Merkeziyetsiz sosyal medya: Bluesky Türkiye’de yükselişte

Merkeziyetsiz sosyal medya: Bluesky Türkiye’de yükselişte

Sosyal Medya Uzmanı Gökhan Özbek, Türkiye’de Bluesky’a ilginin hızla arttığını belirterek, kullanıcı sayısının haziran sonunda 500 bini geçeceğini söyledi. Uygulamanın globalde 34.9 milyon kullanıcıya ulaştığını vurgulayan Özbek, “Haziran sonunda Türkiye’nin gündemi Bluesky olacak” dedi.

Twitter’dan doğan ve merkeziyetsiz yapısıyla dikkat çeken sosyal medya platformu Bluesky, Türkiye’de kısa sürede geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Sosyal Medya Uzmanı Gökhan Özbek, Türk kullanıcı sayısının 250 bine yaklaştığını, haziran sonunda ise bu sayının 500 bini geçeceğini açıkladı.

Globalde 34.9 milyon kullanıcıyı geride bırakan Bluesky’a olan ilginin özellikle son dönemde arttığını vurgulayan Özbek, “Bluesky’a dijital göçün ikinci dalgası tamamlandı. Haziran sonunda Türkiye’nin gündemi burada şekillenecek” dedi.

TWİTTER’DAN AYRILAN PROJE: BLUESKY

Özbek, platformun geçmişine de ışık tuttu: “Bluesky aslında bir Twitter içi proje olarak Jay Graber tarafından geliştirilmeye başlandı. Ancak Twitter’ın 2022’de el değiştirmesiyle proje askıya alındı. Jack Dorsey, Twitter’ın eski sahibi olarak bu projeyi Jay Graber’e devretti ve fon desteğiyle Bluesky bağımsız bir yapıya kavuştu.”

2023’te faaliyete geçen Bluesky, başlangıçta yalnızca davetiye sistemiyle büyüdü. Bu dönemde ABD merkezli küçük bir kullanıcı kitlesine ulaşan platform, yıl sonuna doğru Türkiye’deki erken kullanıcılarını da ağırlamaya başladı. İlk aşamada sadece 2-3 bin Türk kullanıcının katıldığı Bluesky, bugün büyük bir dijital göç dalgasının merkezinde yer alıyor.

KAMU YARARINA TEKNOLOJİ

Bluesky’ın en dikkat çeken yönlerinden biri ise 2021’de resmen kurulduğunda kazandığı “kamu yararına çalışan şirket” statüsü. Özbek, bu detayın Bluesky’ı diğer sosyal medya devlerinden ayırdığını vurguladı.

ÖZGÜR VE MERKEZİYETSİZ

Kullanıcılarına daha özgür, güvenli ve merkeziyetsiz bir deneyim sunmayı amaçlayan Bluesky’ın, önümüzdeki aylarda Twitter ve X gibi platformlara alternatif haline gelmesi bekleniyor.

'BLUESKY MEŞRU SOSYAL MEDYA PLATFORMU OLACAK'

Özbek, “Dünya’da kritik eşik bir sosyal medya platformu için 60 milyon kullanıcıdır. Şöyle diyebiliriz 6 milyar internet kullanıcının yüzde 1’ine erişiyorsanız artık her yere ulaşabilirsiniz. Bluesky bu kritik eşiği haziran sonu temmuz başında aşması bekleniyor. Türkiye için bu kritik eşik ise 600-700 bin kullanıcı demek oluyor ki şu an bu rakamın yarısına 15 gün de yüzde 100 büyüyerek ulaştı. Hiç kuşkusuz son 5 gündür Türkiye’den katılım gözle görülür düzeyde düşse de Bluesky’ı aktif kullanan ilk 10 ülke arasına girdi. Gerek ülkemizde gerek ise dünyada bir politik aksiyon yaşanmazsa ülkemizde de tıpkı dünyada olduğu gibi Bluesky meşru sosyal medya platformu haline gelecek. Zaten Appstore uygulamalarında en çok indirilen sosyal medya aplikasyon olması dikkatlerden kaçmıyor” dedi.

‘ŞİRKETLER VE KİŞİLER ŞİMDİDEN YERİNİ ALMALI’

Özbek, açıklamasının devamında şunları söyledi:

Şimdilik Bluesky bebek bir proje. Eğer şirketler ve kişiler şimdiden yerini alıp, paylaşım yapmaya başlarsa sözlerini, ürünlerini ve içeriklerini algoritmalara takılmadan, ek ücret ödemeden, doğrudan takipçilerine ulaştırabilecekler. Yani 10 bin takipçiniz varsa 10 bin takipçinizin ana sayfasında sizin paylaşımınız gözükecek. Zaten geliştiricisi Jay Graber yapay zekayı sadece bot yazılım ve kullanıcılar için kullandığını ifade ederek algoritmalardan bağımsız paylaşım yapılacağına dikkat çekti. Şimdiden birçok kullanıcı ve siyasetçinin takipçi sayıları hatırı sayılır noktaya geldi. Size basit bir örnek vermem gerekirse X’i 2010 yılından beri aktif kullanıyorum. 400 bin takipçim var ama bir paylaşım yaptım sadece 20 beğeni aldı. Aynı paylaşımı Bluesky’dayaptım 25 bin takipçim içinde 200 beğeniye erişti. Elbette X hala ana sosyal medya platformu ama başka bir dünya da mümkün olduğunu görmek gerekiyor. Konu ile ilgili olarak bir çok medya kuruluşu, şirketin benden bilgi alma talebi de Bluesky’ın popüler uygulama haline geleceğinin ilk işaretidir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN