Türkiye'nin brüt dış borç stoku 421 milyar doları aştı

Türkiye'nin brüt dış borç stoku 421 milyar doları aştı

Türkiye'nin brüt dış borç stoku 421,8 milyar dolar oldu. Döviz kurundaki her 1 kuruşluk artış Türkiye’nin toplam dış borcunu 4.3 milyar TL birden yükseltirken, Bakan Albayrak'ın, dolardaki artışın kendisini ilgilendirmediğini söylemesi dikkat çekmişti.

Hazine garantili dış borç stoku 14,0 milyar dolar, AB Tanımlı Genel Yönetim Borç Stoku 1 trilyon 767,6 milyar TL, Türkiye brüt dış borç stoku ise 421,8 milyar dolar oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30 Haziran itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile Avrupa Birliği tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı. Hazine garantili dış borç stoku 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla 14,0 milyar dolar olarak gerçekleşti. “AB Tanımlı Genel Yönetim Borç Stoku” ise 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla 1 trilyon 767,6 milyar TL oldu. Stokun milli gelire oranı yüzde 39,4 olarak gerçekleşti. Aynı tarihte, “Kamu Net Borç Stoku” ise 924,3 milyar TL oldu ve stokun milli gelire oranı yüzde 20,6 seviyesine geldi.

1.png

“Türkiye Brüt Dış Borç Stoku” ile ilgili ise bakanlıktan yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:

“Türkiye Brüt Dış Borç Stoku, 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla 421,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı ise yüzde 56,8 olmuştur. Aynı tarihte, “Türkiye Net Dış Borç Stoku” ise 244,4 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı yüzde 32,9 olmuştur.”

ALBAYRAK: KUR BENİM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL

Yeni Ekonomik Programı açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, toplantı sonrası döviz kurlarındaki durumu soran gazetecilere, "Kur benim için hiç önemli değil, oraya bakmıyorum" yanıtını vermişti.

CHP'DEN ALBAYRAK'A: 120 MİLYAR DOLAR YOK YERE NASIL HEBA EDİLDİ?

Bakan Albayrak'ın yeni ekonomik hedeflerini sert sözlerle eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Sayın Albayrak, siz göreve geldiğinizde dolar kuru 4 lira 53 kuruştu. Bugün 7 lira 80 kuruşa çıktı. Bu arada kuru tutmak için de son 1 yılda 120 milyar dolar rezerv erittiniz. Kontrol sizdeyse bu döviz kurları buralara nasıl geldi? Milletin 120 milyar doları yok yere nasıl heba edildi? Çocuk mu kandırıyorsunuz." diye konuşmuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN