ABD'den Kaşıkçı raporuna operasyon! 3 ismi sildiler

ABD'den Kaşıkçı raporuna operasyon! 3 ismi sildiler

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün Cemal Kaşıkçı raporunda yer alan 3 isim internet sitesinde güncellenen ikinci versiyonunda silindi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI), cuma günü internet sitesine koyduğu 4 sayfalık Kaşıkçı raporu aynı gece kaldırdı ve yerine yenisini koydu. Yeni raporda metin bölümünde herhangi bir değişiklik yapılmazken ikinci versiyonda, ilk raporda yer alan Abdulla Mohammed Alhoeriny, Yasir Khalid Alsalem ve İbrahim al-Salim adlı kişilerin isimlerinin silindiği ortaya çıktı.

DNI, söz konusu durum nedeniyle ilgili soruya yanıt vermezken, Beyaz Saray da soruyu cevapsız bıraktı. Haberde, Abdulla Mohammed Alhoeriny'nin, Riyad'da istihbarat işlerinden sorumlu üst düzey bir generalin kardeşi olduğu bildirilirken, diğer iki ismin belirsiz olduğu kaydedildi.

Raporun ilk versiyonunda Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olduğu bildirilen 21 isim yer alırken, 2. versiyonundaki isim sayısı 18'e inmiş oldu.

DNI'nın cuma günü açıkladığı ve Kaşıkçı'nın öldürülmesine Muhammed Bin Selman'ın onay verdiği yönündeki raporu büyük ses getirmiş, ancak Biden yönetimi Bin Selman'a yönelik herhangi bir yaptırım kararı almamıştı.

Amerikan kamuoyunda ve medyasında Bin Selman'a yönelik herhangi bir adım atmadığı için tepki toplayan Biden yönetimi, aralarında cinayete karıştıkları belirtilen kişilerin de olduğu toplam 76 Suudi vatandaşına yaptırım getirmişti. 

 

cemal-kasikc-kimdir.jpg

CEMAL KAŞIKÇI KİMDİR? NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? 

13 Ekim 1958'te Medine'de doğan Kaşıkçı, üniversite eğitimini ABD'de tamamladı. 

Indiana State Üniversitesi'nden işletme lisansı ile mezun olan Kaşıkçı gazetecilik kariyerine İngilizce yayınlanan Saudi Gazette'de muhabir olarak adım attı.

1990-1999 yılları arasında Al Hayat'ın dış haberler servisinde görev yapan Kaşıkçı, Afganistan, Lübnan ve Sudan gibi çatışma bölgelerinde bulundu.

1999'da Suudi Arabistan'ın önde gelen gazetelerinden Arab News'ün yardımcı genel yayın yönetmeni olan Kaşıkçı, dört yıl sonra reformist gazetelerden Al Watan'ın genel yayın yönetmenliğini devraldı.

GÖNÜLLÜ SÜRGÜNE GİTTİ

Al Watan'da iki ayını tamamlamadan gazetede çıkan yazılar nedeniyle görevden alınan gazeteci, gönüllü sürgüne gittiği Londra'da Suudi Arabistan'ın Londra ve Washington Büyükelçisi Prens Turki El Faysal'ın basın danışmanlığını üstlendi.

2007'de Al Watan'daki genel yayın yönetmenliği koltuğuna geri dönen Kaşıkçı, 2010'da ikinci kez benzer gerekçelerle yeniden görevi bırakmak zorunda kaldı.

Kaşıkçı, 2010'un Haziran ayında Prens El-Velid bin Talal'ın talimatıyla Al Arab televizyonunun başına getirildi ancak 11 saat süren yayının ardından Suudi hükümet Al Arab'ın yayınlarını sonlandırdı.

USAME BİN LADİN İLE RÖPORTAJ YAPAN BİR KAÇ GAZETECİDEN BİRİSİYDİ

El Kaide lideri Usame bin Ladin'i yakından takip eden Kaşıkçı, Ladin'le röportaj yapan birkaç gazeteciden biri. Ladin'in isteği üzerine çok kez seyahatlerinde bulunan Kaşıkçı, o dönemde hakkında çok az şey bilinen örgütün liderini anlatan yazılara imza attı.

Washington Post'ta yer alan bir haberde, Kaşıkçı'nın iş arkadaşı Salameh Nematt meslektaşının El Kaide ile olan ilişkisinden dolayı sürekli başını belaya soktuğunu anlatıyor. Nematt, "Sürekli başı belaya giriyordu ama o gazeteci olarak görevini yapıyordu. El Kaide ile o kadar yakın ilişkisi vardı ki bazıları onun radikal gruba maddi destek sağladığını bile düşünüyordu. Şahsen, onun sadece görevini yerine getirdiğini ve iki tarafın görüşlerine yer verdiğini düşünüyorum." diyor.

kasikci.jpg

CEMAL KAŞIKÇI'NIN KAYBOLMASI

2 Ekim 2018'de, evlilik amacıyla gerekli belgeleri almak için İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdiği belirlenen Kaşıkçı'dan bir daha haber alınamadı. Dışarıda Kaşıkçı'yı bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz, konsolosluk kapısının kapanmasından sonra polise Cemal Kaşıkçı'nın kaybolduğu yönünde şikayette bulundu.

3 Ekim 2018'de Suudi yetkililer, Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığını söylemesine rağmen Türk yetkililer Karşıkçı'nın içeride bulunduğunu ve hala kayıp olduğunu ifade etmiştir. Yetkililerin Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığına dair kamera kaydı görüntülerini talep etmelerinden sonra Suudi makamları Reuters'a, kamera kayıtlarının çalışmadığını ifade etmiştir

Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'dan gelen 15 kişilik bir grup tarafından öldürüldüğünü iddia etmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN