Kaşıkçı cinayeti ABD'nin istihbarat raporunda: Emri Prens Selman verdi

Kaşıkçı cinayeti ABD'nin istihbarat raporunda: Emri Prens Selman verdi

Bloomberg, katledilen Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili ABD istihbaratı tarafından hazırlanan raporun bazı detaylarını haberleştirdi. Bu rapora göre de Kaşıkçı'nın öldürülmesine Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman onay verdi. Rapor öncesinde de Biden yönetiminden ilk mesaj geldi.

ABD istihbaratı, bugün Cemal Kaşıkçı raporunu kamuoyu ile paylaşacak.

Bloomberg'in, istihbarat raporunu bilen ancak adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, raporun bulguları Veliaht Prens bin Selman'ı işaret ediyor.

RAPOR HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK

Habere göre raporda, Kaşıkçı'nın 2018 Ekim ayında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine Prens Selman'ın onay verdiği sonucuna varıldı.

Prens Selman'ın Kaşıkçı cinayetindeki rolünün detaylarının raporda ortaya çıkacağı belirtilen haberde, 2018 yılından bu yana kamuoyuna açıklanmayan raporun ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini de önemli ölçüde etki edebileceği kaydedildi.

ABD medyasında çıkan diğer haberlere göre de raporda Prens Selman'ın cinayete onay vermesinin dışında muhtemelen talimatı veren kişi de olduğu ile ilgili bulguların paylaşılacağı belirtildi.

"GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ"

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Cemal Kaşıkçı raporunun açıklanmasından sonra sorumlulara karşı gereken adımları atmaya hazır olacaklarını söyledi.

Price, raporun ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından hazırlandığını ve en kısa süre içinde yine onlar tarafından kamuoyuna açıklanacağını belirtti.

Price şunları kaydetti: "Cemal Kaşıkçı cinayeti korkunç bir suçtu. Konuştuğumuz raporun merkezinde de bu olacaktır. Kongreye sunulacak raporda (bu suça ilişkin) atılabilecek adımlar da yer alacaktır. Ardından yasanın gerektirdiği şeyi yapacağız ve sorumlulara karşı atılacak adımları konuşma noktasında olacağız." 

Biden yönetiminin ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini tüm boyutlarıyla yeniden ele aldığını ve bu ilişkiyi revize ettiğini anlatan Price, Riyad yönetiminin güvenlik endişelerinin de farkında olduklarını ve bu anlamda Suudilere gereken desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bir daha çıkmamıştı. 

Kaşıkçı'nın daha sonra konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüşmüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada görüşmede Kaşıkçı cinayetinin gündeme gelip gelmediği ile ilgili herhangi bir detay paylaşılmamıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN