Uzay istasyonuna çekici yollanacak

Uzay istasyonuna çekici yollanacak

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yok etmek için 180 milyon dolarlık plan açıkladı. 2030’da süresi dolacak istasyonun Pasifik Okyanusu’nda düşürülmesi planlanıyor. Bunun için yörüngeden çıkarıcı nitelikte yeni bir uzay aracı geliştirilecek ve bu araç bir çekici işlevi görerek istasyonu dünya atmosferine taşıyacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ömrünü doldurmaya doğru ilerlerken, NASA istasyonun nasıl dünyaya döndüreleceğine ilişkin araştırmalara başladı. NASA’nın planına göre ISS’in dünyaya geri döndürülmesi için yörüngeden çıkarıcı nitelikte yeni bir uzay aracı geliştirilecek ve bu araç bir çekici işlevi görerek istasyonu dünya atmosferine taşıyacak. 2030’da resmi olarak operasyonel süresini dolduracak olan istasyonun yok edilmesiyle ilgili planlar Beyaz Saray’ın yıllık bütçesinde de yer aldı.

Bütçede NASA’ya verilen toplam 27,2 milyar dolarlık kaynağın 180 milyon dolarlık kısmının geliştirilecek yeni uzay aracı için harcanağı öngörüldü. NASA’nın insanlı uzay uçuşu şefi Kathy Lueders, tüm operasyonun maliyetinin 1 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi. NASA’nın planına göre Uluslararası Uzay İstasyonu, atmosfere döndürüldükten sonra Pasifik Okyanusu’nda “Nemo Noktası” olarak adlandırılan bölgeye düşürülecek. Bu bölge dünya üzerinde insan erişiminin en son zor olduğu bölge olarak gösteriliyor. Bölge bu özelliğinden dolayı bir çeşit “uzay aracı mezarlığı” olarak da kullanılıyor.

ABD, Rusya, AB, Kanada ve Japonya uzay ajanslarının ortak şekilde kullandığı ve yönettiği Uluslararası Uzay İstasyonu’nun aslında dünyaya döndürülerek yok edilmesine ilişkin halihazırda bir plan bulunuyor. Bu plana göre Rusya tarafından sağlanacak Progress robotik kargo araçlarıyla uzay istasyonunun güvenli şekilde indirilmesi öngörülüyor. Ancak Rusya’nın “2024’ten sonra” ISS üzerinden kurulan ortaklıktan ayrılabileceğini dillendirmesi ABD’yi, Rusya’nın uzay araçlarına bağımlı kalmamak için yeni bir plan yapmaya itti.

MARS’IN EKVATORUNDA ‘GENÇ’ BUZUL

Bilim insanları Mars’ın ekvator bölgesi yakınlarında “genç” bir buzulun kalıntılarını tespit etti. Söz konusu bulgu, Mars’ta yakın geçmişte, hatta ekvator yakınlarında bile yüzey su buzunun varlığına işaret etmesi bakımından önem taşıyor. Yapılan son çalışmalar neticesinde gezegenin diğer mineral yatakları arasında genellikle açık renkli sülfat tuz içeriği ile belirgin olarak seçilen kalıntılara rastlandı.

Buz kütlesinin artık orada olmadığını aktaran bilim insanları, ancak hareket eden bir buzul tarafından biriktirilen veya itilen moren adlı sırtlar da dahil olmak üzere bir buzulun barındırdığı özelliklerin var olduğunu belirtti. Bu da kızıl gezegende insanların karaya çıkabileceği bir bölgede suyun var olabileceği ihtimalini kuvvetlendirdi. Mars’ta suyun var olduğu bilinse de, çoğunlukla gezegenin soğuk kutup bölgelerinde buz olarak bulunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN