Türkiye'den Yunanistan'a kıta sahanlığı tepkisi

Türkiye'den Yunanistan'a kıta sahanlığı tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, "Yunanistan'ın maksimalist kıta sahanlığı iddiası hukuka ve mahkeme kararlarına aykırıdır" açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yunanistan'ın maksimalist kıta sahanlığı iddiası hukuka ve mahkeme kararlarına aykırıdır. Atina'ya diyalog çağrılarını yeniliyoruz ancak meşru hak ve çıkarlarımızı müdafaa edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının, Oruç Reis araştırma gemisinin, Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetine ilişkin yaptığı açıklama hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.

Aksoy, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde Oruç Reis araştırma gemisinin, 21 Temmuz'dan itibaren, Doğu Akdeniz'de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağının, ilgili makamlarca yayımlanan bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ile kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı.

Geminin araştırma yapacağı deniz alanının, Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012'de Türk hükümeti tarafından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) verilen ruhsat sahaları içinde olduğunu vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

"Söz konusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu. Hal böyle olmasına rağmen, Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan'ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihada ve mahkeme kararlarına aykırıdır."

"YUNANİSTAN'IN İDDİALARINI REDDEDİYORUZ"

Aksoy, yüz ölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratmasının, rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığının altını çizerek, "Bu nedenle, Yunanistan'ın bu iddialarını reddediyoruz." ifadesini kullandı.

Sözcü Aksoy, "Türkiye, bugüne kadar çeşitli vesilelerle her düzeyde dile getirdiği üzere Yunanistan'a diyalog çağrılarını yinelemekle birlikte, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarını müdafaa etmeye devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN'IN AÇIKLAMASI

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Sismik Araştırma gemisi Oruç Reis'in Meis Adası'nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetlerini yapacağının açıklanmasının ardından bugün yaptığı açıklamada “Türkiye’yi egemenlik haklarımızı ihlal eden ve bölge güvenliğini tehlikeye sokan yasa dışı eylemlerini derhal sonlandırmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Meis Adası’nın güneyinde Oruç Reis gemisinin araştırma yapması için yayınladığı Navtex’e cevap verdi. Bakanlık Ankara Büyükelçisi Mihalis Diamesisin Türk Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret ederek diplomatik girişimde bulunduğunu açıkladı. Bakanlık Türkiye'nin hukuk dışı adımlar attığını belirterek “Türkiye’yi egemenlik haklarımızı ihlal eden ve bölge güvenliğini tehlikeye sokan yasa dışı eylemlerini derhal sonlandırmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ise dün yaptığı açıklamada “Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın egemenlik haklarından şüphe etmek, AB’nin egemenlik haklarından şüphe etmek demektir. Müttefiklerimizin desteği için ümitliyiz. Türkiye yanlış yol seçiyor. Bu yolda devam ederse tek yol AB’nin yaptırım uygulamasıdır” açıklamasında bulunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN