TikTok CEO'su ABD'li vekilleri ikna edemedi

TikTok CEO'su ABD'li vekilleri ikna edemedi

ABD’de TikTok’un yasaklanmasına yönelik hamlelerin ardından Kongre’de ifade veren TikTok CEO’su Shou Zi Chew, şirketin Çin Komünist Partisi’yle ilişkisi, ABD verilerinin Çin'e aktarılması, platformun gençlerin zihinsel sağlığını kötü yönde etkilemesi, zararlı içeriklerin engellenmesi ve siyasi içerikler gibi tartışmalı konularda verdiği cevaplar, milletvekillerini tatmin etmedi.

Çin merkezli sosyal medya devi TikTok CEO'su Chew, ABD Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi tarafından düzenlenen oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 5 buçuk saat süren oturumda hem Cumhuriyetçi hem Demokrat milletvekillerinin Chew'e karşı sert tutum sergilerken, CEO, milletvekillerinin sorularına uzun cevaplar vermek istese de milletvekillerinin ‘evet’ veya ‘hayır’ şeklinde net yanıtlar istemesi oturumun tansiyonunu yükseltti.

Çin merkezli teknoloji şirketi ByteDance’in sahibi olduğu TikTok’un Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile ilişkisi, ABD'li kullanıcıların verilerinin Çin'e aktarılması, platformun gençler ve çocukların zihinsel sağlığını olumsuz etkilemesi, zararlı içeriklerin engellenmesi ve siyasi içerikler gibi kritik konularda Chew'ün verdiği yanıtlar milletvekillerini ikna etmedi.

‘ÇKP ARAÇ OLARAK KULLANIYOR’

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Milletvekili Cathy McMorris Rodgers, TikTok'un ABD’lilerin verilerini toplayarak toplumu gözetlediğini ve ÇKP'nin de bu verileri ABD'yi manipüle etmek için araç olarak kullandığını savundu.

Rodgers, "TikTok, defalarca daha fazla kontrol, daha fazla gözetleme ve daha fazla manipülasyon yolunu seçti. Platformunuz yasaklanmalı. TikTok çalışanlarının birçoğunun Çin ile bağlantılı. TikTok, ÇKP'nin Uygur Türklerine yönelik soykırımını ve işkencesini ifşa eden ABD’li bir genci bile sansürledi" ifadelerini kullandı.

detay.jpg

Demokrat Milletvekili Frank Polland da TikTok gibi büyük teknoloji şirketlerinin elde ettikleri verilerle milyarlarca dolar gelir elde ettiklerini ancak ABD halkının güvenlik, mahremiyet ve sağlığını tehdit ettiğini öne sürdü. Chew ise TikTok'un ifade özgürlüğüne dikkat eden bir platform olduğunu ve bu tarz paylaşımların kaldırılmadığını belirterek, "Uygulamamızı kullanırsanız dünya çapında birçok kullanıcının bu konuda içerik ürettiğini göreceksiniz" ifadelerinde bulundu.

‘BAĞIMLILIK YAPMAYI HEDEFLİYOR’

Milletvekilleri, TikTok algoritmalarının "bağımlılık yapmayı" hedefleyerek özellikle gençlere duygusal olarak zorluklar yaşattığına dikkati çekerek, Chew'e bu konuda sorular yöneltti. Chew, TikTok'un algoritması ve içerik kontrolü ile ilgili endişeleri gidermek için çalıştıklarını, şiddet içeren içerikler ve algoritmalarla ilgili sorunların sosyal medya platformlarının genel problemi olduğunu belirtti. Bu kapsamda özellikle gençlerin eğitimi için yararlı içerikler üretilmesine katkı sunduklarını iddia eden Chew, zararlı içeriklerin tespit edilir edilmez kaldırıldığını ileri sürdü.

ABD'li milletvekilleri, Chew'in sözlerinin ardından platformda dolaşan bazı içerikleri gösterdi ve bu konuda TikTok'un atması gereken adımları atmadığını söyleyerek şirketi suçladı.

‘ÇİN İÇİN İÇERİK ÜRETMİYORUZ’

Milletvekilleri ByteDance şirketinin ÇKP ile ilişkisi olduğunu söyleyerek Chew'e ÇKP'nin talebi üzerine TikTok'tan içerik kaldırılıp kaldırmadıklarına ilişkin sorular yöneltti. Chew, "Çin hükümetinin talebi üzerine içerik geliştirmiyor ya da kaldırmıyoruz" dedi.

Chew, Çinli hükümet yetkilileriyle herhangi bir görüşmesi olmadığını söyledi ve milletvekillerinin ByteDance'in üst yöneticilerinin ÇKP ile bağlantısına ilişkin sorularına, "İşle ilgili görüştüğüm kişilerin siyasi eğilimini bilmediğim için bu ifadeyi doğrulayamıyorum" karşılığını verdi.

Çin hükümetinin de ABD’lilerin verilere erişimine dair hiçbir kanıt görmediğini kaydeden Chew, ÇKP'nin kendilerinden böyle bir şey istemediğini vurguladı. Chew, milletvekillerinin, ABD'lilerin konum bilgilerinin depolandığına ilişkin sorularını yanıtlarken, konum bilgilerine ilişkin verileri toplamadıklarını söyledi.

1,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Chew, diğer yandan Çinli mühendislerle pek çok ABD şirketi gibi kendilerinin de çalıştıklarını belirterek, ABD verilerinin tamamını "Texas Projesi" kapsamında ABD sınırları içerisinde Amerikan şirketi tarafından ve Amerikan personeli gözetiminde depolamayı planladıklarını söyledi. Ancak milletvekilleri bunun ulusal güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmayacağı görüşünü savundu.

Geçmişte bağlı oldukları şirketlerle veri paylaştıklarını doğrulayan Chew, Texas Projesi'nden sonra böyle bir erişimin ortadan kalkacağını bildirdi. Chew, söz konusu projeye de 1,5 milyar dolar harcadıklarını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN