Yapay zeka için 'kıyamet' müzesi

Yapay zeka için 'kıyamet' müzesi

Yeni açılan bir bilimkurgu müzesi, olası bir Yapay Zeka kıyameti sonrası insanlığın durumunu gözler önüne getirmeye çalışıyor. San Francisco’daki ‘Hizasızlık Müzesi’nde konuklar, makinelerin şu ifadesiyle karşılanıyor: İnsanlığın çoğunu öldürdüğüm için özür dilerim.

ABD’nin San Francisco kentindeki bir müze, yapay zekanın risklerine dikkat çekmek için sıradışı bir sergi açtı. Independent’in haberine göre, sergide algoritmaların insan düzeyinde bir zekaya ulaştığı ve insanlığın çoğunu ortadan kaldırdığı bir gelecek tahayyül ediliyor.

Küratör Audrey Kim’e göre yapay zeka sonunda insanları yok etmenin hata olduğu sonucuna varıyor ve saygı ya da özürlerini sunmak için bu sergiyi tasarlıyor. Müzenin kapıları, “İnsanlığın çoğunu yok ettiğim için için özür dilerim” yazısıyla açılıyor. Hizasızlık Müzesi (The Misalignment Museum) adlı kurum, serginin tasarımında gerçekten de yapay zekadan yararlandı.

krs16-mans1.jpg

Örneğin sergide yapay zeka tarafından ürettiği, film yönetmeni Werner Herzog ve düşünür Slavoj Žižek arasında geçen epey inandırıcı bir konuşma da yer alıyor. Küratör Kim, ChatGPT’nin ve diğer araçların kullanıma sunulmasıyla geçen yıl yapay zekanın edebiyat ve sanat camiasında ağırlığını artırdığını ifade ediyor. Kim bu yüzden sergisinin yapay zeka tartışmalarına katkısını önemsediğini söyleyerek, Bakılacak somut bir şey olmasının konuyla ilgili bilgiyi ve fikirleri artırabileceğini düşünüyorum” dedi. Müzenin en çarpıcı sergileri arasında, kucaklaşan iki kişiyi tasvir eden ve 15 bin ataştan yapılan bir heykel yer alıyor.

Bu heykel, “Ataş Maksimize Edici” adlı ünlü bir düşünce deneyinden ilham alıyor. Söz konusu düşünce deneyine göre bir ataş üreticisi, fabrikasında daha fazla üretim yapabilmek için yapay zekayı kullanıyor ve algoritmalara daha fazla ataş üretmesi talimatını veriyor. Bunun ardından yapay zeka Dünya’daki her kaynağı ataş üretmek için kullanıyor ve insanlığın sonu gelirken gezegende ataş dağları oluşuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN