Maden kazalarını önceden bildiren robot geliştirildi: Lise öğrencilerinden hayat kurtaracak icat

Maden kazalarını önceden bildiren robot geliştirildi: Lise öğrencilerinden hayat kurtaracak icat

stanbul Küçükçekmece Cezeri Teknik Lisesi'nde eğitim gören öğrenciler, maden kazalarını önceden bildirecek yapay zeka robotu SAFEBOT'u geliştirdi. Robot, araç gaz ölçümü yaparak tehlike durumunda bilgi veriyor ve çökme durumunda içeride kalan işçileri gözlemleyebiliyor. Ayrıca, arama kurtarma ekipleri için harita çıkarıyor.

TEKNOFEST'te sergilenen SAFEBOT adlı yapay zeka robotu, İstanbul Küçükçekmece Cezeri Teknik Lisesi öğrencileri tarafından geliştirildi. Robot, maden patlamalarının önüne geçmek ve çökmelerde ölümleri azaltmak için gaz değişimini ölçerek olası patlamaya mahal verecek durumu önceden bildiriyor. Ayrıca, alanın haritasını çıkararak acil durumlarda ilgili kurumlara gönderiyor.

5.jpg

Proje kaptanı Efe Çetin, "Geliştirdiğimiz aracımızın üzerinde gaz sensörleri var. Bunlar gaz değişimini ölçerek, bilgi vermekte. Aracımızın arka tarafında okuyucu var. Bununla bir giriş çıkış kartı gibi düşünebilirsiniz. Maden sahasına giren kişilerin kimliğini tutuyor, acil durumda da dışarıya çıkıp çıkmadığını tespit ediyor" diye açıklama yaptı.

3-003.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN