Google, trafiğini çaldığı web sitelerine para verecek!

Google, trafiğini çaldığı web sitelerine para verecek!

Google News, yapay zeka destekli haber özetleri testlerine Der Spiegel ve The Guardian gibi büyük yayıncılarla başladı. Amaç, kullanıcıya habere tıklamadan önce farklı perspektifler sunmak ve editoryal kaynak görünürlüğünü artırmak. Tek tıklık trafik kaybı kabul edilse de, katılımcı yayınlara doğrudan ödeme yapılacak olması, teknoloji devi ile yayıncılar arasındaki gelir paylaşımı tartışmalarında yeni bir dönemin başlangıcı. İşte detaylar...

Google, haber tüketiminin hızla değiştiği bu dönemde yayıncılarla işbirliğini güçlendirerek Google News yapay zeka özetleri testlerine başladı.

Yeni program, kullanıcılara haber kaynağına tıklamadan önce içeriğe dair daha fazla perspektif sunmayı ve editoryal kaynakların görünürlüğünü önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.

Yayıncılar ve teknoloji devi arasındaki ilişkide bir dönüm noktası olarak görülen bu testlere; Der Spiegel, El País, Folha, Infobae, Kompas, The Guardian, The Times of India, The Washington Examiner ve The Washington Post gibi küresel ölçekte tanınan büyük yayın kuruluşları katılım sağlıyor.

google-haber-sitelerine-odeme-yapacak-mi.jpg

GOOGLE, TRAFİK KAYBINA KARŞILIK YAYINCILARA DOĞRUDAN ÖDEME YAPACAK

Webrazzi'de yer alan habere göre, Google News platformunda ilgili yayınların sayfalarında yapay zeka tarafından oluşturulmuş kısa özetler yer alacak.

Bu özetler, yalnızca pilot programa katılan yayınlara özel olacak ve genel Google Arama (Search) sonuçlarına veya Google News'ın diğer bölümlerine yansımayacak.

Google, bu yaklaşımın tek tıklık trafik oranını düşürebileceğini kabul ediyor ancak katılımcı yayınlara doğrudan ödeme yapılacağını taahhüt ederek olası gelir kaybını telafi etmeyi amaçlıyor.

SESLİ ÖZETLER VE DİĞER PLATFORMLARA ENTEGRASYONLAR

Google, kullanıcıların haberlere erişimini hızlandırıp sonuç odaklı hale getirmeyi amaçlayan bu yaklaşımını ilk olarak temmuz ayında Discover (Keşfet) akışında denemeye başlamış; tek bir manşet yerine çok kaynaklı, yapay zeka destekli özetler sunmuştu.

Şimdiki pilot programın bir diğer önemli ayağı ise haberleri dinlemeyi tercih eden kullanıcılar için geliştirilen sesli özetler oluyor.

Ayrıca şirket, Gemini uygulamasındaki sonuçları güçlendirmek amacıyla AP, Yonhap, Antara ve Estadão gibi ajanslarla gerçek zamanlı bilgi akışı entegrasyonları kuruyor.

Yakın zamanda Gemini içinde, kullanıcıların abone oldukları yayınlardan gelen bağlantılar da özel olarak öne çıkacak ve yapay zeka özetleri ile 'AI Mode' bu deneyimi tamamlayacak.

TERCİH EDİLEN KAYNAKLAR ÖZELLİĞİ KÜRESELLEŞİYOR

Google, 2025 Ağustos ayında duyurusunu yaptığı Preferred Sources (Tercih Edilen Kaynaklar) özelliğini küresel olarak genişletiyor.

Bu özellik sayesinde kullanıcılar artık favori haber sitelerini seçebilecek ve bu kaynaklardan gelen içerikler, Google Arama'nın Top Stories (Öne Çıkan Haberler) bölümünde öncelikli olarak görünecek.

Bu kişiselleştirme imkanı ilk olarak İngilizce konuşan kullanıcılar için birkaç gün içinde yayına alınacak ve ardından diğer dillerde de desteklenmeye başlanacak.

Tüm bu kişiselleştirme değişiklikleri, haber tüketimini kolaylaştırsa da, kullanıcıların sadece seçtikleri kaynaklarla çevrili bir görüş balonunda kalma riskini artırabileceği yönünde bir tartışmayı da beraberinde getiriyor.

Google ise bu dönüşümü 'ekosistemdeki tüm paydaşlarla birlikte' yürüttüğünü vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN