Güneş patlıyor! Parçaları 25 Mayıs saat 22:00'da dünyaya ulaşacak

Güneş patlıyor! Parçaları 25 Mayıs saat 22:00'da dünyaya ulaşacak

Son yılların en büyük aktivite artışının olduğunu açıklayan bilim insanları Dünya'nın 3 günlüğüne jeomanyetik fırtınaya teslim olacağı belirtti. Güneşte 24 saatte 17 patlamanın gerçekleştiğini açıklayan bilim insanları uzaya püskürtülen güneş maddesinin dünya yönünde hareket ettiğini söyledi.

Rusya Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsü Güneşin X-ışını Astronomisi Laboratuvarı'ndan yapılan açıklamada güneşte meydana gelen patlamalar nedeniyle uzaya püskürtülen güneş maddesinin 25 Mayıs akşam saat 22:00'da dünyaya ulaşacağı belirtildi. İşte 3 günlük jeomanyetik fırtınada yaşanacaklar ile ilgili detaylar...

Güneş'in yüzeyinde, 22 ve 23 Mayıs tarihlerinde 17 patlamanın meydana geldiği belirtilen açıklamada, bazı patlamaların uzaya güneş maddesi püskürmesine yol açtığı aktarıldı. Güneş maddesinin Dünya yönünde de hareket ettiği kaydedildi.

Bu sıralarda, süreleri 3 ilE 6 saat arasında olan ilk jeomanyetik fırtınalar tahmin ediliyor. Fırtınalı durumun 27 Mayıs günü sonuna kadar devam edebileceği kaydedildi.

jeomanyetik-firtinanin-etkisi.jpg

DÜNYAYA İLK TEMASI 25 MAYIS'TA

Uzmanların hesaplamalarına göre, püskürtülen Güneş maddesinin Dünya ile ilk teması 25 Mayıs saat 22.00 sularında meydana gelecek.

EN YOĞUN KÜTLE 26 MAYIS'TA

Bu, ilk jeomanyetik aktiviteye yol açacak. Güneş püskürmesinin en yoğun kütlesi ise 26 Mayıs saat 4.00’da Dünya’ya ulaşacak.

Jeomanyetik fırtına 27 Mayıs'ta sona erecek

jeomanyetik-firtina-nedir.jpg

JEOMANYETİK PATLAMA NEDİR?

Güneş, 11 yılda bir "solar döngü" denen bir süreçten geçer ve her sonuncusu 2014'te olmak üzere her 11 yılda bir bu döngünün doruğuna ulaşır. Bu sebeple de bu dönemlerde üzerinde bol miktarda güneş lekesi görmek mümkündür.

Güneş lekeleri, Güneş üzerinde bulunan koyu renkler çiller gibidir. Ancak aslında onlar, yoğun manyetik aktivitenin olduğu bölgelerdir. Bu lekelerin toplandıkları alanlar ise güneş patlamalarının ve koronal kütle fışkırmalarının (KKF) kaynağıdır.

Bu patlamalar ve fışkırmalar, Güneş'in yüzeyinden hızla saçılan enerji yüklü parçacıklardan kaynaklanır. Bu patlamaların en güçlüsüne X sınıfı patlamalar denir. Eğer X sınıfı bir patlama yeterince güçlüyse ve şans eseri, tamamen Dünya'nın hizasında patlayacak olursa, Dünya'nın iyonosferinde manyetik fırtınalara neden olabilir ve radyo iletişimini bozabilir.

jeotermal-firtina-ne-dir.jpg

HABERLEŞME SİSTEMİ ETKİLENEBİLİR

Uzmanlar Güneş lekesinden kopan manyerik fırtınanın GPS ve haberleşme sistemlerini etkileyebileceğini aktarıyor. Ve etki edecek başlıca alanları sıralıyor. Bınlar; Uydu arızaları, Radyo iletişimi, Elektrik şebekeleri, boru hatları, Manyetik sapmalar'da olabilir.

Mayetik Fırtınalar insanda baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk etkisi gösterebilir
Yapılan son araştırmalara göre insanların yüzde 50'den fazlası manyetik fırtınaların atkilerini hissedebiliyor.

Manyetik fırtınaların insan üzerinde görülen bazı etkileri ise şöyle;

Kalp atışında hızlanma
Stres hormonlarında artış
Migreni tetikler, baş ağrısı, eklem ağrısı, baş dönmesi
Kronik hastalıkları tetikleyebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN