Askerlik tecil ettirme ne demek? Askerlik tecili ne işe yarar, kimler faydalanabilir? Askerlik tecil ettirme yöntemleri

Askerlik tecil ettirme ne demek? Askerlik tecili ne işe yarar, kimler faydalanabilir? Askerlik tecil ettirme yöntemleri

Askerlik tecili ne demek, kimler yararlanabilir, ne işe yarar? Soruları pek çok kişi tarafından merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Askerlik tecili hakkında tüm merak edilen konular ve soruların cevabına haberimizden göz atabilirsiniz...

Askerliğin ertelenmesi, lise, önlisans, üniversite, yüksek lisans, doktora veya yüksek lisans öğrencisi olmanıza göre değişir. İşte detaylar...

LİSE ÖĞRENCİSİ VE LİSE MEZUNU ASKERLİK TECİL YAŞI

 Lise öğrencileri, mezunları veya terhis olanlar için askerlik tecil haklarına dair hususlar 7179 Sayılı Askeralma Kanunun 20. maddesinin 2. ve 3. bentleri ile Askeralma Yönetmeliğinin 47. ve 48. maddesinde açıklanmıştır.

LİSEDE ÖĞRENCİ OLANLARIN ASKERLİK TECİL YAŞI

Lise öğrencileri 22 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar askerlik hizmetini erteleme hakkına sahiptir. Bu kişiler öğrenci iken askerlikleri ertelenebilir. Ancak bu süre en fazla 22 yaşını doldurduğunuz yılın sonuna kadardır. Örneğin 23 yaşını doldurmuş bir kişi henüz mezun olmamışsa artık erteleme hakkı yoktur. Askerlik için başvurmak zorunludur.

Düz lise veya meslek lisesini bitirmemiş olan öğrenciye 22 yaşını bitirene kadar erteleme hakkı verilir.

DÜZ LİSE VEYA DENGİ OKULDAN MEZUN OLANLARIN ASKERLİK TECİL YAŞI

Lise öğrencilerinin askerlik erteleme yaşı, liseden mezun olanlar için mezuniyetten itibaren 3 yıldır. Ancak bu süre 22 yaşına gireceğiniz yılın sonuna kadar maksimumdur. Örneğin: 18 yaşında bir lise öğrencisinin 21 yaşına kadar erteleme hakkı vardır.

MESLEKİ VEYA TEKNİK LİSEDEN MEZUN OLANLARIN ERTELEME SÜRESİ

• Mesleki ve teknik lise mezunları normal liseye göre 3 yıl erteleme hakkına sahiptir. Yani toplam 6 yıl erteleme hakkı verilir.

• Mesleki ve teknik lise öğrencileri ise ancak azami 25 yaşına geldikleri yıl sonuna kadar geçerlidir.

Örneğin: 18 yaşında bir teknik liseden mezun olanın, 18 dahil olmak üzere 24 yaşına kadar erteleme hakkı vardır. 22 yaşında meslek lisesinden mezun olan kişi 22 yaşına kadar değil, 25 yaşına kadar tecil hakkına sahiptir.

LİSEDEN İLİŞİKLERİ KESİLENLERİN TECİL HAKLARI

Lise veya benzeri bir okulun öğrencisi olarak, atılma, devamsızlık gibi nedenlerden dolayı mezun olmamışsa erteleme hakkınız yoktur. Bu kişiler askerlik çağına gelir gelmez gitmek zorundadırlar.

LİSEDEN MEZUN OLANLARIN TECİL HAKLARINI DAHA FAZLA UZATMAK İÇİN YAPMALARI GEREKENLER NELERDİR?

• 2 yıllık veya 4 yıllık herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırmalısınız.

 • Açık öğretime kayıt yaptırırsanız erteleme hakkınız vardır. Açık öğretim fakültesi 2 veya 4 yıllık bir eğitim kurumu olabilir.

LİSEDEN MEZUN OLDUM, YENİDEN BAŞKA BİR LİSEYE KAYIT OLMAM HALİNDE TECİL HAKKIM OLUR MU?

Hayır. Erteleme hakkınızı korumak için üniversite eğitiminize devam etmelisiniz. Yani 2 veya 4 yıllık bir üniversiteye kayıt olmalısınız.

LİSEYİ BİTİRMEDEN TERK ETTİM VE YOKLAMA KAÇAĞI OLARAK ARANIYORUM. TECİL İŞLEMLERİM NASIL OLUR?

Liseden ayrıldığınız yılın 31 Aralık tarihinden önce bir açık liseye kayıt yaptırırsanız, aktif öğrenci olduğunuz için erteleme hakkınız vardır. Ancak, ilkokula veya ilkokuldan mezun olduğunuz yıldan sonraki yıl açılan örgün bir eğitim kurumuna yeniden kayıt yaptırmazsanız, askerlik tecil hakkınız yoktur.

2 YILLIK ÜNİVERSİTE VE MESLEK YÜKSEK OKULU ÖĞRENCİLERİNİN TECİL YAŞI

• 2 veya 3 yıllık üniversite öğrencileri ve meslek yüksekokulu öğrencileri mezun olana kadar erteleme hakkına sahiptir. Ancak bu süre 28 yaşına kadardır.

• Yani bu öğrenciler öğrenimlerine devam ederken 28 yaşını doldurdukları yıl sonuna kadar öğrenimlerini erteleme hakkına sahiptirler.

4 Yıllık ve Üzeri Üniversite Öğrencilerinin Tecil Yaşı

• 4 yıl ya da fazla üniversitede okuyan öğrenciler 28 yaşında yıl sonuna kadar erteleme hakkına sahiptir.

• Öğrenciyken, 28 yaşına kadar askerlik hizmetini ertelemek için her yıl okul sicilinizi güncellemeniz gerekir.

• 4 yıllık bir üniversitede okuyanların mezun olana kadar erteleme hakkı geçerlidir. Ancak, 28 yaşında yıl sonuna kadar üniversiteden mezun olmamışsa, daha fazla ertelemesine izin verilmez ve orduya katılması gerekir.

YÜKSEK LİSANS ASKERLİK TECİL

• Tezli Yüksek Lisans için askerlik erteleme süresi 3 yıl 4 aydır. (12 yarıyıl)

• Tezsiz yüksek lisans öğrencileri için erteleme süresi 1,5 yıldır. (3 dönem)

Ancak bu süreler 32 yaşına kadar geçerlidir. Örneğin 26 yaşında bir yüksek lisans öğrencisi için erteleme süresi 29. yıldan sonraki 4. aya kadardır. Bu kişi bu hakkını ancak 32 yaşına dek kullanabilir.

YÜKSEK LİSANS BİTİRENLERİN TECİL HAKKI KAÇ YILDIR?

 Mezuniyeti itibariyle 1 yıl erteleme hakkına sahiptirler.

DOKTORA ASKERLİK TECİL

Doktora için askerlik tecil süresi, öğrenci kayıt tarihinden itibaren 12 yarı yıldır. Ancak bu süre için 35 yaş belirlenmiştir.

AÇIKÖĞRETİM ASKERLİK TECİL

Açıköğretimin askerlik erteleme süreleri ve süreleri yukarıda belirtilen öğrencilerle birebir aynıdır. Herhangi bir üniversitede 2 veya 4 yıl okuyan bir kişiden farkı yoktur.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN