Ehliyetsiz araç kullanma cezası nedir? 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası

Ehliyetsiz araç kullanma cezası nedir? 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası

Ehliyetsiz araç kullanma cezası nedir? 18 yaşından küçük ehliyetsiz araç kullanırken yakalananların cezası nedir? Yanında ehliyet bulundurmama cezası nedir? İşte ayrıntılar.

Yeni yılla birlikte trafik cezalarında artışlar görüldü. Bu nedenden dolayı trafik cezalarına uymamak sadece can ve mal güvenliğimizi değil cebimize de zarar vermektedir. Bundan dolayı trafik kurallarına uymalıyız.

EHLİYETSİZ ARABA KULLANMA CEZASI

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası; yeni yılda %3,83 yükseldi. Yükselişlerine, insanların ehliyetsiz ve ehliyetsiz araç kullanma gibi şeyler için ödediği cezalara ilişkin yeni düzenlemeler eşlik etti.

Ehliyetsiz araç kullanmak, ehliyetsiz motosiklet kullanmakla aynı ceza olup, gerekli mercilerden aracın ruhsatlı olduğunu kanıtlayan belge olmadan sürülen her araç için 3.674 TL para cezası verilir. Ayrıca aracın kullanımına izin veren kişilere de para cezası kesiliyor. Sürücü aracın sahibi değilse, plakalı araç sahibine de aynı miktarda para cezası verilir. Bu, çifte ceza anlamına gelir. Duruma göre araç bağlanır. Bu cezaların 15 gün içinde ödenmesi halinde %25 indirim uygulanacaktır. Bu durumda indirimden sonra 2755,50 TL ödenmesi gerekmektedir.

Ehliyetsiz araç kullanmak, ehliyeti evde unutmak aynı cezayı doğurmaz. Ehliyetinizi bir yerde unutursanız cezası farklıdır. Taşıma belgesi olmamasına rağmen; Bu cezalar aracı kullanan kişiler için de geçerlidir çünkü ehliyetin yanı sıra yeterliliğinizi kanıtlayan SRC belgeleri servis şoförü veya yük şoförü olmak için yeterlidir. Aksi takdirde ehliyetsiz araç kullanmaktan ceza alırsınız.

ehliyetsiz araç kullanma

YANINDA EHLİYET BULUNDURMAMA CEZASI

Ehliyetiniz olsa bile, araba kullanırken yanınızda taşımalısınız. Sürücünün ehliyeti var ama yanında getirmiyor ve istendiğinde ibraz edemiyorsa 427 TL para cezası ödemek zorundadır. (indirim 320,25 TL) Ayrıca sürücülere 5 ceza puanı uygulanır.

EHLİYETİNE EL KONULDUĞU HALDE ARABA KULLANMANIN CEZASI

Ayrıca sürücü belgesi mahkemeler veya savcılar veya Karayolları Trafik Kanununda tanımlanan merciler tarafından geçici olarak veya ihtiyati tedbir olarak iptal edilmiş olsa dahi araç kullanmak yasaktır. Bu durumda, ceza ehliyetsiz ile aynıdır. Yani 3674TL para cezası verilir.

18 YAŞ ALTI EHLİYETSIZ ARAÇ KULLANMA

18 yaşın altında ehliyetsiz araç kullanırken yakalandıysanız 3.674 TL ceza verilir. Araç sahibine de 18 yaş altı araba kullanımına izin verdiği içinde ayrı bir ceza verilir.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMA CEZASININ İPTALİ NASIL OLUR?

Anayasa Mahkemesi de bu duruma izin verdiği için ehliyet sahibine verilen cezayı ve ehliyetsizlik cezasını da defalarca iptal etti. Önceki kararlar çevrimiçi olarak bulunabilir. Ruhsat sahibi de para cezası almışsa ve bu durumun hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mahkemeden cezanın iptalini isteyebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN