Uzaydan bile görülecek! Karapınar Güneş Enerjisi Santrali elektrik üretimine başlandı

Uzaydan bile görülecek! Karapınar Güneş Enerjisi Santrali elektrik üretimine başlandı

Konya'da, 2 bin 600 futbol sahasına eşit alanda kurulmaya başlanan güneş enerji santrali, elektrik üretimine başladı. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, tamamlandığında uzaydan görülecek, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Konya’nın Karapınar ilçesinde, çorak arazide 2 bin 600 futbol sahasına eşit alanda yerli üretim panellerle kurulmaya başlanan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nde (GES), panel montaj çalışmaları devam ediyor.

Ankara’da kurulan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikasında üretilen, şu anda teknolojik olarak sınıfında dünyanın en gelişmiş teknolojiye, yüksek verimliliğe sahip panelleri, güneş enerjisi santralinde montajlanarak üretim için hazır hale getiriliyor.

aw125608-01.jpg

ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLANDI

Projenin Türkiye tarihinin en stratejik projelerinden olduğunu ifade eden Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, santralde enerji üretiminin başladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Çok şükür bütün bu aşamaların hepsi tamamlandı ve meyvesi 1300 megavatlık bu santralin, ilk 4 megavatlık kısmını devreye alarak bu hayallerin, rüyaların gerçekleştiği bir alan bu gördüğünüz alan. Ve 19 Ağustos‘ta Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı törenle fabrikamız şu anda üretime geçti. Orada eritiyoruz silisyumdan ingot üretiyoruz, ingottan kesiyoruz wafer üretiyoruz, waferden hücre üretiyoruz, hücreden panel üretiyoruz. Ve ürettiğimiz paneller şu anda teknolojik olarak sınıfında dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip yüksek verimliliğe sahip panelleri. Yüzde 22 hücre verimliliğine sahip, yüzde 20 panel verimliliğine sahip.

aw125608-03.jpg

'TÜRKİYE'NİN EN STRATEJİK PROJELERİNDEN BİRİ'

Fabrikamızda sadece panel üretmiyoruz, AR-GE merkezimiz var. AR-GE merkezimizde güneş panellerinin, fotovoltaik teknolojisini daha da geliştiriyoruz, verimliliklerini artırıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da daha verimli paneller üreteceğiz. Dolayısıyla bu proje Türkiye tarihi tarihinin en stratejik projelerinden biri. Nasıl ki petrol stratejik bir enerji kaynağıysa, bu gördüğünüz paneller petrol gibi, bu asrın petrolü. Petrolden farkı şu; petrol tükeniyor bu tükenmiyor. Çünkü güneş için yaklaşık olarak 4 milyar yıl daha ömrü var deniyor. İnsanlık için çok daha gelişmiş enerji teknolojileri, füzyon teknolojileri yaygınlaşana kadar yani bu yüzyıla, önümüzdeki yüzyıla damgasını vuracak bir teknoloji ve Türkiye olarak bu teknolojiyi artık biz kendimiz üretiyoruz. Kendimize ait teknolojiyle ürettiğimiz panellerle artık enerji santrali kurup üretime başlamış oluyoruz."

'TESİS 2023'TE BİTECEK'

Tesiste panel montajlarının devam ettiğini ifade eden Murtaza Ata, 1300 megavatt bu tesisin kurulmasının 32 ay süreceğini, yaklaşık olarak da Haziran 2023’te biteceğini, biten kısmın da anında devreye alınacağını söyledi.

aw125608-04.jpg

UZAYDAN BİLE GÖRÜLECEK

Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali, 1 milyar dolarlık yatırımla 2 bin 600 futbol sahasına eşit 20 milyon metrekare alanda kurulacak ve tek başına yıllık 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Santralin kurulduğu alan 20 milyon metrekare, boydan boya 12 kilometre eni ortalama bin 600 metre. Bu anlamda tek bir parsel üzerinde tek bir yatırımcı tarafından yapılan dünyanın en büyük santrali olan Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin montajı tamamlandığında, Türkler tarafından yapılan uzaydan görülebilecek ilk yapı olacak.

Güvenlik sisteminde ve panellerin arıza tespitinde drone'lar da kullanılacak. Karapınar Güneş Enerji Santrali’nde toplam 3.5 milyon adet panel kullanılacak. Her ay yaklaşık 104 bin adet panel kurulumu yapılıyor. Paneller Ankara’da üretilmeseydi yurt dışından ithal edilmek durumunda kalınacaktı ve bu da yaklaşık 400 milyon dolara denk geliyor.

aw125608-06.jpg

Karapınar Güneş Enerji Santrali güneşi takip eden bir sisteme sahip. Paneller doğuşundan batışına kadar güneşi takip edecek. Böylece yüzde 12 daha fazla elektrik üretecek. Kullanılacak panellerin iki yüzü de taraflı elektrik üretecek. Paneller ön yüzüne ışınları doğrudan aldığı gibi dolaylı yoldan gelen ve panelin arka yüzüne çarpan ışınlardan da elektrik üretecek. Burada da yüzde 5 civarında bir elektrik artışı daha sağlanacak.

Karapınar Güneş Enerji Santrali’nde panellerin kurulumuna 19 Ağustos 2020 tarihinde başlandı. Bugüne kadar ise 10 bin 200 panel elektrik üretimine başladı. Güneş santrali tam kapasite üretime başladığında bu rakam 2 milyona çıkacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN