Gizemli akrabalarımız Denisovalılar Antik DNA'nın Devrimi—Genetik Bize Geçmiş Hakkında Ne Anlatıyor?

Gizemli akrabalarımız Denisovalılar Antik DNA'nın Devrimi—Genetik Bize Geçmiş Hakkında Ne Anlatıyor?

Antik DNA'nınen ilginç hikayesi Sibirya'da buzul çağından kalma bir mağrada bulunan bir diş kalıntısı ile başladı. Denisova mağarasında bulunan diş Tibet'teki akrabalarının soğuk ve yüksekte nasıl yaşayabildiğini anlattıyor ya da Aborjinler hakkında da bilgi veriyor. Denisovalılar ne Neandertaller ile akraba ne de başka bir insan soyu ile onlar tamamen farklı bir insan topluluydu.

DNA NEDİR NE İŞE YARAR? AKRABALARIMIZ HAKKINDA BİZE NELER SÖYLER?

DNA, vücudu inşa etmek ve biyolojik süreçlerini sürdürmek için kritik olan bilgileri içeren tüm canlı organizmaların hücrelerinde merkezi bir bileşendir. Bugün, yeni teknolojik gelişmeler sayesinde bilim adamları, uzun zaman önce ölmüş insan ve diğer organizmaların kalıntılarından doğrudan DNA elde edebiliyorlar.

Antik DNA'yı okuma yeteneği, eskilerin yaşamları hakkında yeni gerçekleri öğrenmemize, günümüz organizmalarını şekillendiren genetik değişiklikleri incelememize ve büyüleyici evrimsel sorular hakkında yeni içgörüler edinmemize olanak tanır. Örneğin, Neandertaller nasıl evrimleşti ve mamutların soyu neden tükendi.

Antik DNA sayesinde, görünüşleri hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmemekle birlikte, gizemli bir arkaik insan grubu keşfedildi. Epigenetiğe bakılarak ek önemli bilgiler ortaya çıkarılabilir, genlerin çalışma şeklini etkileyen mekanizmalardır. Örneğin, epigenetik yoluyla, modern insanın ses kutusunun (resmi olarak gırtlak olarak adlandırılır) yapısında, muhtemelen zengin sesler üretmemize ve karmaşık bir dil geliştirmemize izin veren büyüleyici değişiklikleri belirledik. Kadim DNA devrimi bize yıllar önce meydana gelen olaylar hakkında bilgi edinmemiz için yeni araçlar sağlıyor.

dna-uzak-akrabalar.jpg

ANTİK DNA'YI OKUMAYI ÖĞRENMEK

DNA Vücudumuzdaki her hücrede bulunan uzun bir molekül. Bu kalıtsal materyaldir ve vücudu inşa etmek ve yaşam süreçlerini sürdürmek için gereken önemli bilgileri içerir. DNA, dört tip yapı taşından oluşan uzun bir zincirdir. Doğadaki en harika şeylerden biridir. Küçücük bir molekül olmasına rağmen birkaç atomdan oluşan maddenin en küçük bölümü. Çevremizdeki çoğu malzeme nihayetinde birçok molekülden yapılmıştır. İyi bilinen moleküllerin örnekleri şunlardır: su, karbon dioksit, tuz ve DNA. Çıplak gözle görülemeyen, tek bir hücreden bir canlının yaratılması ve biyolojik süreçlerinin sürdürülmesi için gerekli tüm bilgileri içerir. DNA'yı, gen adı verilen kitaplarında vücudumuzda gerçekleşen hemen hemen her işlemi çalıştırma talimatlarını içeren devasa bir kütüphaneye benzetebiliriz. DNA, sadece dört harf içeren genetik kod adı verilen bir dilde yazılmıştır. DNA'nın dilini nasıl çözeceğimizi bilirsek, vücudumuzun nasıl çalıştığını daha iyi anlayabiliriz. Bu nedenle, bir DNA molekülünün harf dizisini okumak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bir DNA molekülünü oluşturan yapı taşlarının sırasını okuma. Bu prosedür genellikle DNA dizisinde saklanan bilgilerin şifresini çözmek için gerçekleştirilir.” Zamanla, DNA dizilimi verimli, hızlı ve nispeten ucuz hale geldi ve bugün on binlerce insanın ve on binlerce başka organizmanın DNA dizilerini okuduk.

dna-yapitasi.jpg

DNA dizileme yeteneği, daha önce bilim kurgu olarak kabul edilen yeni araştırma olasılıklarını açar. Bu büyüleyici olasılıklardan biri, antik DNA'nın incelenmesidir. Geçmişte yaşamış insan veya diğer organizmaların kalıntılarından elde edilen DNA.. Bu, yıllar önce ölen organizmaların kemiklerinden ve diğer kalıntılarından alınan DNA'yı sıralamak anlamına gelir. Bu, DNA moleküllerinin çok kararlı olmasına ve içlerinde kodlanan genetik bilginin bir milyon yıla kadar bile korunabilmesine dayanır. Kadim geçmişi incelemenin çok zorlu bir görev olduğu anlaşılmalıdır. Arkeologlar, eski insanların geride bıraktığı araçları araştırmaya, jeologlar ise kıtaların ve okyanusların nasıl değiştiğini anlamaya çalışıyor. Ancak birçok başarısına rağmen, “mamutların nesli neden tükendi?” veya “insanlar ne zaman dil geliştirdi?” gibi temel soruları yanıtlamak hala zor. Antik organizmaların DNA'sını dizileme yeteneği, daha önce yanıtlayamadığımız sorulara yanıt vermemiz için yeni fırsatlar sunuyor.

İlk antik DNA dizilerinde birçok hata olduğu için başlangıç ​​zordu. Ancak, adım adım sonuçlar çok daha güvenilir hale geldi. İlk önemli başarı, 1984'te Russel Higuchi ve işbirlikçilerinin, 150 yıl önce soyu tükenmiş bir zebranın eski bir akrabası olan bir bataklığın DNA'sının küçük bir parçasını dizilemeyi başardıklarını bildirdikleri zaman yayınlandı. O zamandan beri, giderek daha fazla antik DNA dizisi yayınlandı ve bugün yüzlerce insanın, Neandertaller gibi arkaik insanların genetik materyaline erişebiliyoruz.Avrupa, Asya ve Orta Doğu'da yaygın olan ve yaklaşık 30.000 yıl önce soyu tükenmiş bir grup arkaik insan. Adını, ilk kalıntılarının bulunduğu Almanya'daki Neander vadisinden almıştır. Mamutlar ve dev tembel hayvanlar gibi son buzul çağından (on binlerce yıl önce meydana gelen) hayvanlardan ve Mauritius'taki dodo gibi çok yakın zamanda yok olan hayvanlardan, binlerce yıl öncesinden gelen tarımsal ürünlerin, Avustralya'daki Tazmanya kurdu ve Kuzey Amerika'daki yolcu güvercini.

dna-denisovalilar-kim.jpg

NEANDERTALLERİN HİKAYESİ NEDİR?

Günümüzde, dünyadaki tüm insanlar, genellikle “modern insanlar” olarak adlandırdığımız aynı gruba aittir. Ancak yaklaşık 30.000 yıl öncesine kadar bize paralel başka insan grupları da vardı. En bilinenleri Neandertallerdir. Neandertaller Avrupa, Asya ve Orta Doğu'da on binlerce yıl yaşadılar. Aynı zamanda, modern insanlar Afrika'da gelişti. İki grup ancak modern insanlar Afrika'dan çıkıp diğer kıtalara yayılmaya başladığında bir araya geldi. İki insan grubu arasındaki karşılaşmaların doğası hala bir gizem, ancak nihai sonuç iyi biliniyor - Neandertallerin nesli uzun zaman önce yok olurken biz hala buralardayız. Neandertaller genel olarak bize çok benziyorlardı, ancak yine de bazı farklılıklar sergilediler. Örneğin, daha alçak ve biraz uzamış bir kafatasları, biraz daha büyük bir beyinleri, çıkıntılı bir yüzleri, daha büyük dişleri ve daha geniş kemikleri vardı. Tüm bunlar, yıllar boyunca bulunan birçok Neandertal iskeletinde görülebilir. Aslında, onlar hakkında bildiklerimizin çoğu iskeletleriyle ilgilidir, çünkü iskelet parçaları ölümden sonra diğer dokulardan çok daha iyi hayatta kalır. Bununla birlikte, bu kadar çok iskelet hala pek çok büyüleyici soruyu cevaplayamadı - Neandertaller modern insanlara benzer bir dil geliştirdiler mi? Kültürleri var mıydı? Eğer öyleyse, kültürleri nasıl görünüyordu? Onlarla aramızdaki karşılaşma şiddetli mi yoksa barışçıl mıydı? Bizim yüzümüzden soyu mu tükendi? Neandertaller ve modern insanlar birlikte mi yavru üretti?

Neandertallerin kalın kaş çıkıntılarına ve büyük çenelerine ve modern insanın daha yüksek alnına dikkat edin. Her iki insan grubunun beyninin hacmi benzerdi, ancak Neandertal beyni daha uzun ve düzdü.

Antik DNA devrimi Neandertalleri atlamadı. Yıllar geçtikçe, dünyanın farklı yerlerinde bulunan Neandertal kalıntılarından giderek daha fazla DNA dizilebiliyordu. 2014 yılında Svante Pääbo ve meslektaşları, on binlerce yıl önce Sibirya'da yaşamış bir Neandertal'in ilk yüksek kaliteli DNA dizisini yayınladılar. Neandertal DNA'sının %99,7'sinin bizimkiyle aynı olduğunu buldular. Pek çok araştırmacı, %0,3'lük farkın biyolojik anlamının ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Örneğin, Neandertallerin MC1R adlı bir genin biraz farklı bir versiyonuna sahip olduğu gösterildi. Bu gen cilt ve saç renginden sorumludur. Araştırmacılar, bu genin Neandertal versiyonunun muhtemelen açık ten ve kırmızımsı saçlara yol açtığını düşünüyor. Bu nedenle, son yıllarda Neandertallerin çizimlerinde ve restorasyonlarında sanatçılar saç rengi olarak genellikle kırmızıyı kullanmışlardır. Neandertal saçına ve derisine sahip olmadığımız için bu bilginin arkeolojik bulgulardan çıkarılamayacağını unutmayın.

Peki ya bizimle onlar arasındaki etkileşim? Avrupa, Asya ve Amerika'daki modern insanların DNA'sının kabaca %1-2'sinin Neandertallerden geldiği ortaya çıktı. Bu, Neandertallerin ve modern insanların çiftleştiği ve melez çocukları doğurduğu anlamına gelir. Çoğumuz aslında bu eski melezlerin yavrularıyız.

dna-antik.jpg

DENİSOVALILAR—GİZEMLİ AKRABALARIMIZ

Antik DNA'nın şaşırtıcı hikayelerinden biri bizi Sibirya'daki Denisova mağarasına götürüyor. Araştırmacılar orada küçük bir serçe kemiği parçası ve Neandertallere ait olduğunu düşündükleri birkaç diş buldular. Ancak DNA'yı dizilediklerinde, hem Neandertallerden hem de modern insanlardan önemli ölçüde farklı olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak, araştırmacılar bunun daha önce bilinen her şeyden farklı yeni bir insan grubu olduğu sonucuna vardılar ve bu insanlara “ Denisovanlar ” adını verdiler.Asya'da yaygın olan ve soyu tükenmiş bir başka arkaik insan grubu. Denisovalıların tam bir iskeleti bugün itibariyle bulunamadı. Adını, ilk kalıntılarının bulunduğu Sibirya'daki (Rusya) Denisova mağarasından almıştır.” Bu, bilim tarihinde ilk kez yeni bir insan grubunun varlığının yalnızca DNA'ya dayanılarak çıkarıldığıydı. Bugün bile Denisovalılar hakkında pek bir şey bilinmiyor - nasıl göründükleri, nasıl yaşadıkları ya da kültürel ve bilişsel yetenekleri nelerdi.

Denisovalı'nın DNA'sı, bu gizemli insanlar hakkında birkaç şey öğrenmemizi sağlıyor. Yerli Avustralyalıların (Aborjinler) ve yerli Yeni Ginelilerin ve yakın adaların genomlarında DNA'larının izleri bulundu. Bu nedenle, Denisovalıların yalnızca Sibirya'da değil, modern insanlarla tanıştıkları ve etkileşime girdikleri Asya'nın başka yerlerinde de yaşamaları muhtemeldir. Denisovan DNA'sı günümüz Tibetlilerinde bulundu ve onlara yüksek irtifalarda yaşama yeteneği kazandırdı. Denisovan DNA'sı, günümüz Inuit insanlarında (Eskimolar) da bulundu ve onlara şiddetli soğukta yaşama yeteneği verdi. Bu bulgulara dayanarak, Denisovalıların yüksek rakımlarda ve soğuk sıcaklıklarda yaşamaya adapte olduklarına inanılmaktadır. Doğu Asya'nın çeşitli bölgelerinde, yıllar boyunca modern insan olmayan insanlara ait kalıntılar bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN