Kemerlerinizi bağlayın geleceğe gidiyoruz...

Kemerlerinizi bağlayın geleceğe gidiyoruz...

Şunun şurasında 2024 yılına bir hafta kaldı. Geleneği bozmayalım, fütüristlerin önümüzdeki yıl neler beklediğine bakalım. Bu hafta ‘volume 1’ diyelim, globaldeki genel konular hakkında kanaat önderlerinin kristal küresinden görünenlere bakalım, önümüzdeki hafta da teknoloji...

GÜLAY ERDEMLİ

2024 yılında dünyada 40 önemli seçim yapılacak. Pek çok fütüriste göre tarihin en önemli seçim yılı olabilir. Küresel nüfusun yüzde 41’ini, toplam GSYH’nin yüzde 42’sini temsil ediyor seçimin olacağı ülkeler. Yaklaşık 4,2 milyar insana, diğer bir deyişle küresel nüfusun yarısından fazlasına ev sahipliği yapan ülkelerde seçim yapılacak. Çoğu seçim ne özgür ne de adil olacak! Seçimin başrolündeki ülkeler ABD, İngiltere, Rusya, Güney Afrika, Hindistan, Endonezya... ABD’de yeniden kazanma şansı üçte bir olarak görülen (kimi için daha yüksek) Donald Trump hakkında seçmenler ve tabi mahkemeler karar verecek. Malum Trump hakkında pek çok dava devam ediyor. Ancak bu seçimin sonuçları küresel olacak; dünyanın iklim politikasından Ukrayna’ya verilen askeri desteğe kadar birçok global konuya...

2024 dev jeopolitik çalkantıları miras alıyor. 2023’de ya da daha önce başlayan bölgesel çatışmalar, tüm dünyada artan yaşam maliyeti, yerel soğuk savaşlar ve artık somut bir gerçekliğe dönüşen çevresel kaygılar uluslararası ilişkilerin de dayanıklılığını test edecek, kaderini belirleyecek. Hem siyasi, hem sosyal hem de ekonomik faktörlerin bu denli iç içe geçmesi 2024’ün de hikayesini belirleyecek.

YENİ SÜPER GÜÇLER

2024 yılının küresel temiz enerjiye geçişin dönüm noktası olması bekleniyor. Bazı iddialara göre yenilenebilir enerji kaynakları 2024 yılında küresel enerji üretiminin üçte birini aşabilir! Güneş ve rüzgar enerjisinde büyümenin hızlanması, enerji sektöründe önemli bir dönemeci işaret ediyor.

Elektrikli araçlar direksiyonu ele alıyor gibi görünüyor. Petrol ve gaz şirketleri de kimya sektöründe yeni bir hayat bulmaya çalışıyor. Fosil yakıtların daha verimli kullanıldığı bir gelecek fena fikir değil doğrusu.

Temiz enerjiye geçiş yeni süper güçler ortaya çıkarırken enerji kaynakları haritasını yeniden çiziyor. Lityum, bakır ve nikelin önemi artıyor. Yeşil kaynaklarda artan rekabet jeopolitiği ve ticareti yeniden şekillendiriyor. Diğer taraftan iklim dostu politikaları elitlerin diğer insanlara karşı bir komplosu olarak görenlerin ‘yeşil saldırıları’ da artıyor.

basliksiz-2.jpg

TOPLANTI 3.0

Ofis efsanesi ve toplantılar 3.0! İş dünyasının geleceği ‘toplantılar 3.0’ olarak tanımlanıyor. Pandemide başlayan ve sonrasında da devam eden hibrit çalışma devrimi geleneksel toplantı dinamiklerini ve ofis hayatını yeniden şekillendiriyor. Teknoloji ve yapay zeka hem fiziksel hem de sanal toplantı alanlarına yeni bir boyut getirdi. Video konferans, gerçek zamanlı analizler, yapay zeka destekli beyaz tahtalar, dil engelini ortadan kaldıran gerçek zamanlı çeviri derken başka bir deneyime hazırlanıyoruz.

Ancak hibrit ve uzaktan çalışmanın ofis gayrimenkullerine etkisi nedeniyle 2025 yılı sonuna kadar ofis değerlerinde yüzde 35’lik bir düşüş ve globalde rekor düzeyde ‘boş ofis’ beklentisi var. Haftada 4 gün çalışma deneyiminin pek çok ülkede norm haline gelmesi de iş hayatını değiştirdi, bu trendin 2024’te de devam edeceği neredeyse kesin!

Elon Musk’ın Starlink uydu internet hizmetinin savaş alanında kullanımı, Hindistan Uzay Araştırma Ajansı’nın (ISRO) Chandrayaan 3’ü Ay’ın Güney Kutbu’na yerleştirmesi derken uzay için de verimli bir yıl yaşandı. Uzayın artık sadece astronotlara, ayrıcalıklı uluslara ait olmadığı bir geleceğe hazırız; ticaretin yeni sınırı da uzay. Ticarette kozmik bir hesaplaşma yaşanacağı da belli oldu. Uluslararası işbirliği ve stratejik rekabetin bir araya gelmesiyle uydu hizmetleri, uzay araştırmaları ve yörüngedeki faaliyetler normalimiz olacak. Amazon’un patronu Jeff Bezos, 2024 yılı başlarında ortağı Lauren Sanchez’in Blue Origin - New Shepard roketiyle, tamamı kadınlardan oluşan bir mürettebata eşlik edecek. Bu görevin uzay araştırmalarında kadınlar için önemli bir dönüm noktası olacağı söyleniyor. E-ticaret artık bir trend değil devrim! Deniyor ki 2025 yılına gelindiğinde B2B dünyasına dijital işlemler hakim olacak. Endüstriyel Pazar yerleri alıcı ve satıcıların dijital ticaret sahası olacak. Ozempic herhalde 2023’ün en çok konuşulan ilaçlarından biri oldu. Esas olarak tip 2 diyabetin tedavisi için geliştirilen bu ilaç verecek çok kilosu olanlar için de bir umut oldu. Ozempic ile ilgili geniş bir yazı hazırlamıştım, merak edenler arşivden bulabilir. Bu ilaç piyasada tek değil, aynı içerikte geliştirilen farklı ilaçların da obezitede bir devrim yaratacağı iddia ediliyor ama tekrar tekrar vurgulamakta yarar var, ciddi sayıda çalışma bu iddiayı desteklese de soru işaretlerini şimdilik akılda tutmak gerek.

basliksiz-2r.jpg

HOLLYWOOD İÇİN SONUN BAŞLANGICI MI?

Ünlü aktörler, yönetmenler ve yazarların grevleri 2023’te sinema ve eğlence sektörünün başkenti Hollywood’da zorlu günler yaşattı. Disney, Warner Bros ve Paramount’un hisseleri son 10 yılın en düşük seviyesine yakın. Filmler eskisi gibi uçuk rakamlardan oluşan gişeler yapmıyor. Oysa her gün 200 milyardan fazla Facebook ve Instagram reel’ı izleniyor, bu sayı bir yıldan kısa sürede yüzde 500 arttı. YouTube artık Netflix kadar gelir elde ediyor. TikTok’u zaten biliyoruz!

Alternatif konutların da yükselişe geçeceği bir yıl olabilir 2024. ABD’de ipotek, sigorta, emlak vergisi de dahil ev sahibi olma maliyeti aylık yaklaşık 3 bin dolar. Batı da çok farklı değil. Benzer piyasa koşulları mobil evler, küçük evler, yüzen evler, ağaç evler, karavanlar gibi alternatif konut seçeneklerine ilgiyi artırdı. Eh biz de kiralar ve ev fiyatlarını göz önüne alırsak uygun alternatifleri trend haline getirebiliriz...

Bu hafta 2024’e şöyle genel bir bakış attık. Devamı haftaya...

basliksiz-1a.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN