Hizmet dışı bırakılan insansı robotların sonu: Erimiş çeliğe atıldılar

Hizmet dışı bırakılan insansı robotların sonu: Erimiş çeliğe atıldılar

Üreticileri tarafından hizmet dışı bırakılan bir grup insansı robot, sıra dışı bir yöntemle imha edildi. İki yıllık F.02 modelleri, Finlandiya'nın Imatra kentindeki bir dökümhanede erimiş çeliğin bulunduğu kazana gönderildi.

Yapay zeka ve robotik şirketi Figure, robotların nasıl imha edileceği konusunda sosyal medyadan öneri istedi. Şirketin CEO'su Brett Adcock'un paylaşımına, Terminatör filmindeki rolüyle tanınan Arnold Schwarzenegger, "Onları eritmelisiniz" yanıtını verdi.

Şirket daha sonra ABD ve Meksika'daki dökümhanelerle görüştü ancak lityum iyon bataryalara sahip robotların ekipmanlara zarar verme riski nedeniyle bu tesislerden sonuç alamadı.

Figure, robotları Finlandiya'ya gönderdi. Şirket, robotların tek tek sökülmesinin teknik ekip için çok zaman alacağını ve yeni nesil F.04'ün geliştirilmesini geciktireceğini belirtti.

Figure'a göre eritme yöntemi, robotlarda kullanılan özel aktüatörler ve şirkete ait donanımların kontrollü biçimde imha edilmesini sağladı.

"İNTİHAR EDEN ROBOTLAR" YENİDEN GÜNDEMDE

Independent Türkçe'de yer alan haberine göre, robotların erimiş çeliğe gönderilmesi sosyal medyada "robot intiharı" benzetmelerine yol açtı. Daha önce de 2017'de Washington DC'de çeşmeye düşen Steve adlı güvenlik robotu ile 2024'te Güney Kore'de merdivenlerin dibinde bulunan bir belediye robotu benzer şekilde yorumlanmıştı. Her iki olayın da daha sonra teknik arızadan kaynaklandığı açıklanmıştı.

Gelişmeler, yapay zeka sistemlerinin acı veya bilinç gibi özelliklere sahip olup olmadığına ilişkin tartışmaları da yeniden gündeme getirdi. Araştırmacılar, yapay zekanın insanlar gibi acı hissettiğine dair şu anda bilimsel kanıt bulunmadığını belirtiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN