E-Arşiv portal iade faturası nasıl kesilir? E-arşiv basit birkaç adımda iade faturası kesme işlemleri

E-Arşiv portal iade faturası nasıl kesilir? E-arşiv basit birkaç adımda iade faturası kesme işlemleri

E-arşiv fatura uygulama sistemi hayata geçerken birçok ticari işletmede pek çok farklı alanda avantaj sağladı. Vatandaşlar e-arşiv fatura sisteminin ne olduğunu ve nasıl işlediğini merak ediyor. İşte e-arşiv fatura sistemi hakkında merak edilen tüm detaylar…

E-arşiv fatura sistemine bakıldığında basit birkaç adımla iade fatura kesme işlemlerinin yapıldığı görülmektedir. Günümüzde pek çok alanda kullanılan online işlemler artık ticari işletmeler için de hızlı ve güvenli bir liman haline geldi. Hızlı ve güvenli şekilde fatura kesme süreçlerinde kullanılan e-arşiv fatura sistemi pek çok alanda avantaj sağlamaktadır. Müşterinin aldığı ürün iade durumlarında da bu sistem kullanılmaktadır. E-arşiv fatura sisteminde iade faturası keserken faturanın görünür bir yerinde ‘’iade faturasıdır’’ ibaresinin yer alması gerekmektedir. Ardından sisteme giriş yaparak fatura kesme ekranında iade faturasını kolay bir şekilde kesilmesi mümkündür. Fatura tipi bölümünden ise iade seçeneğinin seçilmesi gerekiyor. Teknoloji ile birlikte pek çok alanda kolaylık sağlanırken fatura kesmek de artık basit bir hale geldi. İşte e-arşiv fatura sistemi hakkında merak edilen tüm detaylar…

E-ARŞİV FATURA NEDİR?

Türkiye'de yeni sayılabilecek uygulamalar içerisinde yer alan e-arşiv uygulaması işletmeler açısından avantajlı görülen bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Elektronik fatura kapsamının dışında yer alan kişi ve kurumların kağıt fatura işlemlerinin kolay bir şekilde saklanabilmesi için hizmete alınan elektronik arşiv sistemi büyük kolaylığı da beraberinde getirdi. E-arşiv sistemi kağıt faturaların elektronik ortama taşınmasını ifade eder. E-arşiv faturası hakkındaki düzenlemeler Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmakta.

E-arşiv sistemi ve e-fatura sistemi arasında çeşitli farklılıklar bulunur. E-arşiv, e-fatura kapsamı dışında yer alan firma ve tüketiciler için kesilen fatura türünü ifade eder. Elektronik ortamda düzenlemesi yapılan e-arşiv faturaları için iki nüsha elektronik ortamda saklanır. Bu kapsamda saklanan faturalar ibraz edilir. Sistem fatura süreçlerinin işletmeler açısından daha kolay bir hale gelmesini sağlar.

E-arşiv nedir

İADE FATURASI NEDİR?

İade faturası, müşterinin satın aldığı malı geri vermesi durumunda kesilen fatura tipi olarak görülür. Bir malın tamamının veya bir bölümünün iade edilmesi için kullanılan ifadeye iade denir. Elektronik ortamda hazırlanan iade faturalarını ise e-arşiv iade faturası adı verilmektedir. Elektronik ortamda hazırlanan iade faturaları ile kısa ve kolay bir şekilde işlem yapılmaktadır. E arşiv sistemi üzerinden iade faturası oluşturmak isteyen kişiler basit birkaç adımı takip ederek fatura oluşturma işlemlerini gerçekleştirebilir.

E-ARŞİV İADE FATURASI NASIL KESİLİR?

E-arşiv iade fatura kesme işlemleri firmaların gerekli belgelerle başvuru yapmasının ardından yapılmaktadır. Kamu Sertifikasyon Merkezine başvuru yapılmasının ardından mali mühür işlemleri ile birlikte bir süre bekleyen firmalar e-fatura sistemine geçiş yapmaktadır. Büyük ticari faaliyetleri gerçekleştiren firmaların muhasebe birimleri tarafından e-fatura takibi yapılmaktadır. Temmuz 2021 tarihinde Türkiye'de uygulanmaya başlanan e-arşiv sistemi 2022 yılında zorunlu hale getirildi. Şahıs şirketleri e-imza alarak e-fatura işlemleri yapabilmektedir.

E-ARŞİV NASIL KULLANILIR

E – FATURA İADE SÜRESİ NE KADAR?

E-fatura iade süresi kapsamında fatura iptal ve itiraz portalı üzerinden 8 gün içerisinde işlem yapılmaktadır. Sistem üzerinden onay ve iptal işlemleri yapılıyor. Ticari e-faturalar için ret uygulama yanıtının 8 gün içerisinde verilmesi gerekir. Ret yanıtı için verilen 8 günlük sürenin aşılması durumunda ret uygulama yanıtı üzerinden işlem yapılması mümkün değildir.

Sistemde görülen e-fatura kapsamında alıcının iptal yetkisi yoktur. Sadece gönderici kişi GİB portalı üzerinden iptal işlemi yapabilmektedir. Alıcılar iade faturasını teslim aldıktan sonra faturayı muhasebe kayıtlarından çıkarmak, noter veya KEP sistemi ile itirazda bulunma işlemleri yapabilmektedir. E-arşiv iade fatura sistemi üzerinde görülen işlemler farklı adımlarla yapılmaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN