Yapay zeka öyle bir noktaya geldi ki... 7 gün öncesinden sel olacağını tahmin ediyor: Google'dan yapay zeka hareketi

Yapay zeka öyle bir noktaya geldi ki... 7 gün öncesinden sel olacağını tahmin ediyor: Google'dan yapay zeka hareketi

Yapay zeka günümüzde çok farklı noktalara geldi! Öyle ki "kısa sürede bu kadar hızlı gelişen bir alan daha önce var mıydı?" diye sorduruyor! Google'ın yapay zeka modeli, sel olacağını 7 gün önceden tahmin ediyor...

Sel felaketlerinin yıkıcı etkisi her geçen yıl daha da artıyor ve dünya genelinde milyarlarca dolarlık zarara neden oluyor. Ancak Google, nehir kenarındaki taşkınları yedi gün öncesine kadar başarılı bir şekilde tahmin edebilen yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirdiğini duyurdu.

SEL FELAKETİNİ 7 GÜN ÖNCEDEN ÖNGÖRÜYOR

sel-2.webp

Google'ın yapay zeka tabanlı sel tahmin sistemi, büyük ölçüde nehir kaynaklı seller üzerine odaklanıyor. Şirket, bu tip sel felaketlerini 7 gün öncesinden tahmin edebildiğini belirtiyor. Günümüzde birçok nehirde akış ölçer bulunmaması nedeniyle taşkınları önceden tahmin etmek oldukça zor bir süreç haline geliyor.

Ancak Google, makine öğrenimi modellerini geçmiş veriler, nehir seviyeleri, arazi yükseklikleri ve diğer çeşitli verilerle eğiterek bu zorluğu aşıyor. Bu verileri kullanarak bölgeye özel haritalar oluşturan Google, yüzbinlerce simülasyon çalıştırarak modellerin su baskınlarını doğru bir şekilde tahmin etmesini sağlıyor.

Google'ın bu teknolojisi küresel ölçekte kullanılmaya başlanırken, sistem tarafından yapılan tahminlerin ortalama olarak 5 gün öncesinden yapılabilmesi büyük bir başarı olarak nitelendiriliyor. Bu, sel felaketlerinin etkilerini minimize etmek açısından son derece önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Şirket, bu tahminleri Google Arama, Google Haritalar ve Android bildirimleri gibi platformlar aracılığıyla kullanıma sunuyor. Ayrıca, 2022'de faaliyete geçirilen Flood Hub web uygulaması üzerinden de bu bilgilere erişim sağlanabiliyor. Google, yapay zeka destekli bu ilerlemelerin, savunmasız topluluklardaki sel felaketlerinin etkilerini önemli ölçüde azaltabileceğine inanıyor ve yapay zeka ve makine öğrenimi odaklı çalışmalarına devam edeceğini vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN