Trump'ın Biden'a veda hediyeleri: Kükreyen hisse senetleri, zayıflayan dolar, tonlarca borç...

Trump'ın Biden'a veda hediyeleri: Kükreyen hisse senetleri, zayıflayan dolar, tonlarca borç...

Kongre Binası baskınından sonra ikinci kez azledilen Trump, bugün görevi Joe Biden'a devredecek. Trump, Biden'a veda hediyesi olarak zayıflamış bir dolar, tonlarca borç ve ekonomide belirsizlik bırakıyor.

EDA NARİN | KARAR.COM

Bugün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için tarihi bir gün. Tüm dünyanın yakından takip ettiği ABD seçimleri beraberinde tarihi olayları da getirdi. Yeni yıl ile yeni bir döneme 'merhaba' diyen ABD, 6 Ocak'ta yeni döneme hızlı bir giriş yaptı.

Cumhuriyetçi Donal Trump yanlıları, Kongre Binası'na baskın düzenledi. Tüm dünyada ses getiren bu baskın sonrası Trump'ın azil süreci bir kez daha gündeme geldi. Baskının bastırılması sonrası Temsilciler Meclisi toplanarak tarihi bir karara imza attı. Trump, ABD'nin ilk ikinci kez azledilen başkanı oldu.

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden ise bugün gerçekleşecek devir teslim töreni ile Trump'tan kalan koltuğa oturacak. Peki Trump arkasında ekonomik olarak nasıl bir ABD bıraktı?

Reuters'ın "Trump'ın Biden'a veda hediyeleri: Kükreyen hisse senetleri, zayıflayan dolar, tonlarca borç" başlığı ile yayınladığı haberde son 4 yılda piyasalarda nelerin değiştiği ve yatırımcıların Biden’ın görev süresi boyunca "neleri dört gözle beklemeleri gerektiği" grafiklerle incelendi.

1. TRUMP ALTINDA PİYASALAR

Donald Trump'ın göreve gelmesinden bu yana Standard & Poor's 500 endeksi yaklaşık yüzde 68 arttı. "S&P 500" olarak bilinen bu endeks halka açık en büyük 500 ABD şirketinin pazar kapitalizasyon ağırlıklı endeksini gösteriyor. Endeks, geniş kapsamlı ABD hisse senetlerinin en iyi göstergesi olarak kabul edilir.

Mart ayının sonundan bu yana meydana gelen yüzde 73'lük artış, büyük mali ve parasal teşviklerin yanı sıra Kovid-19 aşısının ekonomik olarak yeniden açılmayı teşvik edeceği beklentileri tarafından desteklendi.

ABD'nin merkez bankası olan Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmesinin ardından düşen "çok düşük hazine getirileri" de hisse senetlerinin cazibesini artırdı.

1.png

2. 100 GÜN

Eğer tarih bir rehberse, borsa Biden'a sıcak bir karşılama yapmalıdır. S&P 500, son 10 başkanlık döneminin sekizinde ilk 100 günde yükseldi. Yine de, Biden’in ilk 100 günü öncekilerden daha sıkıntılı olabilir. Biden'ın ekonomiyi hızlı bir şekilde canlandırması gerekse de, Kongre'deki zayıf Demokrat çoğunluğu ve Biden tarafından önerilen 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin nihai boyutu ve zamanlaması belirsizliğini koruyor.

2.png

3. DOLAR BURADA DURUR MU?

Biden, ayrıca Trump'tan geçen yılın en yüksek seviyesinden yüzde 12 düşen bir doları miras olarak alıyor. Zayıf bir dolar, ABD ürünlerinin yurtdışındaki rekabet gücünü artırarak ihracatçılara yardımcı olur ve ABD hisse senetlerini yabancı alıcılar için daha uygun hale getirerek cazibesini artırır.

Yükselen ABD bonoları, son zamanlarda doları düşük seviyelerde seyreden doları yukarı çekti ki dolarda daha kalıcı bir hareket, piyasanın rekor seviyeye yakın düşüş pozisyonunda gevşemesi ve döviz kazançlarını artırma riskini getirir.

Doların nereye gittiğine bakılmaksızın, gelen Biden yönetimi, periyodik olarak güçlü bir dolara karşı çalışan Trump'tan daha az olasılıkla, para birimindeki dalgalanmalar hakkında yorum yapacağının sinyalini verdi.

3.png

4. DAHA FAZLA BORÇ

Ulusal borç, Trump döneminde neredeyse yüzde 40 artarak yaklaşık 28 trilyon dolara yükseldi, 2017'deki vergi indirimlerinin geçişi ve geçen yıl koronavirüs salgınının ekonomik darbesine karşı koymak için yapılan harcamalar seliyle de bu borç beslenmiş oldu.

Bazı yatırımcılar, ülkenin aşırı derecede bulanık mali tablosunun, ABD hükümetinin borçlarının çekiciliğini uzun vadede karartma riskinden endişe duyuyor. Bu da sonunda ABD dolarının bir rezerv para birimi olarak çekiciliğini etkileyebilecek bir sonuç olabilir.

Temmuz ayında Fitch Ratings, ABD'nin üçlü A notunun görünümünü durağandan negatife revize etti ve bu revizeye gerekçe olarak kredi gücünün aşınmasını gösterdi.

ABD ulusal borcunun Biden yönetimi altında büyümeye devam etmesi de muhtemel. Hazine sekreteri adayı Janet Yellen, salı günü milletvekillerini bir sonraki koronavirüs yardım paketinde "büyük davranmaya" çağırdı ve faydaların yüksek borç yükünün maliyetlerinden daha ağır bastığını söyledi.

4-001.png

5. BÜYÜK BİLANÇO

Pandeminin ardından artan harcamalar nedeniyle Biden, her zamankinden daha büyük bir Federal Rezerv bilançosunu miras alacak.

Bazıları, halihazırda en düşük seviyelerde olan faiz oranlarının ve şu anda ayda 120 milyar dolar olan varlık alımlarının, ekonomi kötüleşirse veya yeni bir kriz ortaya çıkarsa, merkez bankasına daha az manevra alanı verebileceğinden ve maliye politikasına daha fazla odaklanılmasından endişe ediyor.

5.png

6. BELİRSİZ ZAMANLAR

Koronavirüs salgını, Trump'ın görev süresinin son yılında ekonomik endişeleri artırdı. Başkanlığının önceki yıllarına ise ABD ve Çin arasındaki varlık fiyatlarını sarsan ticaret sürtüşmelerinin alevlenmesi damgasını vurmuştu.

Politikaya bağlı ekonomik belirsizlik, şu anda 11 Eylül veya Büyük Mali Kriz'den sonrakinden daha yüksek.

6.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN