Engelli vatandaşlar nasıl ve hangi şartlarla emekli olabilir? Engelli emekliliği şartları

Engelli vatandaşlar nasıl ve hangi şartlarla emekli olabilir? Engelli emekliliği şartları

Engelli vatandaşlar kaç prim gün sayısıyla sigorta yatırarak emekliliklerine kavuşabilirler, emekli olabilmek için hangi koşullara sahip olunması gerekir? Sorularının cevabı için haberimize göz atabilirsiniz. İşte detaylar...

Aktif olarak çalışan veya gönüllü sigortaya katılan engelli kişilere “erken emeklilik hakkı” sağlanır. Ancak, birçok insan bu hakkı çok az anlıyor. Haberimizde engelli vatandaşlarımızın SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur'un emekli aylığı alma hakları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Engelliler Nasıl Emekli Olabilir?

Emeklilik için üç temel koşul vardır. Prim ödeme süresi, sigorta süresi ve yaştır. Ancak engelli vatandaşlardan talep edilen şartlar arasında yer alan ödeme yaşı ve gün sayısı diğer vatandaşlara göre sadeleştirildi. Bu izinlerden faydalanmak için devre dışı bırakılmış bir yüzde 40 engelli raporunuz olmalıdır. Bu belge SGK merkez sağlık kurulları tarafından onaylanmalıdır. Ayrıca, engelli vatandaşlar vergi indirimi belgesi gerektirmez. Başvuruya bağlı olarak, ilk katılımlarından önce maluliyetleri nedeniyle (%60 ve üzeri) maluliyet aylığı almayanlar ile %40 ile %59 arasında iş görme kabiliyetini kaybedenler maluliyet aylığı alabilirler.

engelliler nasıl emekli olur

Tabloya göre, yetkili sağlık kurulu tarafından hazırlanan sağlık rapor ve belgeleri incelendikten sonra, taban sağlık kurulunun engellilik oranı; Yüzde 50 ile yüzde 59 arasında olan sigortalılar en az 16 yıl sigortalı olacak ve 4.320 gün ile emekli olacak. Yüzde 40 ile 49 arasında değişen sigortalılar, en az 18 yıl sigortalıysa ve 4.680 gün prim ödeyerek, yaşı ne olursa olsun erken emekli olacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN