Fiil ehliyeti nedir, ne anlama gelir? Fiil ehliyeti nasıl kazanılır? Fiil ehliyetinin başlama ve bitme yaşı

Fiil ehliyeti nedir, ne anlama gelir? Fiil ehliyeti nasıl kazanılır? Fiil ehliyetinin başlama ve bitme yaşı

Fiil ehliyeti, medeni biçimde haklarını kullanmakta olan kişilerin sahip olduğu ehliyet hakkıdır. Peki, fiil ehliyeti kaç yaşında başlıyor, kaç yaşında bitiyor? Fiil ehliyeti nasıl kazanılır? İşte detaylar...

Fiil ehliyeti, medeni biçimde haklarını kullanmakta olan kişilerin sahip olduğu ehliyet hakkıdır. Kişiler, kendi yararlarına haklara sahip olurken borç sahibi de olarak iktidarlarını kendilerince gösterebilmekteler. Aktif ehliyetler arasında yer alan bu ehliyet, herkeste olacak bir ehliyet değildir. Fiil ehliyetine sahip olmak için Anayasa'da belirtilen şu şartları taşımak gerekiyor:

- Reşit olunması

- Akıl baliğ olarak doğru ile yanlışı ayırt edebilmek

- Kısıtlı olmamak, özgür olmak

FİİL EHLİYETİNİN BAŞLAMA VE BİTME YAŞI KAÇTIR?

Fiil ehliyetine sahip olmak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. Fiil ehliyeti olanlar 4 ayrı gruba ayrılır:

TAM EHLİYETLİLER

Tüm şartları yerine getirenlere verilir.

TAM EHLİYETSİZLER

Fiil ehliyeti olmayan ve ayırt etme güçlüğü yaşayan kişilere verilir.

SINIRLI EHLİYETSİZLER

Tüm fiil ehliyet şartlarını taşımayan fakat birazına sahip kişilere verilir.

SINIRLI EHLİYETLİLER

Yasaya göre kısıtlı olsalar da aslında tam ehliyetli sayılırlar. Bu gruptakiler evli ve yasal danışmanı olan kişiler olarak 2'ye ayrılır.

 fiil ehliyeti nedir

Fiil ehliyeti olan kişiler normal erginlikle 18 yaşında bu ehliyeti alırken kimi durumlarda erken erginlikle de fiil ehliyeti alınabiliyor. Bu durumlar şunlardır:

Erken erginlik, 18 yaşını doldurmamış ya da daha küçük bireylere bazı durumlarda ergin sayıldıklarından dolayı verilmektedir. Bu durumlar evlenme erginliği ve olağanüstü erginlik olan fevkalade erginliğidir. Medeni Yasaya göre birey 18 yaşından küçük bile olsa evlendiği takdirde o kişi ergin sayılmaktadır. Ancak bu durumlarda 17 yaşında evlenecek bireylerin aile rızası olmadan evlendirme daireleri evliliğe müsaade etmeyeceklerdir. Bunun yanı sıra 16 yaşında olağanüstü ergin olanlarda aynı şekilde evlendikleri takdirde 18 yaşında olmasına gerek kalmadan reşit sayılarak ergin olmuş olur ve fiil ehliyeti sahibi olmaya hak kazanırlar.

16 yaşını dolduran olağanüstü erginler bazı durumlarda fiil ehliyeti kazanmaktadır. Bazı önemli hususlar olduğu zaman mahkeme kararı ile bu kişiler de ergin kılınarak reşit sayılır ve fiil ehliyeti almaktadırlar.

15 yaşını henüz dolduran bir birey mahkeme kararı ile ergin kılınabilmektedir. Kendi isteği doğrultusunda ailesinin rızasını almasına gerek kalmadan yaşadığı bölgede yer alan Aile Mahkemesine giderek ergin olabilmektedir. Ancak bu kişiler bilmelidir ki sınırlı ehliyetliler grubuna girerler. Evlenemezler ya da yaşı büyümezler ancak ergin sayılarak reşit olup fiil ehliyeti almaya hak kazanırlar.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN