Güneş tutulması nereden görülecek, güneş tutulması Türkiye'den görülebilecek mi?

Güneş tutulması nereden görülecek, güneş tutulması Türkiye'den görülebilecek mi?

Ekim ayı içerisinde gerçekleşecek olan güneş tutulması birçok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Güneş tutulmasında astrolojik etkiler ortaya çıkarken canlı olarak görmek isteyenler de hangi tarihlerde tutulma gerçekleşeceğini merak ediyor. İşte Güneş tutulması hakkında merak edilen tüm detaylar…

2022 yılı Ekim ayı içerisinde güneş tutulması gerçekleşecek. Gökyüzünde görülen olaylardan biri olan güneş tutulması astrolojik etkileri ile birlikte geliyor. Güneş tutulmasına canlı tanıklık etmek isteyen kişiler tutulmanın hangi tarihte gerçekleşeceğini merak ediyor. Güneş tutulmasının Türkiye'den görülüp görülmeyeceği konusu ise en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. İşte Güneş tutulması hakkında merak edilen tüm detaylar…

GÜNEŞ TUTULMASI NEREDEN GÖRÜLECEK?

25 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek olan parçalı güneş tutulması Türkiye'den görülebilecek. Güneşin yaklaşık %50’si ay tarafından örtülürken parçalı güneş tutulmasını ülkemizden gözlemleyebileceğiz. Bunun yanı sıra güneş tutulması İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan ve Batı Çin'den görülecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Güneş tutulması Ay'ın yörünge hareketini gerçekleşmesi ile Dünya ile Güneş arasına girme olayını ifade eder. Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda Güneş tutulması olayı gerçekleşir. Tutulma olayının gerçekleşmesi için Ay'ın yeni ay evresinde bulunması gerekmektedir. Dünyaya göre Güneş ile kavuşum halinde olması gereken Ay, Dünya'nın Güneş çevresinde yörünge düzlemi üzerinde çakışması gerekmektedir. Ay dünya çevresinde bir yıl içinde 12 kez dönmektedir. Ayın yörünge düzlemi ile dünyanın yörünge düzlemi arasındaki 5 derecelik bir açı ile Güneşin tam önünden geçmesi nedeniyle çakışma görülür. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izlerken bu olayın gerçekleşmesi ise nadir olaylar arasında yer almaktadır.

güneş tutulması ne zaman

Tam güneş tutulması: Ay yüzeyinin tamamen ölçülmesinde oluşan güneş tutulmasına tam tutulma denir. Güneşin parlak yüzeyi Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülerek Güneş'in ışıkları kesirler. Olay sırasında Güneş tacı çıplak gözle görüntülenebilir. Fakat olaya çıplak gözle bakmak tehlikelidir. Bu olay sırasında hava parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülemeyecek kadar kararmaktadır. Tam tutulma dünya yüzeyinde daha bir koridor olarak gözlemle.

Halkalı güneş tutulması: Ay'ın Güneş önünden tam kavuşumu geçme sırasında güneşi tam örtmediği olaya Halkalı Güneş tutulması denir. Ayın çapı güneşin Işık yuvarları üzerinde yaklaşık 400’de biri kadardır. Bu nedenle ayın dünyadan görünüşü Güneş ile yaklaşık olarak aynı orandadır. Dünya'nın Güneş çevresindeki yörüngeleri ve Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığı için her kavuşumda güneşi tam örtemez. Bu olay sırasında güneşin örtünmeyen kısımları ise Dünya’dan halka şeklinde görülür.

Hibrit güneş tutulması: Bu olay dünyanın bazı yerlerinden tam bazı yerlerinde ise halkalı olarak gözlemlenmektedir. Hibrit tutulma çok nadir görülen bir olaydır.

Parçalı güneş tutulması: Ay'ın Güneş'i tamamen ötmemesi olayına parçalı güneş tutulması denir. Her tam tutulma parçalı tutulma ile başlamaktadır. Tam kavuşumun gerçekleşmesinden sonra yine parçalı tutulma olarak devam eder ve sonlandır. Tam tutulmanın gerçekleşmesi durumunda tutulma olayının tam gözlemlendiği Dünya yüzeyinde dar koridor dışında kalan geniş alanlar tutulmayı parçalı tutulma olarak görmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN