Türkiye'nin yarınından mesaj var

Türkiye'nin yarınından mesaj var

Türkiye’nin Gençliği araştırması, ülkenin geleceğini temsil eden kesimin parti ayrımı olmaksızın ‘özgürlük, adalet, liyakat’ beklentisi içinde bulunduğunu ortaya koydu. İşte siyasetin acil gündemi olması gereken düşündürücü tablo: YÜZDE 62 imkan olsa yurtdışında yaşamak istiyor. YÜZDE 79 ‘Torpilli yetenekliden daha avantajlı’ diyor.

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinde, farklı sosyo-ekonomik profillerine sahip gençlerin temel sorun alanları ve beklentilerini ölçen Gençlik Araştırması Raporu’nu açıkladı. Araştırma, 600 gençle Türkiye’nin 12 ilinde telefon destekli bilgisayar üzerinden gerçekleştirildi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre, toplam 13 milyon genç nüfusuyla 20 AB üyesi ülkenin nüfusunu geride bırakan Türkiye’de, gençlerin öncelikli sorunları eğitim ve istihdamda yer alamamak, fırsat eşitsizliği ve güvencesizlik olarak ortaya çıktı. Bu güvensizlik ortamı gençleri başka ülkelerde yaşama hayallerine sürüklerken, günü kurtarmaya dönük politikalar yerine, özellikle salgın sonrası birincil dereceden gençleri etkileyecek olan istihdam sorunlarının çözümü için acil önlem paketleri beklentisi dillendirildi.

DÖRT KİŞİDEN BİRİ İŞSİZ

Rakamlarla genel bir tablo vermek gerekirse; her dört gençten biri işsiz. Genç kadınlarda işsizlik 2018’de yüzde 25.3 iken, 2019’da yüzde 30,6’ya çıktı. Gençlerde istihdam oranı 2019 yılında yüzde 33.1 oldu. 15-24 yaşın yüzde 25,7’si ne eğitimde ne istihdamda. Mesleki ve teknik lise veya üniversite mezunu her üç gençten biri ne eğitimde ne istihdamda. 2018-2019 yıllarında iller arası göç eden nüfusun yüzde 35’i, 15-24 yaş aralığındaki gençlerden oluştu. OECD ülkeleri arasında öğrenci başına en az harcama yapan Türkiye son sırada.

YÜZDE 70’İ AİLEYE BAĞIMLI

SODEV araştırmasına göre, Türkiye genelinde gençlerin yüzde 70’i ekonomik anlamda ailelerinden bağımsız değil. Bu soruya AK Parti seçmeninin yüzde 65,3’ü, CHP seçmeninin yüzde 66,7’si, HDP seçmeninin yüzde 81,8’i ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 75’i, MHP seçmeninin ise yüzde 57,1’i bu şekilde yanıt veriyor.

ÖNCELİK ÖZGÜRLÜK

Araştırmanın öne çıkan bir noktası ise, gençlerin ‘özgürlükleri’ önem sıralamasında önceliklendirmesi. Gençlerin yüzde 68,3’ü için ‘düşüncelerinizi özgürce ifade edebilmek’ birincil öncelik iken, yüzde 52’si ise başkalarının düşüncelerini özgürce ifade edebilmelerini önemsiyor. Özgürlük konusunda hassasiyet CHP seçmeni arasında daha yüksek. SODEV Genel Başkanı Ertan Aksoy “Önceliklerinde toplumsal ve kişisel değerde en çok öne çıkan şey ‘özgürlük’ ve ‘kendini ifade etme hakkı’ meselesi” diyor.

AK PARTİ’Lİ GENÇLER GİTMEK İSTİYOR

Yurtdışında yaşama konusunda ise gençler oldukça istekli. Türkiye genelinde gençlerin yüzde 62,5’u, imkanları olsa yurtdışına yerleşip orada yaşamayı istediklerini ifade ediyorlar. Bu oran AK Parti seçmeni gençlerde yüzde 47.5, CHP’de yüzde 74.4. Diğer parti seçmenlerinde yüzde 60 bandında. Aksoy “AK Partili gençlerin yarısı ise, her ne kadar 18 yıldır iktidarın güvencesini hissetmelerine rağmen, yurtdışına çıkmak istiyor. Sizin için ne önemlidir sorusuna verilen yanıtlarda bunun cevabı gizli. Birinci sırada özgürlüğünü, ikinci sırada da bir başkasının kendisini ifade etme hakkını önceliklendiriyor. Dolayısıyla özgürlükten sonra açıklanabilecek bir durum bu. İnsanların tweet attığı için tutuklandığı bir iklimde bu şekilde hissediyor olabilir” diyor.

FAZLA MAAŞ DEĞİL YAŞAMA TALEBİ

Araştırmada, gençlerin önceliklerinin para mı özgürlük mü olduğu mercek altına alındı. “Hayatınızın kalanını Suudi Arabistan’da aylık 10 bin dolar kazanarak veya İsviçre’de aylık 5 bin dolar kazanarak geçirme imkanınız olsa hangisini tercih edersiniz?” sorusuna Türkiye genelinde gençlerin yüzde 72,2’si İsviçre yanıtını verdi. Bu oran AK Parti’de yüzde 60,5, CHP’de ise yüzde 82,1. Hayatlarının geri kalanını ‘otokratik’ devlet olan Kuzey Kore’de aylık 10 bin dolar veya İsviçre’de aylık 5 bin dolar kazanarak geçirme imkanları olması durumunda ise gençlerin yüzde 64,3’ü yine ‘İsviçre’ dedi.

İSTİHDAMDA FIRSAT EŞİTLİĞİ

Araştırmaya göre iş bulma süreçlerinde gençler torpil ve kayırmacılığın halen geçerli olduğunu düşünüyor. Gençlerin yüzde 79.3’ü yetenekli de olsa bir gencin iş başvurusu sırasında ‘arkası sağlam’ ve ‘torpilli’ bir başka gence yerini kaptırabileceği görüşünde. Bu oran AK Parti’li gençlerdeyüzde 66.5 iken, İYİ Parti’de yüzde 93.8’e çıktı. Aksoy bu sonucu “Gençlik fırsat eşitliği istiyor. AK PArti ve MHP’li gençlerde bu oranın yüksek çıkması bu durumun hakikat olduğunu gösterdi” yorumunu yaptı.

ÇOK ÜNİVERSİTE ÇOK İŞ DEĞİL

Üniversite sayılarındaki çarpıcı artışa rağmen Türkiye’de iş bulmak ile iyi bir üniversiteden mezun olmak arasında bulunduğu iddia edilen bağlantı ise, gençler tarafından artık kabul görmüyor. Gençlerin yüzde 27.8’i, Türkiye’de üniversitelerin iş bulmak için yeterli donanım sunmadığı düşüncesinde. Bu oran en yüksek yüsde 50 ile HDP seçmeninde.

DEĞER YARGILARI TROLLERDEN FARKLI

Gençlerin sosyal medya üzerinden düşüncelerini özgürce ifade edip edemedikleri sorulduğunda ise, bu konuda en ‘dertli’ HDP seçmeni gençler; zira yüzde 54,5’i, sosyal medya üzerinden ifade özgürlüğünü hiçbir şekilde kullanamadığını ifade ederken, bu oran CHP seçmeninde yüzde 12,8, AK Parti seçmeninde ise yüzde 9,6. Aksoy’a göre, gençlerin tamamı sosyal medyada siyasi içerik üretmese de mesajlarına müdahale olmamasını isyiyor. Zira gençlerin yüzde 93.2’si siyasi olmayan bir sosyal paylaşım aracı olan İnstagram kullanılıyor. Onu Twitter ve Facebook izliyor. Aksoy sunu ise “Gençlik siyasi paylaşımları üzerinde kimlik temelli bir baskı hissediyor” ifadesiyle yorumluyor. Aksoy çarpıcı bir gençlik değerlendirmesinde de bulunuyor ve gençliğin mevcut kutuplaşma çizgilerinin ötesinde bir arada yaşama çabalarında bulunduğuna dikkat çekiyor: “Türkiye siyaseti, 3 bin trol Twitter hesabına sıkıştırılmış durumda. Oradakilere bakıp değer yargıları onlardan ibaret sanıyoruz. Ancak gerçeklik öyle değil. Gençler karşılaştığımız troll hesaplardan farklı algılıyor, özgürlükleri önemsiyor. Sahada toplumun her kesimi, bir arada yaşamanın, özgürce yaşamanın koşullarını halen arıyor, bunun oluşması için çaba harcıyor. Gençlikte bu eğilim çok daha baskın.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN