Tuzla yangınından sonra bugün son dakika asit yağmuru bekleniyor! Asit yağmuru kısaca nedir?

Tuzla yangınından sonra bugün son dakika asit yağmuru bekleniyor! Asit yağmuru kısaca nedir?

Tuzla'da çıkan fabrika yangınının ardından atmosfere tehlikeli kimyasal partiküller yayıldığı ve bunu solumanın bile ciddi sağlık sorunlarına neden olacağı ifade edilmişti. Bugün beklenen yağışların kimyasal yağmur ya da asit yağmuru olması bekleniyordu. Yapılan uyarıların ardından Kocaeli hava durumu, İstanbul hava durumu, Kocaeli asit yağmuru olacak mı? gibi sorular merak edildi. Bolu, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul'u etkilemesi beklenen asit yağmuru riskinin ortadan kalktığı ifade ediliyor. İşte detaylar...

Tuzla'da bir kimyasal fabrikasında yangın çıkmıştı. Çarşamba günü (18 Eylül 2019) yaşanan yangının ardından atmosfere yüksek miktarda kimyasal salındı. Bunun etkisi ile ilgili AFAD'dan ve Meteorolojiden art arda bilgilendirmeler, uyarılar yapıldı. Bugün (20 Eylül 2019) Kocaeli, İstanbul ve yakınlarında kimyasal asit yağmuru bekleniyordu.

ASİT YAĞMURU RİSKİ VAR MI?

Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik konu ile ilgili dün açıklama yaptı. Çelik, yapılan analizler sonucunda bölgede batı ve güneybatı yönüne esen rüzgarlar olduğu, bu nedenle bu zehirli partiküllerin Batı Karadeniz yönüne yayılarak dün gece saatlerinde de Karadeniz üzerine çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Bu nedenle bahsi geçen bölgelerde kimyasal yağmur ya da asit yağmuru tehlikesinin kalmadığını ifade eden Çelik, 19 Eylül 2019 akşamı bu kimyasalların yurdumuzu terk edeceğini ifade etti.

TEKLİKE YOK

Bolu, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul'u etkilemesi beklenen asit yağmuru riskinin ortadan kalktığı ifade ediliyor. Bugün beklenen yağışlarda olağandışı etkinlik görülmüyor.

19-09/20/tuzla-yangin.jpg

AFAD "RİSK YOK" DEDİ

AFAD'dan dün, Tuzla'daki fabrika yangını sonrasında AFAD kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer ekipleri tarafından gerçekleştirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmadığı bildirildi.

Açıklamada, ihbar üzerine itfaiye, AFAD, emniyet ve 112 sağlık ekiplerinin olay yerine ivedilikle sevk edilerek yangın söndürme çalışmalarının 53 araç ve 147 personelle yürütüldüğü aktarıldı.

Yangının 18.15 itibarıyla tamamen kontrol altına alındığı kaydedilen açıklamada, "Olay yerinde dün ve bugün İstanbul ve Kocaeli AFAD KBRN ekipleri tarafından gerçekleştirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmamıştır." ifadeleri kullanıldı.

"Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre de yangın neticesinde atmosfere karışan kirletici emisyonların bu gece geç saatlere kadar ülkemizi terk edeceği ve cuma günü beklenen yağışlar nedeniyle ülkemizin herhangi bir bölgesinde olağan dışı bir etki oluşturmayacağı öngörülmektedir. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığında bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı AFAD, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve akademisyenler katılım sağlamıştır. Toplantı sonucunda, olayla ilgili halk sağlığını tehdit eden herhangi bir durum olmadığı anlaşılmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir."

Meteorolojiden dün yapılan açıklamada da, "Tuzla'da meydana gelen yangın neticesinde atmosfere karışan kirletici emisyonların bu gece geç saatlere kadar Türkiye'yi terk edeceği tahmin edilmektedir. Cuma günü beklenen yağışlar nedeniyle ülkemizin herhangi bir bölgesinde olağandışı bir etki öngörülmemektedir" denildi.

19-09/20/2523666_a4418f8bc348b1d0ea6a63a2cd06b14a.jpg

İSTANBUL'DA BEKLENEN YAĞMUR BAŞLADI

İstanbul'un Avrupa Yakasında beklenen yağmur başladı.

HÜSEYİN TOROS UYARMIŞTI!

Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren Ema Kimya Sistemleri-Huntsmann'a ait fabrikada çıkan yangın ve patlama ile ilgili konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros uyarılarda bulundu.

İSTANBUL VE İZMİT'E KİMYASAL YAĞACAK

Toros, yangının çok büyük olduğunu, bu nedenle çok fazla parçacığın atmosfere salındığını, bu parçacıkların solunması halinde solunum sistemi, kalp damar, beyin hastalıklarına sebep olabileceğini söyledi.

Cuma günü kimyasal yağacağının altını çizen Toros, "Atmosferde asılı kalan parçacıklar yağışla beraber o bölgelerde yer yüzüne düşecekler. Cuma günü yağan yağmurda o bölgede mümkün mertebe yağmur altında kalmamak son derece önemli." dedi.

"MÜMKÜNSE O BÖLGE TERK EDİLMELİ"

Toros şu ifadeleri kullandı:

“Yangının nereden çıktığı ve yanan maddenin ne olduğu son derece önemli. Yanan kimyasal, zaten endüstri bölgesinde kimya içerikli bir fabrika olduğunu anlıyoruz. Yangından çıkan bu parçacıklar, gazlar insan sağlığına son derece zararlı. Bu tür yangınlarda asla ‘duman altı’ dediğimiz yani yangından çıkan dumanların olduğu bölgede insanların öncelikle pencerelerini kapatmaları, mümkünse o bölgeyi terk etmeleri gerekiyor.”

"PARÇACIKLAR ATMOSFERE SALINIYOR, HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR"

“Yangının çok büyük olması sebebiyle çok fazla parçacık atmosfere salınıyor. Bu soluduğumuz parçacıklar, bizim solum sistemimizle vücudumuza rahat bir şekilde girerek, başta solunum sistemi olmak üzere, kap damar, beyne kadar varan hastalıklara sebep olabiliyor. Son derece önemli ve mümkün mertebe bu tür yangın olan bölgelerden uzak durmak gerekiyor.”

CUMA GÜNÜ (20 EYLÜL 2019) YAĞACAK YAĞMURA DİKKAT

“Batılı bir rüzgar hakim, İzmit bölgesi ve daha sonra da ormanlık bölgeler üzerinde hareket ediyor çıkan duman. Bölgede Cuma günü yağış bekleniyor. Atmosferde asılı kalan parçacıklar yağışla beraber o bölgelerde yer yüzüne düşecekler. Cuma günü yağan yağmurda o bölgede mümkün mertebe yağmur altında kalmamak son derece önemli. Atmosferdeki kalıntılar insan sağlığı için zararlı olabilir.”

19-09/20/asit-yagmuru.jpg

ASİT YAĞMURU NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılması ile ortaya çıkan yağışlar olarak tanımlanmaktadır. Bilhassa endüstriyel faaliyetin ve enerji tüketiminin yoğun olarak gerçekleştiği yerlerde yakılan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarının azot ve kükürt gazlarını aşığa çıkarmasının ardından bu gazların bulutlarda bulunan su buharı ile tepkimeye girmesi söz konusudur. Bu tepkimenin sonucunda ortaya sülfürik ve nitrik su buharı ortaya çıkar. Bu asitler ise çiğ, sis, kar ve yağmur gibi doğal olaylarla beraber yeryüzüne ulaşır.

Normal şartlar altında oluşan yağmurlar 5.6 pH değerine sahiptir. Bunun altında bulunan yağışlar ise asit yağmurları olarak adlandırılır. Özellikle sanayi devriminden sonra azot ve kükürt gazlarının atmosferde hızla birikmesi ile etkilerini hissettirmeye başladığı görülür. İlk olarak ise 1852 yılında sanayinin beşiği olarak adlandırılan İngiltere'de Robert Angus Smith isimli bir bilim adamının bu olayla hava kirliliği arasındaki bağlantıyı çözdüğü görülür.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN