Trump'tan farkı var mı

Trump'tan farkı var mı

Kaşıkçı vahşetinde Veliaht izini gizleyen Trump’ın aksine halefi, istihbarat raporunu dünyaya duyurdu. İnsan haklarını dış politikasının merkezine alan Biden, Suudi Kral’a da bu mesajı verdi. Ancak dosyada açıkça ‘Cinayet onun onayıyla işlendi’ denilmesine rağmen ticari çıkarları işaret eden Washington, Prens’i yaptırım listesine almadı. Dünyanın beklentisini boşa çıkaran hesaplı yaklaşım ‘Yeni yönetim söylemlerinin sözde kalmayacağını göstermeli’ çağrılarına yol açtı.

KİMİ CAN DERDİNDE 

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz: Gerçek bir kez daha onaylandı ancak bu yeterli değil. Masum bir insanın hunharca öldürülmesini emreden Veliaht Prens ertelemesiz şekilde cezalandırılmalı. Bu yapılmazsa insanlığın kara bir lekesi olarak kalacak. 

KİMİ PARA DERDİNDE 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki: Böyle bir şeyin bir daha yaşanmayacağından emin olmak için daha etkili yöntemler var. Bu yöntemler aynı zamanda ABD’nin çıkarları olan konularda Suudilerle iş birliği için alan bırakacak. Diplomasi böyle bir şey. 

Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Prens Selman’ın onayıyla öldürüldüğünü açıklayan Amerikan istihbarat raporu yayınladıktan sonra Suudi gazetecinin nişanlısı Hatice Cengiz dünyaya seslendi: Masum bir insanın hunharca öldürülmesini emreden Veliaht Prens ertelenmeden cezalandırılmalı. Aksi takdirde, bu insanlığın üzerinde bir leke olarak kalacak. 

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda üç yıl önce öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın cezalandırılması gerektiğini belirtti. Cengiz, sosyal paylaşım platformu Twitter’dan Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ABD istihbaratının raporuna ilişkin açıklamada bulundu.

Prens cezalandırılmazsa, bunun insanlığın üzerinde bir leke olarak kalacağının altını çizen Cengiz, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ve diğer dünya liderlerinin Selman’la el sıkışıp sıkışmayacaklarını kendilerine sorması gerektiğini belirtti. Cengiz, “Bu sadece Cemal için aradığımız adalete hizmet etmeyecek, bundan sonra olabilecek benzer olayları da engelleyecektir. Ancak bu şekilde, ABD’nin uygulamayı planladığı yaptırımlar anlamlı olabilir” ifadesini kullandı.

01.jpg

Cengiz, “Bugün Cemal için adalet sadece Cemal’i değil gelecekte özgürlük adına mücadele edecek herkesi kapsamaktadır. Herkesi elini vicdanına koyarak Veliaht Prens’in cezalandırılması için harekete geçmeye çağırıyorum” dedi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün (DNI) cuma günü kamuoyuna açıkladığı Cemal Kaşıkçı raporunda Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini onaylayan kişinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman olduğu belirtilmişti. DNI’nın açıkladığı rapor büyük ses getirmiş ancak Biden yönetimi Bin Selman’a yönelik herhangi bir yaptırım kararı almamıştı.

Amerikan kamuoyunda ve medyasında Bin Selman’a yönelik herhangi bir adım atmadığı için tepki toplayan Biden yönetimi, aralarında cinayete karıştıkları belirtilen kişilerin de olduğu toplam 76 Suudi vatandaşına yaptırım getirmişti.  

RAPORDAN ÜÇ İSİM SİLİNDİ 

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün (DNI) cuma günü kamuoyuna açıkladığı Cemal Kaşıkçı raporunda yer alan 3 ismin, raporun aynı internet sitesinde güncellenen ikinci versiyonunda silindiği ortaya çıktı. CNN’de yer alan habere göre DNI, cuma günü internet sitesine koyduğu 4 sayfalık raporu aynı gece kaldırdı ve yerine yenisi koydu.  

Metin bölümünde herhangi bir değişikliğin olmadığı ikinci versiyonda, ilk raporda yer alan Abdulla Mohammed Alhoeriny, Yasir Khalid Alsalem ve İbrahim al-Salim adlı kişilerin isimlerinin silindiği ortaya çıktı. Alhoeriny’nin, Riyad’da istihbarat işlerinden sorumlu üst düzey bir generalin kardeşi olduğu bildirilirken, diğer iki ismin belirsiz olduğu kaydedildi.  Raporun ilk versiyonunda 21 isim yer alırken, 2. versiyonundaki isim sayısı 18’e inmiş oldu. 

BEYAZ SARAY ‘CEZASIZLIĞI’ SAVUNMAKTA ZORLANIYOR 

CNN’de yayınlanan “State of the Union” programına katılan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden yönetiminin “Muhammed bin Selman’a (MBS) yaptırım uygulamaması kararını savundu. CNN sunucusunun, “İstihbarat raporu Kaşıkçı cinayetinden Selman’ın sorumlu olduğunu açıkça söylerken Biden yönetimi neden ona herhangi bir yaptırım getirmedi?” sorusuna Psaki, “Suudi Arabistan’da bu suça karışanlara yönelik birçok yaptırım getirdikleri” yanıtını verdi.

“Bu, suikastçıyı cezalandırıp çete liderini cezasız bırakmaya benzemiyor mu?” diye karşılık veren Bash’in sorusuna yanıt vermekte zorlanan Psaki, “Bunun yeniden yaşanmayacağından emin olmak için daha etkili yollar olduğuna ve aynı zamanda Suudilerle ortak konularda çalışma alanı bırakabileceğimize inanıyoruz” dedi. Küresel angajmanların bazen zorluklarla dolu olduğunu kaydeden Psaki, “Kaşıkçı cinayeti korkunç bir suçtu ve bu suça karışanları küresel sahnede sorumlu tutacağız” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN