Yapay zeka uygulaması ChatGPT bir yaşında: İnsanlar gibi duygular yaşamıyorum

Yapay zeka uygulaması ChatGPT bir yaşında: İnsanlar gibi duygular yaşamıyorum

Piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra 100 milyon kullanıcıyı aşarak en hızlı büyüyen uygulamalardan biri haline gelen ChatGPT bir yaşında. Doğum gününde için gelen mesajlara yanıt veren ChatGPT, insanlar gibi duygularının olmadığını hatırlattı.

ChatGPT, 30 Kasım 2022'de piyasaya sürüldü ve birçok kişinin yapay zekanın yükseliş yılı olarak adlandırdığı dönemi başlattı. Ocak ayına gelindiğinde yani sadece bir ayda ChatGPT her gün 13 milyon tekil ziyaretçiye ulaşarak bir tüketici uygulamasının en hızlı büyüyen kullanıcı tabanı rekorunu kırdı.

ABD merkezli OpenAI tarafından geliştirilen ve komut üzerine metin, şiir hatta bilgisayar kodu yazabilen yapay zekalı sohbet robotuna ilk doğum gününde nasıl hissettiği sorulduğunda yanıtı şu oldu:

"Doğum günü dilekleriniz için teşekkür ederim! Ancak bir bilgisayar programı olarak duygularımın ya da bilincimin olmadığını, dolayısıyla insanlar gibi duygular yaşamadığımı belirtmek isterim."

Piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra 100 milyon kullanıcıyı aşarak en hızlı büyüyen uygulamalardan biri haline gelen ChatGPT'nin ardından, Google'ın ana kuruluşu Alphabet, "Bard" ismini verdiği yeni teknolojisini, X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI ise "Grok" adlı yeni yapay zeka modelini duyurdu.

Zaman geçtikçe daha da geliştirilen robotun GPT-4 sürümü 14 Mart'ta devreye alındı. Önceki sürümde sadece yazı odaklı çalışan robot, görselleri de yorumlayabilecek şekilde geliştirildi ve bunun yanı sıra yeni sürümde robotun verdiği cevapların doğruluk oranı arttı.

Yeni ve daha güçlü "GPT-4 Turbo" yapay zeka modeli 6 Kasım'da duyurulurken eski sürümlerde 3 bin kelimeye kadar girdi kabul edildiği ancak GPT-4 Turbo'nun, 300 sayfaya kadar uzunluktaki girdiyi alabileceği aktarıldı.

Öte yandan, ChatGPT'ye ve yapay zekanın hızlı gelişimine ilişkin endişeler de arttı.

İtalya Verileri Koruma Ajansı, martta, OpenAI'ın ChatGPT yapay zeka sohbet robotuna kişisel verileri toplama kurallarını ihlal ettiği şüphesiyle soruşturma başlatırken uygulamaya erişimi geçici olarak durdurdu.

Kanada Gizlilik Denetleme Ofisi de nisanda aynı gerekçeyle soruşturma başlattı. Ardından temmuzda ABD Federal Ticaret Komisyonunun (FTC) soruşturma kararı geldi.

Kasımda yapılan açıklamada, şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Sam Altman'ın görevden ayrıldığı bildirildi. Bunun üzerine, OpenAI'ın yaklaşık yüzde 49'una sahip olan Microsoft'un CEO'su Satya Nadella da 19 Kasım'da yaptığı duyuruda, Altman'ın yeni bir gelişmiş yapay zeka araştırma ekibine liderlik etmek üzere Microsoft'a katılacağını duyurdu.

OpenAI çalışanları, mevcut yönetim kurulunun istifasını isterken kurulu, görevlerinden ayrılmak ve şirketin en büyük yatırımcısı Microsoft'ta çalışmak üzere Altman'ın yolundan gitmekle tehdit etti.

Bu tehditlerin ardından OpenAI, Altman'ın yeni bir yönetim kuruluyla CEO olarak şirkete geri döndüğünü bildirdi

GELECEK NELER GETİREBİLİR?

Yapay zeka kapıları 2023'te açıldı, ancak önümüzdeki yıl, bir yavaşlama getirebilir. Gelişiminin teknik sınırlamalarla karşılaşması ve çip üretimi ve sunucu kapasitesi gibi altyapısal engellerle karşılaşması muhtemel. Aynı zamanda, yapay zeka düzenlemeleri de yolda olabilir.

Bu yavaşlama, hem ChatGPT kullanımının ne zaman ve nerede sosyal olarak kabul edilebilir olduğu gibi kurallar açısından hem de ChatGPT'nin ne zaman ve nerede en yararlı olduğu gibi etkinlik açısından insan davranışında normların oluşması için alan sağlayabilir.

ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka sistemleri, iş akışlarına yerleşecek ve çalışanların bazı görevleri daha hızlı ve daha az hatayla yerine getirmesine olanak sağlayacak.

Bilgi için "Google'ı kullanmayı" öğrenmek gibi, üretken yapay zeka araçlarıyla çalışmak için yeni uygulamaları anlamak gerekecek.

Ancak 2024 için görünüm toz pembe değil. Dünyanın dört bir yanındaki seçimlerde yapay zeka tarafından oluşturulan içerik neredeyse kesinlikle kamuoyunu etkilemek ve bölünmeyi körüklemek için kullanılacak.

Meta, siyasi kampanya reklamlarında üretici yapay zekanın kullanımını yasaklamış olabilir, ancak bu ChatGPT ve benzeri araçların yanlış veya yanıltıcı içerik oluşturmak ve yaymak için kullanılmasını engellemeyecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN