Tüm elektronik cihazlarda ortak şarj dönemi başlıyor! Tablet, telefon, kulaklık, mouse... o tarihten itibaren uygulanacak

Tüm elektronik cihazlarda ortak şarj dönemi başlıyor! Tablet, telefon, kulaklık, mouse... o tarihten itibaren uygulanacak

Her cihaza ayrı şarj devri sona eriyor! Yeni bir devir başlıyor; artık tüm elektronik cihazlarda ortak şarj dönemi geliyor! Yürürlüğe gireceği tarih belirlendi. Tablet, telefon, kulaklık, mouse... O tarihten itibaren uygulanacak...

Avrupa Birliği, elektronik eşyalarda bir devrim niteliğinde bir karar aldı. Yıl sonuna kadar tüm elektronik cihazlarda standart USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçme kararı alınmasıyla beraber, kullanıcılar artık tek bir şarj kablosu ile birçok cihazlarını şarj edebilecekler.

7,5 MİLYON ADET TASARRUF SAĞLANACAK

Bu kararın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da harekete geçti. Tüketiciye şarj cihazı sunulmadan ürünlerin satışına izin verilmesiyle yılda 7,5 milyon adet tasarruf sağlanacak.

Mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, taşınabilir oyun konsolları ve daha birçok elektronik cihaz, artık USB Type-C'ye uyumlu olacak. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, yeni telsiz ekipmanları belirlenen şarj etme yeteneklerine uygun olarak üretilecek ve harici aksesuarlarla uyumlu çalışacak şekilde tasarlanacak.

ÜRÜNLER ŞARJ CİHAZI OLMADAN DA SATIALCAK

Akıllı telefon şarj ederken dikkat - Teknoloji Haberleri

Öne çıkan bir diğer detay ise belirli kategori ve sınıflara ait telsiz ekipmanlarının artık şarj cihazı olmadan da satılabilecek olması. Bu sayede iktisadi işletmeciler, tüketicilere şarj cihazı olmadan da ürün sunabilecekler.

UYGULAMA TARİHİ BELİRLENDİ

Yönetmeliklere göre, telefon, tablet ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024 tarihinden itibaren bu düzenlemeler uygulanmaya başlayacak. Dizüstü bilgisayarlar için ise uygulama tarihi 28 Nisan 2026 olarak belirlendi.

Bu kararın çevre üzerindeki etkisi de oldukça büyük. AB ülkelerinde yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanan harici şarj aletleri, kullanılmadığı zamanlarda 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj aleti kullanımıyla yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalacak ve tüketicilerin ödediği meblağ da 250 milyon euroya kadar düşecek.

Türkiye'de de yaklaşık 15 milyon cep telefonu satışı gerçekleşiyor ve bu kararla birlikte potansiyel atık şarj cihazı üretiminde 1,5 milyon adetlik bir düşüş öngörülüyor. Bu da yaklaşık 1 milyar 125 milyon liralık bir tasarruf anlamına geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN