Gurbetçiye yardım tehlikede

Gurbetçiye yardım tehlikede

Avrupa’da yaşayan milyonlarca Türk vatandaşının aldığı sosyal yardımlarda tehlike sinyali çalmaya başladı. Batı, Türkiye’de konutu, otomobili ve bankada parası olan gurbetçilerin sosyal yardımlarını artık kesmeye hazırlanıyor.

KARAR / FRANKFURT

Türkiye’de parası, gayrimenkulü ya da arabası olan gurbetçilerin sosyal yardımları tehlikeye girebilir. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) üye 57 ülke arasında imzalanan ‘Otomatik Bilgi Transferi’ anlaşması ile yurt dışında yaşayan kişilerin mal varlıkları denetlenecek. Anlaşma kapsamında ülkeler arasında vatandaşın banka bilgileri dâhil olmak üzere mal varlıklarının ne durumda olduğu öğrenilebilecek. Bu kapsamda yıllarca çalışarak para biriktiren ve Türkiye’de yatırım yapan gurbetçiler, işleme maruz kalabilecekler. Konu hakkında bilgi veren Maliye Bakanlığı, “1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olacak. Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın sosyal yardımlaşma parası aldıkları gerekçesi ile denetimin 10 yıl geçmişe dönük olarak yapılabileceği ifade ediliyor. Türkiye’ye ziyarete geldiklerinde içinde barınabilecekleri evlerinin dahi bilgi paylaşım kapsamında değerlendirileceği iddialarına karşılık, yurtdışında gurbetçi olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bakanlığımız ne gerekiyorsa onu yerine getirecektir” şeklinde konuştu.

ANLAŞMANIN HUKUKSAL YÖNLERİ NELER?

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üye ülkeleri arasında 2016’da üzerinde uzlaşılan “Otomatik Bilgi Transferi” anlaşmasına göre, üye bir ülkenin, kendisinden istenmesi durumunda vatandaşlarının banka bilgilerini diğer üye ülkelere vermesi gerekecek. Bu imkân doğrultusunda, yaşadığı yabancı ülkede sosyal yardım almakta olup da Türkiye’de parası ve faiz geliri olanların haksız yere yardım aldıkları sonucuna varılacak ve haklarında kanuni işlemler yapılabilecek. Bu kapsamda Türkiye’de mal varlığı olan gurbetçilerin cezai işleme maruz kalmaması için dikkatli olması gerekecek.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN