The Times: İsrail istedi, Erdoğan Hamas'ı kısıtladı

The Times: İsrail istedi, Erdoğan Hamas'ı kısıtladı

The Times gazetesi, iktidarın son haftalarda Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetlerini kısıtlamaya başladığını iddia ettiği haberinde “Erdoğan, İsrail'in talebi üzerine ‘Hamas’la bağlarını yeniden gözden geçiriyor” ifadelerine yer verdi.

Trump'ın Filistinlileri hiçe sayan skandal Kudüs kararının ardından İsrail'le ilişkileri tamamen durduran hükümet, Joe Biden'in ABD başkanlığına oturmasıyla yönünü hem Avrupa Birliği'ne hem de İsrail'e çevirdi.

Aliyev'in arabuluculuk ettiği iddialarını Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail’le münasebetimiz devam ediyor. Gönlümüz, onlarla münasebetlerimizi iyi noktaya getirelim, arzu ederdi” sözleriyle desteklerken Hamas lideri İsmail Heniyye Erdoğan'a "Normalleşmeyin mücadele edin!" çağrısı yaptı. 

İsmail Heniyye'nin çağrılarına rağmen Erdoğan'ın İsrail'in son isteğini yerine getirmeye başladığı iddia edildi. İddialara göre İsrail'in Türkiye'ye tek şartı, Hamas'ın Türkiye'den çıkarılması. 

İngiliz Times gazetesi Erdoğan'ın Hamas'ın ülke içindeki faaliyetlerini kısıtlamaya başladığını ileri sürdü. 

"TÜRKİYE HAMASLA BAĞLANTILARINI KESİYOR" 

İsrail merkezli ynet'te daha önce yer alan habere göre İsrail yönetimi Türkiye'den normalleşme şartı olarak Hamas'ın İstanbul'dan çıkarılmasını istedi. 

Times gazetesinin yanı sıra İsrail gazetesi Haaretz'te de makaleleri olan Anshel Pfeffer imzalı haberde, Cumhurbaşkanı " Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas ile bağlarını yeniden gözden geçirdiği" belirtildi. 

Hamas'ın bazı önemli üyelerine uzun süreli vizeler hatta Türk vatandaşlığı verdiğini öne süren Pfeffer makalesinde yorumsuz olarak şu ifadeleri kullandı: 

"Dış politikası darmadağın olan Erdoğan, ülkesinin eski müttefikleriyle yeniden bir araya gelmeye çalışıyor. İsrail dahil. Elinde, İsrail'in ilgilenebileceği bir pazarlık kozu var: Hamas. 

Erdoğan açıktan, Türkiye'nin Filistinlileri İsrail'e karşı desteklediğini söylüyor. Ama Hamas'ın, kendisinin haberi olmadan yetki sınırlarını aşması, Erdoğan'a örgütün faaliyetlerini kısıtlaması için bir gerekçe sağladı. 

Türk hükümeti son haftalarda Hamas'ın operasyonlarına sınırlamalar getirmeye başladı. 

Türk medyasında yer alan haberlere göre üyelerine artık uzun süreli vizeler veya Türk vatandaşlığı verilmiyor. En azından bir defasında, bir Hamas üyesi İstanbul havalimanında gözaltına alınıp sınır dışı edildi. 

Diğer ülke istihbaratlarıyla çalışan Türk istihbaratı, öğrencilere yardım eden bir Müslüman vakıf kılıfında faaliyet gösteren, aslında İstanbul'da militanlar tarafından kullanılan bir paravan örgüt ağı olan şebekeyi ortaya çıkardı." 

The Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen ay 'İsrail ile ilişkileri daha iyi bir noktaya taşımak istediği' yönündeki sözlerini de aktarırken, haberi şu satırlarla sona erdirdi: 

“İsrailli yetkililer son haftalarda, Kudüs ile Ankara arasındaki ilişkilerin gelişmesinin anahtarının, Türkiye'nin Hamas'a olan desteğini çekmesi olduğunu söyledi. 

Erdoğan mesajı almış görünüyor." 

hamas.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN