NASA dikkat çeken görüntüleri paylaştı: Ay’a çakılan Rus aracı krater oluşturmuş

Rusya'nın Luna-25 sondasının geçen ay kontrolü kaybedip düşerek Ay'ın yüzeyinde yaklaşık 10 metre genişliğinde bir krater oluşturmuş olabileceğini bildiren NASA, uzay aracının düştüğü bölgenin fotoğraflarını yayınladı.

NASA, Rusya'nın Luna-25 sondasının geçen ay kontrolünü kaybedip düştüğünde Ay'ın yüzeyinde yaklaşık 10 metre genişliğinde bir krater oluşturmuş olabileceğini bildirerek muhtemel çarpışma alanını gösteren görüntüleri yayınladı.

Rus uzay ajansı Roscosmos'a göre, Rusya'nın 47 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk Ay görevi, 19 Ağustos'ta Luna-25 sondasının bir itici ateşlemesinin ters gitmesi, iletişimin kesilmesi ve uzay aracının yanlış yörüngeye oturtulmasının ardından Ay yüzeyine çarpmasıyla başarısızlıkla sonuçlandı.

RUS YETKİLİLER KOMİSYON KURDU

Roscosmos'un sondanın çarptığı yere ilişkin bir hesaplama yayınlamasının ardından, NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) uzay aracıyla, "yeni bir krater" oluştuğu saptanan bölgenin görüntülerini çekti.

isss.jpg

NASA'dan yapılan açıklamada, "Bu yeni krater Luna-25'in tahmini çarpma noktasına yakın olduğu için, LRO ekibi bunun doğal bir çarpmadan ziyade bu göreve (Luna-25) ait olabileceği sonucuna varmıştır" denildi. Moskova’daki yetkililer ise, Luna-25'in tam olarak neden düştüğünü araştırmak üzere bir komisyon kurdu.

GELECEKTEKİ UZAY GÖREVLERİ İÇİN AY'DAKİ BUZ KRİTİK

Ay'ın sürekli gölgede kalan güney kraterlerinde buz kütlelerinin bulunması, güney kutup bölgesine olan ilgiyi artırırken, uzmanlar, Ay'daki buzun, gelecekteki uzay görevlerinde solunabilir hava, su ve hatta hidrojen roket yakıtı üretmek için bir fırsat olabileceğini söylüyor.

Rus uzay programı için büyük bir hayal kırıklığı olan başarısız inişin ardından Hindistan'a ait Chandrayaan-3 Vikram Ay aracı, Rus sondasının düşmesinden sadece birkaç gün sonra Ay'ın güney kutbu yakınlarına tarihi bir iniş yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN