Türkiye istediği bilgiyi verecek

Türkiye istediği bilgiyi verecek

Türk vatandaşlarının aldığı sosyal yardımı tehlikeye sokacağı iddia edilen Otomatik Bilgi Transferi’nde gurbetçileri sevindiren açıklama geldi. Sözleşme kapsamındaki bilgiler sadece vergi amaçlı kullanılabilecek.

2016’da üzerinde uzlaşılan “Otomatik Bilgi Transferi” anlaşmasına göre üye bir ülkenin, kendisinden istenmesi durumunda vatandaşlarının banka bilgilerini diğer üye ülkelere vermesi gerekecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının aldığı sosyal yardımı tehlikeye sokacağı iddia edilen Otomatik Bilgi Transferi anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. Yeneroğlu, Türkiye’nin bu anlaşmayı bazı çekincelerle imzaladığını, sözleşmenin kapsayacağı vergilerin gelir, kurumlar ve katma değer vergileri ile sınırlı tuttuğunu söyledi. Yeneroğlu Avrupa’da yaşayıp sosyal yardım alan kişiler hakkında bilgi verilmesinin kişisel bilgilerin gizliği ihlal edeceğine yönelik yorumlar hakkında‚ “Uluslararası bir sözleşmeden bahsediyoruz. Ülkemizde ayrıca kişisel verilerin korunmasıyla ilgili özel bir kanun var. Sözleşme ile bu kanun arasındaki ilişkiyi detaylıca incelememiz gerekir. Mesela bu kanunun beşinci maddesinde ‘kişisel veriler ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemez’ hükmü vardır. Ancak burada bazı istisnalar söz konusudur. Dokuzuncu maddedeyse kişisel verilerin ilgili kişinin açık rızası olmaksızın yurt dışına aktarılamayacağı ifade edilmekte, hangi şartlarda paylaşımın mümkün olabileceği belirtilmektedir. Örneğin verilerin paylaşılacağı ülkede, bilgilerin yeterli derecede korunup korunmayacağı önemli bir kriterdir’’ dedi. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek Otomatik Bilgi Transfer Sistemi Anlaşma sadece mevduat kuruluşu, yatırım kurumu ve belirli sigorta şirketlerindeki finansal hesaplara yönelik olacak. Yeneroğlu, gayrimenkul, tapu, hisse senedi araç kaydı gibi hususlarda bir paylaşım söz konusu olmadığın belirterek‚ “Emeklilik fonları, emeklilik ya da emekli maaşı hesapları ve emeklilik dışı tasarruf hesapları da kapsam dışındadır” dedi. 

GEÇMİŞE YÖNELİK DEĞİL

Anlaşmanın yürürlüğe gireceği tarihten öncesine yönelik bir bildirim olmayacağını belirten Yeneroğlu, “Kamuoyunda dolaştığı gibi herhangi bir ülke ile bu anlaşmadan hareketle otomatik bilgi paylaşımı söz konusu değildir. Hangi ülke ile bilgilerin paylaşılacağı hususu ilgili ülke ile karşılıklı anlaşmaya tabidir” dedi. Mustafa Yeneroğlu sözleşme kapsamında bilgilerin sadece vergi amaçlı kullanılabileceğinin ve bu amaç dışında kullanılmasının sözleşmeye aykırı olduğuna dikkat çekerek, “Bu kapsam dışındaki kullanımlar Türkiye’nin yazılı izni alınmadan paylaşılamaz ve ispat aracı olarak kullanılamaz. Bu durumda Türkiye’ye ve yaşanılan ülkedeki ilgili makamlara bilgi verilebilir ve gerektiğinde dava açılabilir” diye konuştu.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN