Rekabet Kurulu'ndan META'ya para cezası

Rekabet Kurulu'ndan META'ya para cezası

Rekabet Kurulu, Türkiye'deki Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bırakarak faaliyetlerini sonlandıran sosyal medya şirketi META'ya, daha önce uygulanan günlük para cezasının sonlandırılması ve yerine 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

META, Türkiye'deki Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bırakarak faaliyetlerini sonlandırmıştı.

Rekabet Kurulu, uygulamanın faaliyetlerini sonlandırması üzerine, daha önce alınan tedbir kararında verilen günlük para cezasının sonlandırılarak, 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş‬ idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurulun açıklamasına göre, Threads uygulamasına giriş yapabilmek için kullanıcıların Instagram hesabına sahip olmalarının zorunlu tutulması ve Threads hesabını kaldırmak isteyen kullanıcıların Instagram hesabını da silmek zorunda bırakılması üzerine META hakkında ön araştırma başlatıldı.

Yapılan ön araştırmada, META'nın veri birleştirme politikalarıyla ilgili endişeler ortaya çıktı ve bu doğrultuda 23 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatıldı.

Soruşturmanın konusunu oluşturan veri birleştirme davranışı, rekabet otoritelerince dijital pazarlardaki rekabet ortamı açısından sorunlu görüldü.

GÜNLÜK PARA CEZASI UYGULANIYORDU

META'nın faaliyetlerinin pazarda giriş engeli oluşturduğu ve rekabeti zorlaştırdığı belirlendi. Bunun üzerine Kurul, geçici tedbir kararı alarak Instagram ve Threads arasındaki veri birleştirme davranışının engellenmesine karar verdi. Kararın gereği yerine getirilinceye kadar her gün için 4 milyon 796 bin 152,96 lira günlük idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

META, tedbir kararına uymak için Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar için önerdiği 'profilsiz kullanım' önerisinin Türkiye'de kabul görmemesi üzerine yeni bir çözüm önerisi sunmadı. 30 Nisan 2024 tarihi itibarıyla Türkiye'deki tüm Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bıraktığını bildiren META, Kurul'un tedbir kararına uyumlu olduğunu belirterek günlük para cezasının sonlandırılmasını talep etti. Bunun üzerine Kurul, günlük para cezasının sonlandırılmasına ve 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş idari para cezasının uygulanmasına karar verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN