Uzmanlar İstanbul depremini değerlendirdi: Durum çok sıkıntılı...

Uzmanlar İstanbul depremini değerlendirdi: Durum çok sıkıntılı...

Marmara'da deprem fırtınasının yaşandığı bölgede meydana gelen 4.8'lik sarsıntı ne anlama geliyor? 26 Eylül'den 45 gün sonra bir kez daha paniğe neden olan depremi uzmanlar yorumladı.

İstanbul'da Silivri merkezli 4.8 şiddetinde meydana gelen deprem, gözleri uzmanlara çevirdi.

Marmara Denizi'nde 9 saatte büyüklükleri 1,1 ile 4.8 arasında değişen 38 deprem kaydedildi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bu sabah Marmara'daki deprem fırtınasını araştırdığı sırada 4,7 büyüklüğündeki son depreme yakalandığını anlattı.

EYİDOĞAN: DEPREM FIRTINASI BAŞLADI

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bu sabah Marmara'daki deprem fırtınasını araştırdığı sırada depreme yakalandığını anlattı.

Eyidoğan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün biliyorsunuz bir deprem fırtınası başladı. Hemen Kuzey Marmara fayının, Şarköy'e doğru uzandığı, kıyıya yakın ana marmara fayından uzakta ama sabah baktığımda 50'ye yakın ufak deprem vardı. Seri halde arka arkaya ufacık, çoğu hissedilmeyen depremler oluyor.

Onunla ilgili bakayım dedim, nasıl bir gelişme var... Hatta sosyal medyaya da yazdım. "AFAD ve Kandil dikkatle izlesin" diye. Oraya da deprem fırtınasının resmini koydum. Biraz önce onunla uğraşırken, masa başında sallandık. Ben ilk aklıma gelen deprem fırtınasının içinde daha büyük bir deprem mi oldu şeklindeydi... Baktım ki bu 26 Eylül 2019'da 5.7'lik depremin hemen olduğu yerde. Şu anda 4.5 ile 4.7 büyüklükler veriliyor.

Bu deprem, 26 Eylül'deki depremin olduğu yerde. Ve orada hala bir hareket eğilimi var. Orası aynı zamanda geçen seneki yayınlarda da belirtildiği gibi, Orta Marmara fayının adalarla silivri arasında kalan yerin tam ucunda oluyor."

"EYLÜL AYINDAKİ DEPREMİN ARTÇISI"

Bu yaşanan depremin, eylül ayında aynı yerde meydana gelene depremin artçısı olarak değerlendiren Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da, "Aslında çok fazla bilgi yok. Daha önce 5,7'nin olduğu yere yakın bir deprem. Sanki 5.7'nin artçı depremi gibi duruyor. Vatandaşların panik olmadan önlem almasını unutmaması gerekiyor. İstanbul ve Marmara Bölgesi, deprem kuşaklarının en önemlisinde yaşıyor.

"BU DEPREM, OLAĞAN BİR DEPREM"

Deprem olduğunda değil de, depremden önce ne yapmamız gerektiğini unutmamamız gerekiyor. Büyük bir depremin haberi olup olmayacağı muhtemel sorudur. Bu konuda bir şey söylemek mümkün değil. Kuzey Anadolu fayındaki depremler, orta büyüklükte deprem olmadan doğrudan olan depremler. Bu depremin olağan bir deprem olduğunu söyleyebiliriz.

"BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ DİYEMEYİZ"

Binaların sağlam olması halinde korkulacak bir durumun olmadığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör, "Bundan yola çıkarak, büyük deprem geliyor habercisidir diyemeyiz. Marmara ve İstanbul halkı da buna inanmasın. Ben de daha yeni haber aldım. Ne yapmamız gerekiyor? Sakin olmamız gerekiyor. Arkasından büyük bir deprem gelir mi? Hiç bilemeyiz. Bu deprem büyük bir depremin haberidir diyemeyiz, insanlar hemen paniğe kapılıp sokağa dökülmesinler. 4,7 büyük bir deprem değil. Hep şunu söylüyoruz. Eviniz sağlamsa hiçbir depremden korkmayın" diye konuştu.

"DİKKATLE TAKİP ETMEMİZ GEREKİYOR"

Bu tür depremleri dikkatle takip etmek gerektiğini belirten İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Bu Marmara Denizi içinde hepimizin bildiği ana fayın, Kuzey Anadolu fayının üzerinde meydana gelen bir deprem. Geçenlerde de yine böyle bir deprem olmuş ve oldukça fazla bizi telaşlandırmıştı. Bu tür depremler önemli, dikkatle takip etmek gerekiyor. Biraz daha bilgilerin netleşmesi gerekiyor.

"BUGÜNKÜ DEPREMİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ ZAMANLA ANLAYACAĞIZ"

Büyük deprem beklediğimiz bir kolda, bu fayın deprem üretme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan önemli. Ama bugün yarın deprem olacak gibi bir anlam da çıkarılmamalı. Şu anda olan depremin biraz daha zaman geçtikten sonra ne anlama geldikten sonra yeni bazı şeyler söylemek mümkün olacak" ifadelerini kullandı.

"BİZİM İÇİN SÜRPRİZ DEĞİL"

Silivri merkezli 4.8'lik depremi değerlendiren Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bizim için bu deprem sürpriz bir deprem değil. 'Bundan sonra daha büyük deprem gelebilir' demek çok spekülatif olur. Ama daha büyüğü olmayacağı anlamına da gelmez" dedi.

"DURUM ÇOK SIKINTILI"

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Arkadaşlar bu gün olan 4,7 depremi haritada yerine göz kararı koydum. Bir önceki 5,8 depremine yakın veya biraz doğusunda. Bu deprem büyük depremi beklediğimiz fayın üzerinde. Onun için sıkıntılı. Bu fay üzerinde olan her deprem önemsenmelidir. Fayın kırılma eğilimini gösterir" ifadelerini kullandı.

20-01/11/eoazyeyxsaa24o3.jpg

"BU FAY BÜYÜKÇEKMECEYE UZANIYOR"

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da, geçtiğimiz gün Beykent Üniversitesi'nde 'Silivri Depremi Sonrası Marmara Bölgesinde Deprem Riski Göller Bölgesi Çevresinin Jeolojisi ve Depremin Etkileri' başlıklı konferansta, Marmara Bölgesi'nde yapılan yeni çalışmalara da değinmişti. Üşümezsoy, "Bu çalışmada Marmara Denizi'nin batı metresi ayrıntılı olarak ele geçirildi. Kumburgaz çukurundaki fay hattı doğuya doğru Yeşilköy'e kadar uzanıyordu. Yani Avcılar'ın karşısındaki sırt dediğimiz orta Marmara sırtı bir fayla kesiliyor şeklinde bir batımetri görüntüsü yorumlanıyordu.

Ben bu duruma katılmıyordum. Son veriler kesinlikle Avcılar'ın ve Büyükçekmece'nin karşısında Marmara Denizi'ne ulaşan sırtın bir fayla kesilmediğini ortaya çıkardı. Bunun anlamı nedir dersek. Kumburgaz çukurundaki 35 kilometrelik fay Büyükçekmece açıklarında sonlanıyor. Bu batıya doğru ilerleyen (Silivri çukurundan, Tekirdağ, oradan da Saroz'a kadar ilerleyen) bir fay hattının nihai konumu Kumburgaz açıklarına kadar geliyor. Büyükçekmece'de ise sonlanıyor. Bu oradaki fayın 6.5 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini gösteriyor.

Buna Büyükçekmece'den Yeşilköy'e uzanan 40 kilometrelik bir fay daha eklerseniz yanlış bir yorumla bu 7.2'lik bir depreme denk gelir. Buna Adalar fayını da eklerseniz 130 kilometrelik bir fay 7.6'lık bir deprem olacak denir. Bu son çalışma Adalar'ın kuzeyinden geçen fay hattı Marmara Denizi'ne açılırken çalışmış ancak bugün aktif değil. Bu Yeşilköy'e kadar geliyor. Yeşilköy'den de Büyükçekmece'ye kadar uzanıyor. Bugün bahsettiğiniz Beylikdüzü sırtının deniz kıyısı içindeki devamı bir fayla kesilmiyor. Kumburgaz çukurundaki fay doğuya doğru uzamıyor" diye konuşmuştu.

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN