Leonardo CEO'su Roberto Cingolani, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Genel Müdür Haluk Bayraktar, Roma'da insansız teknolojilerde ortaklık anlaşması imzaladı.
Türkiye'nin savunma sanayisindeki lider firmalarından Baykar, İtalya’nın havacılık ve savunma devi Leonardo ile insansız hava teknolojileri alanında stratejik bir işbirliği anlaşmasına imza attı. İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen törene Leonardo Üst Yöneticisi (CEO) Roberto Cingolani, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar katıldı. Anlaşma kapsamında, iki şirket Türkiye ve İtalya’da ortak üretim gerçekleştirecek ve Avrupa’da hızla büyüyen İHA pazarında öncü bir rol üstlenecek.
BEŞ YILLIK STRATEJİK İŞBİRLİĞİ
Leonardo CEO’su Roberto Cingolani, Roma’daki imza töreninde yaptığı konuşmada, anlaşmanın uzun süredir devam eden çalışmaların bir sonucu olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün çok önemli bir gün. Baykar ile mutabakat zaptı imzalıyoruz. Aylar süren yoğun görüşmelerin ardından, işbirliğimizin temel taşlarını belirledik. Bu anlaşma 5 yıllık bir süreci kapsıyor ancak çok daha derin bir ortaklığı beraberinde getirecek.”
Cingolani, İstanbul’daki Baykar tesislerini ziyaret ettiğinde şirketin geniş İHA ürün ailesinden büyük etkilendiğini belirtti ve Baykar’ın teknolojik altyapısının Avrupa için önemli bir kazanım olacağını vurguladı.
SELÇUK BAYRAKTAR: BİRLİKTE EN İYİ SİSTEMLERİ GELİŞTİREBİLİRİZ
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Leonardo ile zaten süregelen bir işbirliği içinde olduklarını, ancak son aylarda bu ortaklığın kimya ve sinerji açısından büyük bir ivme kazandığını ifade etti:
“Yoğun görüşmeler yürüttük. Leonardo ile zaten çalışıyorduk, birlikte entegre ettiğimiz sistemler vardı. Ancak bu süreçte işbirliğimiz büyüleyici şekilde gelişti. İki şirket olarak birbirimizi tamamlayıcı özelliklerimiz var. Birlikte en iyi sistemleri geliştirebiliriz. Leonardo ekibine bu işbirliği için teşekkür ediyorum.”
Baykar ve Leonardo, gelecek 10 yılda Avrupa’da insansız hava araçları pazarının 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Ortaklığın, hem sivil hem de askeri alanda insansız hava teknolojilerinde yeni nesil projelerin hayata geçirilmesini sağlayacağı belirtiliyor.
TÜRKİYE VE İTALYA, İHA ALANINDA GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR
Baykar ve Leonardo arasındaki işbirliği, sadece ticari bir anlaşma olmanın ötesinde, Avrupa’nın savunma sanayisinde öz yeterliliğini artırma yolunda kritik bir adım olarak görülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye ve İtalya’nın Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden ikisi olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
“Lider havacılık şirketlerimizin (Baykar-Leonardo) İHA teknolojilerinde yapacakları işbirliği, Avrupa’nın savunma sanayisinde öz yeterliliğine kritik katkı sunacak. İnsansız sistemlerin havacılığı domine edeceği önümüzdeki on yıllarda, Türkiye ve İtalya birlikte büyük işler yapacak. Atılan bu stratejik adımın peşinden sanayi ve teknolojide yeni işbirlikleri de gelecek.”