Riskli buluyorlar: Huawei, bir ülkede daha yasaklanabilir

Riskli buluyorlar: Huawei, bir ülkede daha yasaklanabilir

Huawei, ABD'nin ambargosu sonrası ülkede silinmeye yüz tutmuştu. ABD ve Çin arasındaki bu teknoloji savaşı başka ülkelere de taşınıyor. Birçok ülke Çin markası ürünlere yasak gelirken Portekiz, Huawei ve Çin merkezli 5G ekipmanlarına kısıtlama getirebilir.

ABD yıllar önce Çin'e ve Çin merkezli teknoloji şirketlerine savaş başlatmıştı. Huawei ise bundan en çok etkilenen şirket olmuş ve ABD'deki varlığı resmen silinmişti. Yeni paylaşılan raporlara göre Portekiz Siber Güvenlik Konseyi, Çinli tedarikçilerden gelen ürünlerin ülkenin kablosuz ağ güvenliği konusunda "yüksek risk" oluşturduğunu söyledi.

5G EKİPMAN TEDARİK KISITLAMASI

Raporda Huawei'den özel olarak bahsedilmiyor. Ancak Bloomberg, Portekiz hükümetinin Avrupa Birliği dışındaki tedarikçilerden ya da NATO veya OCED üyesi olmayan ülkelerden 5G ekipman tedarikine kısıtlama getirdiğini bildirdi.

Konu hakkında yapılan bir açıklamada Huawei sözcüsü, "Son yirmi yılda Huawei, kablosuz ağlar oluşturmak ve milyonlarca insanı birbirine bağlayan kaliteli hizmetler sağlamak için Portekizli operatörlerle çalıştı. Geçerli tüm yasa ve düzenlemelere uymaya ve ürün ve hizmetlerimize güvenen Portekizli müşterilere ve ortaklara hizmet vermeye devam edeceğiz.” dedi. Ayrıca yetkili isim, şirkete yönelik herhangi bir bilgilendirme paylaşılmadığını belirtiyor.

PORTEKİZ, EN FAZLA ÇİN YATIRIMI ALAN ÜLKELERDEN BİRİ

Financial Times'a göre Portekiz, son yıllarda kişi başına en fazla Çin yatırımı alan ülkelerden biri oldu. Öyle ki ülkenin en büyük kablosuz taşıyıcılarından Altice Portekiz, Huawei'nin 5G ekipmanlarını kullanmak için 2018 yılında büyük bir anlaşma imzaladı.

Yeni karar onaylandığı takdirde, Portekiz de yakın zamanda Huawei ve Çinli ekipmanlara kısıtlama getiren Kanada ve Danimarka, İsveç, Estonya, Letonya ve Litvanya gibi ülkelerin arasına katılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN