Enkazda can aramaya yapay zeka desteği

Enkazda can aramaya yapay zeka desteği

Kahramanmaraş depremleri sonrası enkazlardaki kurtarma çalışmalarına yapay zeka destekli program katkı sağlamış. İHA ve uydu görüntülerinin kullanıldığı yazımla birlikte ekiplerin enkazlara buna göre yönlendirildiği belirtildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonraki arama kurtarma faaliyetlerinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) Genel Müdürlüğü’nden sağlanan deprem öncesi görüntüler ile deprem sonrası İHA ve uydu görüntüleri yapay zeka bilgisayarlı görü algoritmaları geliştirilerek karşılaştırıldı ve binaların hasar seviyeleri tespit edildi.

Yapay zeka çalışmaları sonucunda elde edilen bilgiler ile MAKS’ta yer alan bilgiler eşlenerek binaların ve kişilerin durumları için yoğunluk haritaları oluşturuldu. Bu sayede hasar tespitinin isabetli şekilde yapılması sağlandı ve arama kurtarma ekipleri, enkaz alanlarına yönlendirildi.

xcvxc.png

STM Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Enis Müçteba Memiş, yapılan çalışmaya ilişkin, “Biz, canlı görüntülerle binaların dijital ikizini yaprak MAKS sisteminin üzerine giydirdik. Ardından da gelen güncel görüntülerle hangi binaların yıkıldığına, hangi binada kaç kişi kalmış olabileceğine dair oradaki ekipleri yönlendirecek şekilde çeşitli analizler gerçekleştirdik. Şu anda deprem sonrasındaki yeni afetlere hazırlık dönemimde de Türkiye’nin kullanabileceği yapay zeka yazılımı geliştirilmiş oldu” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN