Trump'tan Paris Anlaşması ve Rusya açıklaması

Trump'tan Paris Anlaşması ve Rusya açıklaması

ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimini rakibi Joe Biden'a kaydeden Başkan Donald Trump, Amerika'nın Paris İklim Anlaşması'na geri dönmemesi gerektiğini söyledi.

ABD başkanlık seçimleri hakkında yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Başkan Trump, Georgia eyaletinde kongre seçimlerinin kritik ikinci turu için bu eyalete giderek miting düzenledi. Trump, 4 Kasım'da resmen çıkılan Paris Anlaşması'na yeniden dönülmesinin Rusya'ya üstünlük sağlayacağını iddia etti.

Trump mitingdeki konuşması sırasında seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden'ın Washington'un Paris Anlaşması'na dönme vaadine değinerek bunun Rusya'ya ABD karşısında üstünlük kazandıracağını öne sürdü.

Trump, "Trilyonlarca dolar harcayacağız. Rusya, bize karşı büyük bir üstünlüğe sahip olacak, zira onlar havanın çok kirli olduğu eski dönemlerden itibaren başladı, bu onların standardı. Çin, 2030'a kadar uygulamaya geçmeyecek, biz ise hemen uygulamaya geçeceğiz. Bunun bize ne kadara mal olacağını bir düşünün" ifadelerini kullandı.

Trump, ABD'nin anlaşmaya geri dönmesi halinde ülkedeki fabrikaların yüzde 20'sinin kapanacağını da iddia etti.

ABD, 3 Kasım başkanlık seçiminin galibinin açıklanmasını beklerken, kendini BM'nin Paris İklim Anlaşması'ndan resmen çıkmış halde buldu. Başkan Donald Trump'ın ilk kez Haziran 2017'de duyurduğu anlaşmadan çıkma niyetiyle ilgili 4 Kasım 2019'da yaptığı resmi başvuru, bir yıl sonra 4 Kasım 2020'de yürürlüğe girmişti.

Biden da, seçilmesi halinde ABD'yi anlaşmaya yeniden taraf yapmayı vaat etmişti.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

Paris anlaşması, sera gazı emisyonlarının tavan yaptığına ve yüzyılın ikinci yarsında iklim sorununun çözülmesi gerektiğini dikkat çekerek, mümkün olan en kısa sürede uygulanması gereken küresel bir eylem planı ortaya koymaktadır.

Aralık 2015'de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nda 195 ülkenin onayıyla kabul edilen Paris Anlaşması, iklim değişikliğine karşı küresel çapta verilen mücadelede önemlidir.

Anlaşma, 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının %55'ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz ise Paris Anlaşması'nı, 22 Nisan 2016 tarihinde, New York'ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni'nde 175 ülke temsilcisiyle birlikte imzalamış, henüz Taraf olmamıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN