları oluşturabilen kabiliyetlere sahip. Bu özelliklerin biraz daha olgunlaşması ile ABD’li internet platformları rakipleriyle olan mesafeyi daha da arttırması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN